Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος στο Newsbomb.gr, όπου μίλησε για την Υγεία και την Παιδεία, που ήταν όπως είπε τα θύματα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Η συνέντευξη του Κώστα Μαρκόπουλου:

Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει να κατακρίνετε την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο σφοδρό πολέμιό της;
Γενικά θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος την ακολουθούμενη πολιτική σε όλο το εύρος της κοινωνικής διάστασης. Όσο μια χώρα φτωχαίνει (έχουμε ήδη απώλεια 25% του ΑΕΠ σε 4 χρόνια) τόσο οι πολίτες έχουν ανάγκη από αξιοπρεπή Παιδεία και Υγεία, αφού δεν έχουν χρήματα που να περισσεύουν και τους επιτρέπουν να αγοράζουν αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες.

Κάθε φορά που λείπουν χρήματα από τη Γενική Κυβέρνηση τα θύματα είναι είτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Και αυτό συμβαίνει μετά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας πού εντοπίζετε τη λάθος επιλογή πολιτικής;
Το βασικότερο λάθος του Υπουργείου Υγείας είναι ότι έχει διακρίνει ως εχθρό του προϋπολογισμού του αποκλειστικά το φάρμακο. Τόσο η τρόϊκα όσο και η πολιτική ηγεσία όταν λένε μείωση δαπανών υγείας, εννοούν μόνο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, και μάλιστα οριζόντια, χωρίς επιμερισμό.

Πρώτα μείωσαν τις τιμές των φαρμάκων με διάφορους τρόπους, μετά μείωσαν τα ποσοστά κερδών σε όσους παράγουν και διακινούν φάρμακο, με ιδιαίτερη επίθεση στους φαρμακοποιούς. Τώρα πλέον η όποια μείωση θέλει γνώση και επιλεγμένες κινήσεις. Οι επανειλημμένες μειώσεις έχουν προκαλέσει αντιπαλότητα μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αλλά και έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες για το πώς θα χειριστεί ο Υπουργός το ζήτημα των γενόσημων και την πίεση για υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία.

Εσείς, ως πολιτικός και ως γιατρός, με μεγάλη εμπειρία και στους δύο χώρους, τι πιστεύετε για τη δραστική ουσία;
Ξεκάθαρα σας λέω πως το όλο ζήτημα είναι λομπίστικη δράση προς την τρόϊκα συγκεκριμένων πολυεθνικών με τεράστια παραγωγή φθηνών γενόσημων σε τρίτες χώρες. Για αυτό και η τρόϊκα επιμελώς προσηλώνει το βλέμμα του Υπουργού Υγείας στον κλειδάριθμο των προϋπολογισμών με τίτλο «φάρμακο».

Όσο πιο επιτακτικά πεισθεί να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη τόσο πιο εύκολα θα δεχθεί τη δραστική ουσία. Όμως αυτό έχει δύο μεγάλους κινδύνους. Πρώτον, το αμφίβολο θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός υπερβολικά φθηνού φαρμάκου, δεύτερον τη θανάτωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με αποτέλεσμα νέο κύμα ανεργίας. Μόλις γίνουν αυτά, δηλαδή μονοπωληθεί η αγορά φαρμάκου από δυο-τρία προωθητικά εισαγωγικά γραφεία, τότε θα επιβληθεί στον Υπουργό η χαλάρωση της τιμολογιακής πολιτικής στο φάρμακο και οι περικοπές σε άλλα σημεία. Απόδειξη αυτού είναι οι πωλήσεις κάτω του κόστους από συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν είναι τρελοί. Απλά έχουν σχέδιο.
 

Έχετε αντιπρόταση για μείωση των δαπανών υγείας χωρίς να πιεστεί το φάρμακο;
Ασφαλώς. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν πρωτόκολλα θεραπείας που έχουν στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο κόστος (μειωμένη νοσηλεία, day clinic, ογκολογικά συμβούλια που βάζουν φρένο στην αλόγιστη και αναποτελεσματική χρήση χημειοθεραπευτικών, προληπτικά πρωτόκολλα που φέρνουν έγκαιρη διάγνωση με χαμηλό κόστος θεραπείας κ.λπ.).

Μια εντολή στο ΚΕΣΥ αρκεί για να ξεκινήσει η προσπάθεια. Η εντολή δε δόθηκε ποτέ ούτε από τον κ. Λοβέρδο ούτε από τον κ. Λυκουρέντζο. Υπουργοί απολύτως άσχετοι με το αντικείμενο γίνονται εύκολα υποχείρια «πανούργων σχεδιασμών». Είναι η ίδια αιτία που οδήγησε στην κατασπατάληση παλαιότερα στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι άσχετοι όταν αυτοχρίζονται παντογνώστες κάνουν μεγάλες ζημιές.

Ποια η γνώμη σας για την προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;
Αν το κράτος άκουγε όσους μόνοι τους δημιούργησαν και μεγαλούργησαν σε αυτόν τον κλάδο, τότε θα μπορούσαμε να είχαμε τον πλέον αποτελεσματικό εξαγωγικό τομέα. Ο τομέας αυτός δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει ο οικουμενικός πατριωτισμός στην οικονομία.

Όλοι οι Υπουργοί στα λόγια στηρίζουν την Ελλάδα, αλλά στο δια ταύτα ξεχνούν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο μισθοί και συντάξεις, αλλά πρωτευόντως υπεραξία είναι η ίδια η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η κυβέρνηση ωστόσο έπεσε στα χέρια της τροϊκας και των ξένων συμβούλων και για να σώσει τους αριθμούς… σκοτώνει ό,τι μπορεί να αναβιώσει την ελπίδα.
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας