Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να σερβίρουμε μεγάλες ποσότητες, να επιτρέπουμε στο μάτι μας να είναι αχόρταγο και να τρώμε όλο μας το φαγητό γιατί είναι η «δύναμή» μας.
Σακχαρώδης διαβήτης
Σακχαρώδης διαβήτης

Για τους περισσότερους η συμπεριφορά αυτή απλά ισοδυναμεί με παραπάνω θερμίδες, για τα άτομα ωστόσο που πάσχουν από διαβήτη η μεγαλύτερη μερίδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. 

Η ελεγχόμενη μερίδα βοηθά στην επίτευξη των δυο πιο σημαντικών στόχων στη θεραπεία του διαβήτη: στο υγιές σωματικό βάρος και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Ο έλεγχος του μεγέθους της μερίδας βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Είναι πλέον σαφές ότι η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σωματικό μας βάρος και πως μια μέτρια αύξηση στο μέγεθος των μερίδων μπορεί να μας προσθέσει έως και δέκα κιλά παραπάνω βάρος σε ένα μόλις χρόνο.

Σήμερα, επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι, το 80 με 90% των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Μια μέτρια μείωση στο σωματικό βάρος της τάξης του 10% του αρχικού, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου έως και κατά 50%, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση και στις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον αυτή η μείωση του βάρους έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία των περιφερικών ιστών στην ινσουλίνη, στη δυσλιπιδαιμία και στην υπέρταση.

Όπως δε έχει διαπιστωθεί σε πολλές μελέτες η μείωση του βάρους σε παχύσαρκους διαβητικούς τύπου ΙΙ, σχετίζεται με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Δεδομένα από αναδρομικές μελέτες δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι διαβητικοί που μέσω αλλαγών στη διατροφή τους, πέτυχαν μέτρια μείωση του βάρος τους στην πενταετία, παρουσίασαν μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 8%.

Συνεπώς, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του έλεγχου στο μέγεθος των μερίδων και της συνολικής μείωσης στην ποσότητα του φαγητού, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου σε διαβητικούς ή/και ακόμα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και των σχετιζόμενων με αυτόν επιπλοκών.

Το μέγεθος της μερίδας μπορεί να βελτιώσει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου.

Ο βασικότερος στόχος στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, και για να επιτευχθεί αυτή θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα του φαγητού και στη φαρμακευτική αγωγή.

Η υπεργλυκαιμία, οι αυξημένες δηλαδή τιμές σακχάρου, αποτελούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένδειξη κακής ρύθμισης, ένδειξη έλλειψης ισορροπίας, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Έτσι παραδείγματος χάριν η μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για μια δεδομένη δόση ινσουλίνης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, θα αυξήσει τις τιμές γλυκόζης μεταγευματικά, ενώ αντίθετα λιγότερο φαγητό θα οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, κατάσταση που είναι εξίσου επικίνδυνη.

Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθούν καλύτερες τιμές σακχάρου, η ποσότητα του φαγητού θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη, να υπολογίζεται προσεκτικά και μάλιστα σε διαβητικούς τύπου Ι, να συνάδει με τις χορηγούμενες μονάδες ινσουλίνης.

Πώς μπορώ να υπολογίσω καλύτερα το μέγεθος της μερίδας;
Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μερίδες είναι εξατομικευμένες και βασίζονται κυρίως στους στόχους της υπογλυκαιμικής αγωγής που έχει θέσει ο θεράπων ιατρός και ο διαιτολόγος.

Δεν υπάρχει μια μερίδα που να αντιστοιχεί σε όλους, και αυτό γιατί η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ενέργειας και υδατανθράκων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των ασθενών στις ποσότητες του φαγητού, κάτι που δεν προϋποθέτει απαραίτητα ζυγαριά!

 

Κατηγορία τροφίμου

Κανονική Μερίδα

Συνιστώμενη Μερίδα

Μοιάζει με

Παρεχόμενη ποσότητα Υδατανθράκων

Αμυλούχα

Ψωμί

1 φέτα

1 κασέτα ήχου ή 1 κινητό τηλέφωνο

15 γρ

Ζυμαρικά, ρύζι

½ φλιτζάνι

Ποντίκι υπολογιστή ή μια λάμπα

22,5 γρ

Δημητριακά πρωινού

1 φλιτζάνι

Μια σφιχτή γροθιά

30 γρ

Πατάτα

1 μέτρια

Ποντίκι υπολογιστή

15 γρ

Φρούτα & Λαχανικά

Φρούτο

1 μέτριο

Μια σφιχτή γροθιά

15 γρ

Χυμός φρούτων

1 φλιτζάνι

 

30 γρ

Ωμά λαχανικά (σαλάτα)

1 φλιτζάνι

Μια χαλαρή γροθιά

5 γρ

Βραστά λαχανικά (σαλάτα)

1 φλιτζάνι

Μια χαλαρή γροθιά

10 γρ

Γαλακτοκομικά

Γάλα

1 φλιτζάνι

 

12 γρ

Γιαούρτι

1 φλιτζάνι (1 κεσεδάκι)

Μια σφιχτή γροθιά

12 γρ

Τυρί

45 γρ

2 μπαταρίες

-

Κρέας & όσπρια

Μοσχάρι ή κοτόπουλο

90 γρ

Μέσα μέρος παλάμης

-

Ψάρια

90 γρ

Μέσα μέρος παλάμης

-

Φακές, Φασολάδα

1 φλιτζάνι

Μια χαλαρή γροθιά

10 γρ

Ξερά φασόλια

1 φλιτζάνι

Μια χαλαρή γροθιά

10 γρ

Λίπη

Ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας

 

-

Αμύγδαλα

¼ φλιτζανιού

12

-

Άλλα λίπη (μαγιονέζα, βούτυρο)

1 κουταλιά σούπας

 

-

Ο υπολογισμός των γραμμαρίων και η καταμέτρηση υδατανθράκων για πολλούς διαβητικούς ασθενείς αποτελεί πρόσθετο «φορτίο» στην ήδη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Για το λόγο αυτό επιστημονικοί φορείς όπως το American Dietetic Association, προτείνουν ότι μια οπτική σύγκριση με αντικείμενα από την καθημερινότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη και μάλιστα ότι διευκολύνει σημαντικά στον υπολογισμό των μερίδων.

Έτσι για παράδειγμα μια μερίδα φρούτου, δημητριακών και ζυμαρικών αντιστοιχεί σε μια σφιχτή γροθιά, ενώ μια μερίδα λαχανικών χωράει σε ολόκληρη την παλάμη. Γνωρίζοντας δε, ότι σε μια δεδομένη μερίδα περιέχεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων, ο υπολογισμός της ημερήσιας κατανάλωσης μπορεί να γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία.

Ιωάννα Κατσαρόλη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αβάντων 50, Χαλκίδα
Τ 2221 0 75 727
Κ 6973 822 933
Δημοφιλή σήμερα

Έναρξη Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας 2018 με θέμα ο «Τρωικός Πόλεμος» – Δηλώσεις συμμετοχής

Έναρξη Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας 2018 με θέμα ο «Τρωικός Πόλεμος» – Δηλώσεις συμμετοχής

10/01/2018
Όπως κάθε χρόνο και φέτος ο Δήμος Χαλκιδέων διοργανώνει μια σειρ...
Η Έλλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Η Έλλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

17/01/2018
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 21ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας διοργανώνει ομι...
Σεισμός 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας

Σεισμός 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας

15/01/2018
Σεισμική δόνηση στην βορειοανατολική Αττική αναστάτωσε και την Εύβοια καθώς ήταν ι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας