Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση του περιβάλλωντος χώρου των «Αστεριών» σε λειτουργική ενότητα ψυχαγωγικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων με το αποκαθιστούμενο υφιστάμενο κτήριο.
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση των «Αστεριών»
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση των «Αστεριών»

Πιο αναλυτικά, υπογράφηκε, την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, από τον Δήμαρχο, Θανάση Ζεμπίλη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, Παναγιώτη Σακελλαράκη, η σύμβαση για το έργο Ανάπλασης Περιβάλλοντος Χώρου Περιοχής «Αστέρια».

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση κοινόχρηστου περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή των «Αστεριών» και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, στον άξονα του Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Αστικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στη δράση Αστικής Ανάπτυξης Περιοχής Κανήθου–Καράμπαμπα Δήμου Χαλιδέων (σημ. : μαζί με το έργο βελτίωσης-κατασκευής οδού Αθαν. Διάκου, που δημοπρατείται στις 20 Νοεμβρίου).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 734.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), με την έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος εταιρεία να ανέρχεται στο 48%.
Η κατασκευή του έργου έχει χρονικό ορίζοντα παράδοσης εντός 8 μηνών.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νομίμως υφιστάμενου, προ του 1955, κτηρίου των «Αστεριών».

Ο προς διαμόρφωση χώρος αναπτύσσεται γραμμικά από νότο προς βορρά, παράλληλα δηλαδή του αναπτύγματος της παραλιακής Βοιωτικής ακτής του Βόρειου Ευβοϊκού, εφάπτεται της παραλιακής λεωφ. Μακαρίου και  θα διαθέτει ανεξάρτητη κύρια πρόσβαση από την νότια πλευρά του, μέσω παρακαμπτήριας οδού.

Στον προς διαμόρφωση χώρο, θα δημιουργηθούν: πεζόδρομος (καθ’ όλο το μήκος του) με ξύλινο δάπεδο, χώροι πρασίνου, παιδική χαρά, γήπεδο beach volley, υπαίθριο προαύλειο (με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων) της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και του αναψυκτηρίου που δημιουργούνται στο υφιστάμενο κτήριο και βέβαια, χώρος λουομένων (παράλληλα της ακτογραμμής, που θα διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με τον ξύλινο πεζόδρομο).

Ο προς διαμόρφωση χώρος έχει ήδη «γεφυρωθεί» προς βορρά, μέσω ράμπας, με το διαπλατυνθέν πεζοδρόμιο (απομένει η επίστρωσή του) και πρόκειται να «γεφυρωθεί», μέσω νέας ράμπας, και με την προς νότο πεζοδρόμηση, με το ίδιο υλικό επίστρωσης (χυτό ψηφιδωτό δάπεδο) και τα ίδια φωτιστικά σώματα. Σε μια επιλογή δημιουργίας εκτεταμμένης περιπατητικής ενότητας και ανάδειξης της ανάπλασης της λεωφ. Μακαρίου.

Επίσης, στο υφιστάμενο πεζοδρόμιο της λεωφ. Μακαρίου, θα τοποθετηθεί στηθαίο, για να διαχωριστεί, με ασφάλεια για τους πεζούς, ο δρόμος κυκλοφορίας των οχημάτων από τον ενιαίο πεζόδρομο που θα δημιουργηθεί έως τη Συρταρωτή Γέφυρα.

ΩΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Είναι προφανές ότι, το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, συνδέεται ευθέως και με την σε εξέλιξη αποκατάσταση του κτηρίου των «Αστεριών.

Το έργο επισκευής, συντήρησης και μετατροπής σε Πολιτιστικό Κέντρο του υφιστάμενου κτηρίου, ως γνωστόν προβλέπει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, κοινόχρηστα wc και αποδυτήρια, ιατρείο και  αναψυκτήριο.
Το έργο αυτό, ως ένα σημείο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας».

Όμως, είχε βαλτώσει εξ αιτίας των προβλημάτων χρηματοδότησης και καθυστερήσεων που προέκυψαν στις χρηματοροές του προγράμματος, με την ανάδοχο κοινοπραξία να προχωράει σε διακοπή εργασιών από τον Φεβρουάριο του 2012. Ο Δήμος Χαλκιδέων, κάνοντας χρήση σχετικής πρόσφατης νομοθεσίας, προχώρησε σε αποπληρωμή από ίδιους πόρους των 297.000 ευρώ που οφείλονταν από το «Θησέα» και έτσι, οι εργασίες (έχει ήδη εκτελεστεί το 85% του έργου) ήδη ξεκίνησαν και πάλι. Με το νέο προγραμματισμό να τοποθετεί την ολοκλήρωσή τους στα τέλη Δεκεμβρίου.  

Με την επισκευή, συντήρηση και μετατροπή σε πολιτιστικό κέντρο του υφιστάμενου κτηρίου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των «Αστεριών, προβλέπεται να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα φιλική και ελκτική χωρική ενότητα, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής –κι όχι μόνον- και θα λειτουργεί ως τοπικό αστικό κέντρο ψυχαγωγικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων.
Ένα τοπικό αστικό κέντρο ψυχαγωγικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων που μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2013 θα έχει παραδοθεί προς χρήση.

Ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Για την ανάπτυξη της βοιωτικής ακτής του παραλιακού μετώπου, που ήταν πάντα υποβαθμισμένο σε σχέση με αυτό της Ευβοϊκής ακτής, απαιτήθηκε μια ενότητα έργων, όπως α) η ανάπλαση της παραλιακής λεωφ. Μακαρίου β) η αποκατάσταση του κτηρίου των «Αστεριών» γ) η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των «Αστεριών» δ) η ανάπλαση του παρακείμενου Αλσυλλίου.
Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της ενότητας των έργων, καθοριστική ήταν και η συμβολή του Λιμενικού Ταμείου.

Ο Δήμος απευθύνει ευχαριστίες προς τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής και ιδιαιτέρως, στον πρόεδρό της, Θανάση Τσέργα για την ευαισθησία που επέδειξαν ως προς αυτό το κρίσιμο ζήτημα αλλά και που συνολικότερα επιδεικνύουν στα θέματα που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Η αγαστή συνεργασία Δήμου και Λιμενικού Ταμείου θα συνεχιστεί και για την από κοινού λειτουργική διαχείριση του νέου διαμορφούμενου χώρου.
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας