Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και προχωρά η ξήρανση των σύκων. Προσπάθεια να αυξηθούν οι εξαγωγές. Στην Ελλάδα παράγονται αποξηραμένα σύκα από συκεώνες που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 21.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ. Οι κύριες περιοχές παραγωγής είναι στη Μεσσηνία, Λακωνία και Εύβοια.
Σύκο Κύμης...αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ΠΟΠ
Σύκο Κύμης...αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ΠΟΠ

Στην Εύβοια σύκα παράγονται στις περιοχές Κύμης και Ταξιάρχη. Η φετινή παραγωγή ξερών σύκων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιφέρειας Κύμης ανέρχεται σε 120 τόνους, μεγαλύτερη από την περσινή που ήταν 90 τόνοι. Αντίστοιχα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη αναμένεται να παράγει φέτος 1.000 τόνους ξερών σύκων, από 700 που έκανε την περσινή χρονιά.

Αφού ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΕΛΓΑ, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος που θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν. «Ο ΕΛΓΑ γνωρίζει το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις ζημιές που επέστησαν», τονίζει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ.

Οι φετινές τιμές αγοράς σύκων από τη ΣΥΚΙΚΗ κυμάνθηκαν από 0,85 μέχρι 1,58 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα, η οργάνωση αγόρασε 1,58 ευρώ το κιλό την ποιότητα Α, 1,38 ευρώ τη Β1, 1 ευρώ τη Β2 και 0,85 λεπτά την ποιότητα Γ.

«Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.375 τόνοι. Βέβαια η ποσότητα αυτή είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό προϋπολογισμό μας αλλά και στις ζημιές της παραγωγής. Αυτή τη στιγμή είναι πιστωμένοι οι λογαριασμοί των παραγωγών στο 75% της ποσότητας που έχουν παραδώσει.
Από την ημέρα που ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε σύκα (αρχές Σεπτεμβρίου) κάνουμε συνέχεια εξαγωγές.

Είμαστε βασικά εξαγωγική επιχείρηση με το 92% της παραγωγής που μεταποιούμε να το πηγαίνουμε προς τις αγορές του εξωτερικού.

Προς τις αγορές των τρίτων χωρών (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς) εξάγονται οι καλές ποιότητες σύκων και στην Κεντρική Ευρώπη οι χαμηλότερες ποιότητες. Οι τιμές για τα σύκα χαμηλής ποιότητας (Β2 και Γ2) μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι, σε αντίθεση με αυτά της καλής ποιότητας που είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην εξαγωγή των σύκων χαμηλής ποιότητας προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης».

Οι κύριες χώρες που εξάγουμε τα ελληνικά ξερά σύκα είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, ενώ από την Ευρώπη οι κυριότερες χώρες είναι Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης αποτελείται από 800 περίπου μέλη, που προέρχονται από 22 κοινότητες της περιοχής Κύμης στην Εύβοια.

Οι βασικές λειτουργίες του συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία, η συσκευασία και η διάθεση στην αγορά του ΠΟΠ «σύκου Κύμης», που παράγεται από 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας. Ο υπεύθυνος παραγωγής του Συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή σύκων στην περιοχή της Κύμης. Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει να συσκευάζουμε τα ξερά σύκα και να τα πουλάμε.

Οι βροχές στις αρχές του Αυγούστου έφεραν μια μείωση της παραγωγής. Πάντως ο Συνεταιρισμός κατάφερε φέτος να μαζέψει περίπου 120 τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από την περσινή που ήταν 90 τόνους.

Ο παραγωγός θα εισπράξει μια προκαταβολή στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και μετά την πώληση του προϊόντος θα γίνει η εξόφληση. Πέρσι ο κάθε παραγωγός εισέπραξε τιμή στα 3,10 ευρώ το κιλό. Φέτος εκτιμούμε η τιμή παραγωγού να είναι λίγο μεγαλύτερη από την περσινή.

Μέχρι τώρα το 70% της παραγωγής ξερών σύκων κατευθυνόταν προς την ελληνική αγορά και το υπόλοιπο προς εξαγωγή. Φέτος κάναμε στροφή 180 μοιρών και προσπαθούμε να εξάγουμε το 70% της παραγωγής μας. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού. Ήδη έχουν εξαχθεί 15 τόνους και το επόμενο χρονικό διάστημα θα πουλήσουμε ακόμη 20 τόνους. Οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς χώρες της ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την αγορά της Ρωσίας».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη εδρεύει στους Ωρεούς Ευβοίας. Ειδικεύεται στην καλλιέργεια συκεώνων και έχει 130 ενεργά μέλη. «Φέτος είχαμε μια αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι», δηλώνει η γεωπόνος του Συνεταιρισμού κ. Αγγελοπούλου.

«Συγκεκριμένα πέρσι είχαμε παραγωγή ξερών σύκων που έφτασε στους 700 τόνους ενώ φέτος η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στους 1.000 τόνους. Ήδη στην εγχώρια αγορά έκανε την εμφάνισή της η φετινή παραγωγή μας.

Όσον αφορά την τιμή που αγοράζει ο Συνεταιρισμός από τους παραγωγούς, παραμένει σε σταθερά επίπεδα τα δύο τελευταία χρόνια και για την καλή ποιότητα σύκων ανέρχεται στα 2 ευρώ το κιλό.
Όσον αφορά το αίτημα για την αναγνώριση των σύκων ταξιάρχη σαν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αν μέχρι τέλος του μήνα δεν υπάρξουν ενστάσεις τότε αναμένεται να μπει στην αντίστοιχη λίστα της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενος έτος τα σύκα Ταξιάρχη θα είναι ΠΟΠ.

Το προϊόν είναι κυρίως εξαγώγιμο, αφού το 80% της συνολικής παραγωγής κατευθύνεται προς τις αγορές των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Φέτος υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εξαγωγές».

Σταύρος Παϊσιάδης
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας