Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Coffee Island - Χαλκίδα
Allexa
για το eviaportal.gr:
Allexa
fashion-@-eviaportal.gr
Στη Ρουμανία, δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς το αγαπημένο και παραδοσιακό cozonac. Ακόμα θυμάμαι την κουζίνα της γιαγιάς μου και την πιο εκπληκτιή γλυκιά μυρωδιά! Το γεγονός είναι ότι το cozonac έχει ακόμα καλύτερη γεύση μαζί με ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα, το πρωί των Χριστουγέννων, καθώς ανοίγεις τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη!
Χριστουγέννα από την Ρουμανία με το γλυκό Cozonac με καρύδια
Χριστουγέννα από την Ρουμανία με το γλυκό Cozonac με καρύδια
Υλικά: 1 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις 80 gr φρέσκια μαγιά 500 ml ζεστό γάλα 5 κρόκους αυγού, 3 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκος για άλειμμα 250 gr βούτυρο 200 gr ζάχαρη αρώματα(ξύσμα από λεμόνι ή βανίλιες)

Για την γέμιση: 400 gr καρύδια κοπανισμένα 2-3 κ.σ. ζάχαρη τα 3 ασπράδια από τη ζύμη, χτυπημένα σε μαρέγκα 1 κ.σ. κακάο μισό ποτήρι γάλα.

Εκτέλεση: Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το κακάο για ένα λεπτό.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα. Φτιάχνουμε πρώτα τη μαγιά. Σε μια κούπα ανακατεύουμε τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη μέχρι να γίνει υγρό.

Σε μια λεκάνη βάζουμε 2-3 κ.σ αλεύρι, ρίχνουμε περίπου 200 ml ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου για ένα τέταρτο. Ώσπου να γίνει η μαγιά, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα κουταλάκι αλάτι, τη ζάχαρη και τα αρώματα.

Τα χτυπάμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Έχουμε έτοιμο δίπλα μας το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο λιωμένο και ζεστό και το αλεύρι. Παίρνουμε τη λεκάνη με τη φουσκωμένη μαγιά και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το μισό αλεύρι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας εναλλάξ το ζεστό γάλα και το αλεύρι. Όταν τελειώσουμε το αλεύρι αρχίζουμε να ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά, σιγά.

Ζυμώνουμε συνέχεια για να ενωθούν καλά τα υλικά. Όταν τελειώνουμε σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου δυο ώρες. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 6 ή 9 κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλες είναι οι φόρμες μας. Λαδώνουμε τον πάγκο και τα χέρια μας. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τα χέρια και τα αλείφουμε με γέμιση. Τα γυρίζουμε σε ρολό.

Βάζουμε τα cozonac σε βουτυρωμένες φόρμες και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα, σκεπασμένα με πετσέτες και μακριά από ρεύματα.




Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα

Πλήθος κόσμου στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα

26/07/2017
Πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της Χ...
Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης της πλατείας του «Ταύρου Ωρεών» στην Βόρεια Εύβοια

Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης της πλατείας του «Ταύρου Ωρεών» στην Βόρεια Εύβοια

27/07/2017
Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών, ανακοίνωσε την απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ε...
Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία παρουσία του Πρωθυπουργού

Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία παρουσία του Πρωθυπουργού

25/07/2017
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνουν τις εργασίες του 2ου Περιφε...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας