Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μαρκέλλα Παππά
για το eviaportal.gr:
Μαρκέλλα Παππά
Τι σημαίνει όξινη απορροή μεταλλείας, και πόσο επικίνδυνη καθίσταται για το περιβάλλον και τους κατοίκους; Τι λέει στο eviaportal.gr ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κος Μπουροδήμος; Ποιες είναι οι πολιτικές αθλιότητες που καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΓΑΙΑ», Νίκος Χασάνδρας; Ακολουθεί η εταιρία ΛΑΡΚΟ τις απαραίτητες διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία;
Επικίνδυνη όξινη απορροή στις περιοχές του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ
Επικίνδυνη όξινη απορροή στις περιοχές του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι αλληλένδετα  συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου θα πρέπει να είναι  προσεκτική, για να μην έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Σε ένα τόπο όπως η περιοχή των Μεσσαπίων Ευβοίας, περιβαλλοντικά κατεστραμμένο, σύμφωνα με την επίσημη άποψη του Yπουργείου Περιβάλλοντος, ο τρόπος διαχείρισης και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική.

Όπως φαίνεται, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Το πρόβλημα:

Σε περιοχές της Μεσσαπίας, και ειδικότερα στην περιοχή Κοτρωνίου, υπάρχει το φαινόμενο της θειούχου μεταλλοφορίας. Φαινόμενο επικίνδυνο, που αποτελεί την όξινη απορροή μεταλλείων.

Ωστόσο, από το 1968, η εταιρία ΛΑΡΚΟ έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της περιοχής.Η επιστήμη:

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η εξάλειψη ή μείωση των σοβαρότατων περιβαλλοντικών  επιπτώσεων που προκαλούνται από την όξινη απορροή, μπορεί  να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών.

Οι κατάλληλες αυτές τεχνικές, σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλονται σε οποιαδήποτε εταιρία εκμεταλλεύεται τέτοια σημεία. Επιπλέον είναι πολύ δαπανηρές.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «ΤΑΝΑΪΣ»:

Στο eviaportal.gr μιλά ο Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Διρφύων-Μεσσαπίων «ΤΑΝΑΪΣ», Νίκος Φρατζής, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του θέματος.

Ο κ. Φρατζής μας εξήγησε ότι ο Σύλλογος αντιτίθεται στην εκμετάλλευση, γιατί το όξινο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί ενεργοποιεί διάφορα βαρέα μέταλλα και αυτά διεισδύουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στον υδροφόρο ορίζοντα:

«Είναι εκτιμήσεις επιστημόνων και υπάρχει βιβλιογραφία για αυτό. Όπου, λοιπόν, υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, παίρνονται πολύ αυστηρά μέτρα. Αυτό που προτείνουν στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σφράγισμα των μεταλλουργείων.

Γιατί τα αποτελέσματα τα έχουμε δει ήδη, δεν μιλάμε στον αέρα. Το ίδιο το κράτος έχει αναγνωρίσει επίσημα ποιο είναι το πρόβλημα της περιοχής. Δεν είναι κάτι θεωρητικό.

Ο στόχος μιας Δημοτικής Αρχής για έναν κατεστραμμένο τόπο θα έπρεπε να είναι η ανατροπή αυτής της κατάστασης. Δικαιούται, και πρέπει να διεκδικήσει από το κράτος,  χρηματοδότηση για την απορρύπανση της περιοχής.

Έχουμε κάνει καταγγελία στην εισαγγελία Χαλκίδας, από όπου δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως κίνηση. Δεν ξέρουμε τον λόγο.»

Ο Δήμαρχος Μεσσαπίων:

Ο Δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων, κ, Μπουροδήμος, μίλησε στο eviaportal.gr για το φαινόμενο:

«Τα μικτά θειούχα που προκαλούν την όξινη απορροή στην περιοχή μας, είναι ελάχιστα. Τα πετρώματα αυτά υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στο δάπεδο του μεταλλεύματος. Δεν υπάρχει όξινη απορροή σε μεγάλο βαθμό.»

Ο κ. Μπουροδήμος μας είπε, επίσης, ότι η μόνη αρμοδιότητα που έχει η Δημοτική Αρχή, είναι η επιθεώρηση των μεταλλείων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην εταιρία για τον χώρο.

 «Δεν έχουμε αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των μεταλλείων. Αυτό πρέπει να το κάνει όποιος έχει αναλάβει την εκμετάλλευση τους. Η ΛΑΡΚΟ έχει αυτή την υποχρέωση.»Σύλλογος Μεσσαπίας «ΓΑΙΑ»
:


Το eviaportal.gr, ήρθε σε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μεσσαπίας «ΓΑΙΑ», Νίκο Χασάνδρα, ο οποίος είναι και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων:

«Πολιτικές αθλιότητες!

Ο Δήμαρχος είναι πολιτικά άθλιος, διότι απέκρυψε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσουμε.

Να σας πω γιατί; Γιατί είναι υπάλληλος της ΛΑΡΚΟ.

Αν οι ποσότητες ήταν μικρές, όπως μας λέει ο κ. Μπουροδήμος, δεν θα το ανέφεραν καν στην περιβαλλοντική μελέτη!»

Ο κ. Χασάνδρας αναλύει το φαινόμενο και τις κινήσεις της ΛΑΡΚΟ, όλα αυτά τα χρόνια:

«Όξινη απορροή μετάλλων υπάρχει σε όλη την περιοχή που δραστηριοποιείται η εταιρία ΛΑΡΚΟ. Απλά στο Κοτρώνι υπάρχει εντονότερο το φαινόμενο. Το οποίο έχει διαπιστωθεί και από επιστήμονες.

Η κάθε εταιρία, πριν πάρει την άδεια εξόρυξης, υποχρεούται να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Διαχρονικά οι νομοθεσίες έχουν αλλάξει. Τότε που ξεκίνησε η ΛΑΡΚΟ δεν υπήρχαν.

Από τότε που επιβλήθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ΛΑΡΚΟ δεν ανέφερε ποτέ το όξινο περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή. Το απέκρυπτε. Μέχρι που το εντοπίσαμε εμείς.

Το όξινο περιβάλλον είναι επικίνδυνο γιατί δημιουργεί οξέα βαρέων μετάλλων, τα οποία οδηγούνται στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η ΛΑΡΚΟ απέκρυπτε το φαινόμενο.

Στην τελευταία τους μελέτη, που υπέβαλαν πέρυσι  για να δραστηριοποιηθούν και πάλι στην περιοχή, παραδέχονται για πρώτη φορά ότι υπάρχουν θειούχα μεταλλεύματα.

Πρέπει να γίνει επιστημονική μελέτη για συσταθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μην μολυνθεί περαιτέρω το περιβάλλον, σύμφωνα και με το τελευταίο έγγραφο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ΛΑΡΚΟ δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά!

Εδώ λοιπόν έρχεται το θέμα του κράτους. Το οποίο, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί το φαινόμενο των θειούχων μεταλλευμάτων, τους δίνει την έγκριση να συνεχίσουν.

Πριν από 2 χρόνια περίπου τους επέβαλλαν πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ. Αλλά και τι έγινε; Μήπως το πλήρωσαν;

Δυστυχώς η περιφέρεια γνωμοδότησε θετικά την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την άδεια πριν από λίγες ημέρες.

Τα έργα κανένας δεν τα απαγορεύει. Αρκεί να τηρείται η νομοθεσία και να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον. Όταν πέρα των μεταλλευμάτων που εξορύσσονται υπάρχουν και θειούχα μεταλλεύματα, τότε οι  διαδικασίες είναι συγκεκριμένες ώστε να μην καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Τώρα αυτό που μας μένει είναι να κάνουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 4.500 ευρώ. Χρήματα τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, δεν διαθέτουμε.»

Ο κ. Χασάνδρας μιλάει στο eviaportal.gr για ένα άλλο θέμα της εταιρίας ΛΑΡΚΟ, το οποίο έχει καταγγείλει:

«Όχι μόνο δεν εφαρμόζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας, αλλά αρνούνται να εφαρμόσουν και την πολιτική της Κυβέρνησης, με την οποία όλοι οι Έλληνες σήμερα επιβαρύνονται. 

Όχι μόνο δεν περικόπτουν σύμφωνα με την οικονομική πολιτική, αλλά προσλαμβάνουν 50 άτομα, χωρίς προκήρυξη και χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Αυτά τα έχουμε καταγγείλει.
Φταίει το κράτος.»

Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες για το θέμα της όξινης απορροής μεταλλείων:

Η όξινη απορροή μεταλλείων είναι το αποτέλεσμα της οξείδωσης  των θειούχων ορυκτών σε πολυμεταλλικά μεταλλεία θειούχων μεταλλευμάτων και σε περιοχές διάθεσης αποβλήτων επίπλευσης με τη δράση του νερού, του οξυγόνου και των υπαρχόντων βακτηρίων.

Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό pH και υψηλές συγκεντρώσεις ιόντων βαρέων και τοξικών μετάλλων, όπως επίσης και θειϊκών ιόντων, τα οποία ρυπαίνουν μεγάλες εκτάσεις εδαφών και επιφανειακά / υπόγεια υδατικά συστήματα.

Βασικά, η έννοια της όξινης απορροής μεταλλείων (ΟΑΜ)  αναφέρεται σε διαλύματα, τα οποία μεταναστεύουν από την  πηγή παραγωγής τους και στην πορεία τους συμμετέχουν σε  ένα σημαντικό αριθμό αντιδράσεων με το περιβάλλον οικοσύστημα.

Η ΟΑΜ χαρακτηρίζεται από χαμηλό pH (1,5-3,5) και υψηλές συγκεντρώσεις  τοξικών ιόντων, με αποτέλεσμα να προκαλεί σημαντική  περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε περίπτωση που έλθει σε  επαφή με επιφανειακά και υπόγεια νερά ή με εδάφη.

Η εξάλειψη / μείωση των σοβαρών περιβαλλοντικών  επιπτώσεων, που προκαλούνται από την ΟΑΜ, μπορεί  να επιτευχθεί με την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών, οι  οποίες κυρίως χαρακτηρίζονται ως τεχνικές πρόληψης και  ως διορθωτικές τεχνικές επέμβασης.


Video από το blog του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μεσσαπίας «ΓΑΙΑ» :


Tags:
Δημοφιλή σήμερα

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Ακόμη ένας υποψήφιος στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

Ακόμη ένας υποψήφιος στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

22/3/2019
Ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης ανακοίνωσε ακόμη ένα άτομο για την στελέχωση του ψηφοδελτίου του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
Νίκος Χασάνδρας (Σύλλογος Γαία) (20/10/2012 8:37:40 μμ)
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το κόστος για την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εγκριτικής απόφασης του ΥΠΕΚΑ (σχετικά με τη ΜΠΕ της ΛΑΡΚΟ) ανέρχεται στο ποσό των 4.500 ευρώ περίπου και όχι των 45.000 ευρώ (όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στο ρεπορτάζ).
Eviaportal.gr (21/10/2012 2:54:02 πμ)
κ. Χασάνδρα ευχαριστούμε για την επισήμανση.
ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ (21/10/2012 5:30:38 πμ)
Ο κ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΞΙΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΙΣ ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ!ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΤΡΩΝΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ (ΛΑΡΚΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΗΡΕ .ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΣ ΟΞΙΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας