Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς τον Αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, απέστειλε ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδικόγλου με θέμα την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1δις, η οποία κινδυνεύει λόγω καθυστερήσεων του Υπουργείου Εργασίας.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Επιπλέον η επιστολή του βουλευτή Ευβοίας, αναφέρει και σημαντικά έργα από το ΕΣΠΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση που δεν προχωρούν και κινδυνεύουν με ματαίωση και απώλεια της χρηματοδότησης και απορρόφησης του ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ερώτηση ότι ο μεγάλος διαγωνισμός της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ-Ε.Π Ψηφιακή Σύγκλιση, καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την επιλογή των μετεχόντων στη δεύτερη φάση και, εδώ και τέσσερις μήνες, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής, όπως ορίζει η διαδικασία για έργα με προϋπολογισμό άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου ενέχει τον κίνδυνο ακόμα και ματαίωσης του και απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αναλυτικά η επιστολή του βουλευτή Ευβοίας, αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο με το οποίο μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο και εξορθολογισμό δαπανών καθώς και ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Με το έργο αυτό, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπουργείο έχουν πλέον στην διάθεσή τους στοιχεία, όπως ότι συγκεκριμένος ιατρός έγραψε μόνο τον μήνα Αύγουστο 4.270 συνταγές και αναλόγως να παρεμβαίνουν.

Μέχρι σήμερα το σύστημα έχει διεισδύσει στο 92% της επικράτειας με ενταγμένους 10.764 φαρμακοποιοί και 37.566 ιατρούς. Καθημερινά καταχωρούνται από 150.000 έως 220.000 συνταγές και εκτελούνται από 120.000-195.000 αντιστοίχως. Έχει κοστίσει 200.000 ευρώ και έχει εξοικονομήσει μόνο για το 2012 (από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο) 200εκ. ευρώ, ενώ έχει μάλιστα ζητηθεί εξαγωγή της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) σε άλλες χώρες.

Μάλιστα, o Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του eurogroup (13 Νοεμβρίου) αναφέρθηκε στις προόδους που έχουν επιτευχθεί και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια. Σημειωτέον, η επιτυχημένη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ που έφερε εις πέρας το έργο αλλάζει. 
 
Ωστόσο, η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου κινδυνεύει, καθώς ο μεγάλος διαγωνισμός της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ-Ε.Π Ψηφιακή Σύγκλιση, καθυστερεί αδικαιολόγητα. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την επιλογή των μετεχόντων στη δεύτερη φάση και, εδώ και πέντε μήνες, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής, όπως ορίζει η διαδικασία για έργα με προϋπολογισμό άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου ενέχει τον κίνδυνο ακόμα και ματαίωσης του και απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Όταν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και η εισροή κεφαλαίων έχουν τόση σημασία, όμοια όπως και για το διαγωνισμό της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, και άλλοι διαγωνισμοί ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας καθυστερούν, επειδή δεν προχωράει η συγκρότηση των επιτροπών των διαγωνισμών.

Έτσι, σημαντικά έργα για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η Κωδικοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους ΦΚΑ (λογιστήρια, ισολογισμοί, σύστημα GIS κλπ), η Ψηφιοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας κ.α. κινδυνεύουν να ακυρωθούν και να χαθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ έχει φτάσει στα όριά του τόσο από πλευράς λογισμικού για την υποστήριξη και επέκτασή του όσο και από προσωπικό για την ανάπτυξη των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων. Κι όμως υπάρχουν περίπου 800 υπάλληλοι από τους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ και ΟΕΚ που έχουν μεταφερθεί όλοι στον ΟΑΕΔ, από τους οποίους το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει την αξιοποίηση ενός μικρού αριθμού στην ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επειδή η καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί βασικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό του όγκου συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τον έλεγχο σπατάλης στην πηγή της δημιουργίας της.
Επειδή πρόκειται για ένα έργο που στα πρώτα του βήματα εφαρμογής του επέφερε εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή για τον εξορθολογισμό της δαπάνης υγείας και την επίτευξη των στόχων χρειάζεται στόχευση και προσήλωση σε συγκεκριμένα εφαρμόσιμα μέτρα με συνέχεια και συνέπεια.
Επειδή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως, μεταξύ άλλων, η μηχανοργάνωση, η εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα νοσοκομεία κ.α., αποτελούν απαραίτητες ενέργειες πάνω στις οποίες θα κριθεί ουσιαστικά η βιωσιμότητα του ΕΣΥ.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1.Τι σκοπεύετε να κάνετε για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις ο διαγωνισμός του  ΕΣΠΑ για την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού και του έργου;

2.Τι σκοπεύετε να κάνετε για να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι διαγωνισμοί του  ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η Κωδικοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους ΦΚΑ (λογιστήρια, ισολογισμοί, σύστημα GIS κλπ), η Ψηφιοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας κ.α.;

3.Πώς αξιολογείτε την πρόταση μεταθέσεων κάποιων υπαλλήλων από τους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ και ΟΕΚ, ώστε να αξιοποιηθούν στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Ο Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας