Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Κανείς μόνος, χωρίς στέγη, φαγητό και περίθαλψη στην κρίση. Αυτός πρέπει να ’ναι ο πρώτος και θεμελιώδης στόχος μιας λαϊκής κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά. Η κατεπείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.
Είναι ψέματα ότι «δεν παράγουμε τίποτα».
Ανδρέας Ρουμελιώτης
Ανδρέας Ρουμελιώτης

Η τελευταία έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ λέει πως έχουμε αυτάρκεια στα αγροτικά προϊόντα σε ποσοστό 84%. Αν δεν μας υποχρέωναν με την ΚΑΠ να συρρικνώσουμε τον αγροτικό τομέα, θα ’χαμε τώρα σε όλα πλεόνασμα.
Να μην πεινάσουμε – φαγητό για όλους! Είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί άμεσα. Πριν επανασχεδιαστεί, για να ανασυγκροτηθεί η αγροτική παραγωγή... Πρώτη προτεραιότητα τα συσσίτια, οι συλλογικές κουζίνες, τα κοινωνικά παντοπωλεία, η δημιουργία αστικών και περιαστικών λαχανόκηπων, οικοκοινοτήτων, τοποφαγικών αγορών απευθείας διάθεσης τροφής – χωρίς μεσάζοντες.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αναταχθεί άμεσα το κράτος πρόνοιας. Οποιος το υποστηρίζει, δημαγωγεί... Ελπίζω μόνο στο νέο κίνημα της αλληλέγγυας οικονομίας που έχει αναπτυχθεί. Να ανταλλάξουμε προϊόντα, εργασία και υπηρεσίες, να ανακυκλώσουμε και να ζήσουμε μ’ αυτά που έχουμε.

Να προσφέρουμε τα στοιχειώδη σε όποιον έχει ανάγκη. Μέχρι να επιτύχουμε την αυτάρκεια. Τουλάχιστον σε τροφή.

Να ποινικοποιηθεί η γραφειοκρατία, για να μη βάζει παντού και πάντα εμπόδια και τρικλοποδιές, και να παραχωρηθεί δημόσια καλλιεργήσιμη γη και εφόδια σε όσους μπορούν να φτιάξουν λαχανόκηπους, οικοκοινότητες, μικρές κτηνοτροφικές μονάδες.
Είναι ντροπή που γέμισαν τα πάρκα νεο-άστεγους, όταν τόσες χιλιάδες δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, γραφεία, σπίτια είναι ανοίκιαστα... Τόσα στάδια! Δεν λέω, να... επιταχθούν.

Με κάποιες φορολογικές αντιπαροχές, όπως, ας πούμε, να μην πληρώνουν χαράτσι οι ιδιοκτήτες, να τα συντηρούν και να προσφέρουν κοινωνική εργασία αντί για ενοίκιο όσοι τα χρησιμοποιούν. Ετσι, κανείς δεν θα μένει στον δρόμο.
Λεφτά υπάρχουν! Αλλά τα ’χουν άλλοι... Δημαγωγεί όποιος υπόσχεται ότι θα επαναφέρει αυτομάτως τους πρότερους μισθούς. Ας επιτρέψουμε, λοιπόν, να δίνει στον γιατρό, στη νοσηλεύτρια ο καθένας-καθεμιά ό,τι έχει: λάδι, τυρί, μια αλανιάρα κότα. Να τους βάφει το σπίτι, να τους κρατάει το παιδί. Κι αν είναι ρέστος, ταπί, ήδη λειτουργούν κοινωνικά φαρμακεία και χειρουργεία∙ να ’χει πρόσβαση εκεί.

Στα φάρμακα είμαστε 75-80% αυτάρκεις. Δεν χρειαζόμαστε γενόσημα από τρίτες χώρες. Στη δύσκολη, εθνικοποιούμε τις φαρμακοβιομηχανίες.

Παιδεία; Μην περιμένεις να πω: «15%...» Από πού; Ο,τι πρότεινα και για τα νοσοκομεία: ανταλλακτική και αλληλέγγυα παιδεία. Κοινωνικά φροντιστήρια, γυμναστήρια και ωδεία.

Οπως θα έχεις υποψιαστεί, επανέρχομαι λάου λάου στην πρόταση για κοινωνικές τράπεζες και τοπικά-ανταλλακτικά νομίσματα κι ας κατηγορηθώ πάλι ως υποστηριχτής της απο-ανάπτυξης. Οσο βυθίζεται σε βαθιά ύφεση η οικονομία, είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία και να χτυπηθεί η μαύρη εργασία. Αλλά αυτά, αναλυτικότερα, αύριο στο σαββατιάτικο φύλλο. Στο δισέλιδο «Μπορώ και χωρίς ευρώ».

ΥΓ.: Πετρέλαιο πώς θα αγοράσουμε; Ας κόβεται το ρεύμα 4-5 ώρες την ημέρα. Αλλά σε όλους! Εκτός απ’ τα νοσοκομεία και τα ψυγεία.

Γράφει ο Ανδρέας Ρουμελιώτης

Πηγή: Εφημερίδα 6 μέρες
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

24/04/2018
Το Ράδιο-Ταξί Χαλκίδας από τις 20 Απριλίου 2018 πραγματοποίησε αλλαγή νομικής μορφής και από Ένωση μετασχηματίστηκε σε Συνεταιρισμό. ...
Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας