Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ενημερωτική Ημερίδα, με θέμα Προώθηση Ευβοϊκών Ακινήτων στην Αγορά της Ρωσίας - Συνέργειες στον Κατασκευαστικό Τομέα, διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012.
Επιμελητήριο Ευβοίας
Επιμελητήριο Ευβοίας

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, τον Οργανισμό INVEST IN GREECE, τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στόχος των εργασιών της Ημερίδας, την οποία παρακολούθησε πλήθος Επιχειρηματιών του Νομού και Μελών του Επιμελητηρίου, Οικονομικών Παραγόντων, Τραπεζικών Εκπροσώπων,  Εκπροσώπων φορέων, ήταν μια επίκαιρη επιχειρηματική προσέγγιση σε θέματα προώθησης ακινήτων στην ρωσική αγορά, από ειδικούς των θεμάτων αυτών, για να γνωρίσει η ευβοϊκή κτηματαγορά την ταυτότητα του ρωσικού ενδιαφέροντος και να ενημερωθεί σε πρακτικά θέματα συνεργασίας με τους ρώσους επενδυτές και επαγγελματίες στον τομέα real estate & networking.

Των Εργασιών της Ημερίδας προηγήθηκε Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κου Σίμου Κεδίκογλου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας κου Παναγιώτη Σίμωση, με Θέμα : Σχέσεις των Ευβοϊκών Επιχειρήσεων με την Αγορά της Ρωσίας  - Προώθηση των Ευβοϊκών Προϊόντων και των Υπηρεσιών στις Αγορές - Ανάπτυξη Επενδύσεων, Οικονομικών και Εμπορικών Συνεργασιών – Ενέργειες και Δράσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας για κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Ρωσία, προς όφελος της Ευβοϊκής  οικονομίας. Την Έναρξη των Εργασιών της Ημερίδας, κήρυξε ο κος Λαλανίτης Ιωάννης Μέλος Δ.Σ του ΕΒΕ,  ο οποίος  παρουσίασε στο ακροατήριο το πρόγραμμα και τους Εισηγητές.

Ο κος Λαλανίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι  εισηγητές είναι άριστοι γνώστες της ρωσικής αγοράς  και οι πλέον κατάλληλοι για την επίτευξη των ευκταίων αποτελεσμάτων της ημερίδας, που θα αποτελέσει την βάση για την υλοποίηση της συνολικής δράσης του Επιμελητηρίου με στόχο την αξιοποίηση των ευβοϊκών ακινήτων. 

Ακολούθησαν Χαιρετισμοί από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Σίμωση. Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου τόνισε, ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο Ευβοίας για την προσπάθεια που καταβάλλει για την προβολή του νησιού και την ανάπτυξη των εξαγωγών των επιχειρήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η λέξη κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η επιμονή. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η προσέγγιση της Ρωσικής αγοράς γίνεται πιο ελκυστική από το γεγονός ότι Ελλάδα και Ρωσία μοιράζονται μια μακρόχρονη ιστορία στενής συνεργασίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Συνέχισε λέγοντας ότι το Επιμελητήριο δραστηριοποιείται έντονα στοχεύοντας σε πολύ σημαντικούς τομείς για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία. Ο τελευταίος τομέας φέρεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικός και οπωσδήποτε ευκολότερα προσβάσιμος, από την στιγμή που καταφέραμε να κρατήσουμε την χώρα μας μέσα στο ευρώ. Τόνισε επίσης, ότι στην πορεία αυτή του Επιμελητηρίου Ευβοίας θα είναι σταθερά φυσικός σύμμαχος, με την πεποίθηση ότι θα κατακτηθούν σημαντικές επιτυχίες. Εξήγησε ότι η έως τώρα μέριμνα της Πολιτείας, ήταν πρωτίστως ΄΄ να σωθεί το καράβι και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Επόμενο βήμα, θα είναι η άμεση δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της χώρας και το στέρεο οικοδόμημα μιας μοντέρνας και ανταγωνιστικής οικονομίας. Δήλωσε ότι η Πολιτεία θα κάνει τα πάντα για την αναγέννηση της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Στον στόχο αυτό θα συμπράξει καθοριστικά η υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων που θα διανεμηθούν στοχευμένα στις μικρές επιχειρήσεις. Κλείνοντας ο κ. Κεδίκογλου  γνωστοποίησε στο ακροατήριο ότι αποτελεί πλέον κατάκτηση η Επίσημη Απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη του οδικού άξονα Ιστιαίας-Καρύστου στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Γεγονός που σημαίνει ότι η Εύβοια μπαίνει επιτέλους στον χάρτη της Ευρώπης. Η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους του οδικού δικτύου της Εύβοιας θα κάνει πλέον εφικτή την κατασκευή του και η υλοποίηση του έργου θα σταθεί αφετηρία για τη ανάπτυξη του νησιού και της οικονομίας του.

Ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης, ανέφερε ότι το Επιμελητήριο Εύβοιας σε μια κρίσιμη καμπή για την χώρα, έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό την προώθηση οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών με οικονομικά και επιχειρηματικά φόρουμ, μεγάλων διεθνών αγορών όπως η Ρωσική. Αναπτύσσοντας στην συνέχεια αυτή την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην Ενημερωτική Εσπερίδα με θέμα  την Εξωστρέφεια και Προώθηση των Προϊόντων και των Υπηρεσιών της Εύβοιας στην αγορά της Ρωσίας, στην Επίσκεψη Ρώσων TOUR OPERATORS και δημοσιογράφων στην Εύβοια, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων για την τουριστική προβολή του νησιού μας, στην 1η εμπορική Ελληνορωσσική συνάντηση - έκθεση προβολής ευβοϊκών προϊόντων, προκειμένου 20 Ρώσοι αγοραστές από 20  μεγάλες ρωσικές  αλυσίδες Σουπερ Μάρκετ να γνωρίσουν τα ευβοϊκά προϊόντα και να συναντήσουν 42 Ευβοείς επιχειρηματίες τροφίμων και ποτών και στην οργάνωση, επιχειρηματικής αποστολής λατόμων της Καρύστου, στην Μόσχα την οποία και συνόδευσε ο ίδιος. Στο σημείο αυτό ο κ. Σίμωσης ενημέρωσε το κοινό ότι από την εν λόγω αποστολή, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα και ευοίωνες προοπτικές για την συνεργασία ελλήνων και ρώσων και σε άλλα θέματα πέραν της προώθησης των πλακών Καρύστου, όπως θέματα συνεργασιών στον τουρισμό, στον θρησκευτικό τουρισμό και στον τομέα των ακινήτων.

Έκανε επίσης γνωστό, ότι συναντήθηκε με τον Γεν. Διευθυντή του Επιμελητηρίου Μόσχας, κ. Yuri F. Azarov, καθώς επίσης και κ. Igor Belogrudov, Πρόεδρο της Επιτροπής των Εμπορικών και Οικονομικών Σχέσεων με την Ελλάδα όπου αποφασίστηκε η δημιουργία «Ελληνικού Σπιτιού» στη Μόσχα για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δυο λαών, καθώς και η δημιουργία πολιτιστικού εμπορικού κέντρου στο Προκόπι Ευβοίας, λογω του «Αγ. Ιωάννη του Ρώσου». Αναφέρθηκε επίσης στα πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον κ. Suren O. Vardanyan, Γεν. Διευθυντή του Γραφείου Προώθησης των Εξαγωγών και επενδύσεων της Μόσχας, ο οποίος μεταξύ των άλλων ερευνά την αγορά της Ελλάδας και ενημερώνει τους Ρώσους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας. Τον κο Vardanyan, θα φιλοξενήσει στο άμεσο μέλλον το Επιμελητήριο με την πεποίθηση να δρομολογηθούν εποικοδομητικές αναπτυξιακές ενέργειες. Ακολούθως ο κ. Σίμωσης τόνισε ότι το Επιμελητήριο με αυτές τις δράσεις, αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να αξιοποιηθούν δυνατότητες που φέρνουν στο προσκήνιο τρόπους διάθεσης των τοπικών προϊόντων και των τοπικών υπηρεσιών που μπορούν να ενθαρρύνουν τις συνεργασίες. Υπάρχουν ακόμη πεδία, στα οποία αν δράσουμε συλλογικά και υπεύθυνα θα επιτευχτεί η ενδυνάμωση ή δημιουργία οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με σημαντικά ισχυρές αγορές, όπως η Ρωσική. Ανέφερε ότι είναι επιτακτικό την στιγμή αυτή, να δραστηριοποιηθεί ο Νομός και στον τομέα προώθησης των ακινήτων και να προσεγγίσει την φιλική αγορά της Ρωσίας, αξιοποιώντας την αποδεδειγμένη πολιτική βούληση των Ρώσων για επενδύσεις στην μεσόγειο, για συνεργασία με την Ελλάδα.

Η Χαλκιδική και η Εύβοια, τόνισε, λόγω της Μονής Βατοπεδίου και του Αγίου Ιωάννη Ρώσου αντίστοιχα, αποτελούν για του ορθόδοξους Ρώσους συναισθηματικούς τόπους προορισμού και επενδύσεων, άρα έχουμε στα χέρια μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μας εφοδιάζει με την καλύτερη δυνατότητα και προοπτική για την προώθηση των ακινήτων του νησιού μας. Αυτή όμως η προοπτική ανάπτυξης ρωσωευβοικών εμπορικών σχέσεων στο χώρο των ακινήτων, επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι από πλευράς καταγραφής και παρουσίασης του προϊόντος μας, για να οργανώσουμε με επιτυχία κάθε επιχειρηματική προσέγγιση, με σύγχρονες και ολοκληρωμένες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις για τις δυνατότητες της ελληνικής κτηματαγοράς. Για το λόγο αυτό, το Επιμελητήριο ξεκινά σήμερα αυτή την προσπάθεια, με την σημερινή Ημερίδα ενημέρωσης των επιχειρηματιών, στα χαρακτηριστικά των ακινήτων που ενδιαφέρουν τη ρωσική αγορά, στην ταυτότητα των ρώσων επενδυτών. Κλείνοντας ο κ. Σίμωσης τόνισε ότι ο πυρήνας της δράσης του Επιμελητηρίου είναι η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των προϊόντων της Εύβοιας. Οι ως τώρα επιτυχίες είναι σημαντικές, αφού Ο Φορέας έχει προσεγγίσει ήδη σημαντικές αγορές, όπως της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας θα είναι μεγαλύτερη με τον νέο κύκλο δράσεων του Επιμελητηρίου που θα ξεκινήσει το 2013, έτος κατά το οποίο κατόπιν ενεργειών Της Διοίκησης θα επισκεφτούν την Εύβοια και το Επιμελητήριο εκπρόσωποι σημαντικότατων φορέων της Ρωσίας. Κατόπιν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Μπουραντάς, ο οποίος επικροτώντας την προσπάθεια του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, ζήτησε αυτή να στηριχθεί, από όλους τους Φορείς του Νομού και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι είναι επιβεβλημένη για την ανάπτυξη της Εύβοιας. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αναδείξουμε όλοι μαζί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και του πολιτισμού μας,  αλλάζοντας όμως ταυτόχρονα την λανθασμένη νοοτροπία μας.  
Το κυρίως μέρος της Ημερίδας ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των ομιλητών ως ακολούθως. Εισήγηση του Προέδρου του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστου Δήμα, με κεντρικό θέμα εισήγησης τα Ελληνορωσικά Φόρουμ Ακινήτων. Ο κ. Δήμας μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε μεγάλη την δυναμική που υπάρχει αυτή την περίοδο για την προώθηση του τουρισμού στην ρωσική αγορά και συνεπώς και των επενδύσεων στον χώρο των ακινήτων. Σημαντικοί λόγοι της δυναμικής αυτής είναι, η ιστορία της Ελλάδος, οι φυσικές ομορφιές του τόπου, το κλίμα, η προσβασιμότητα των Ρώσων, η φιλία των δύο λαών, τα ιστορικά μνημεία, οι προσκυνηματικοί τόποι, η ασφάλεια, η μικρή εγκληματικότητα της Ελλάδας, η προστασία των καταθέσεων και της ιδιοκτησίας, η πολιτική σταθερότητα, η απλοποιημένη σχετικά νομοθεσία κ.τ.λ. Είναι χαρακτηριστικό τόνισε, ότι ο Ρώσικος λαός θεωρεί ότι η πολιτιστική του ύπαρξη βασίζεται στο Βυζάντιο.


Συμπλήρωσε όμως, ότι πέρα απ’ όλα αυτά η Ρωσική αγορά θα πρέπει να προσεγγηθεί με σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ, με υπευθυνότητα, με μεγάλη σοβαρότητα, με μεθοδικότητα και με συλλογικότητα. Εισήγηση του κ. Μάρκου Ιωάννη, Ανωτάτου Διπλωματικού Στελέχους του Υπουργείου Εξωτερικών,  με κεντρικό θέμα εισήγησης, Ρώσικη Οικονομία, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά, Προοπτικές για Επενδύσεις στον Τομέα των Ακινήτων. Ο κ. Μάρκος παρουσίασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των επιχειρηματιών αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Παρουσίασε στο κοινό οικονομικά στοιχεία της Ρωσικής αγοράς και ειδικότερα, την εξέλιξη του ΑΕΠ, την σύσταση του ΑΕΠ κατά κλάδους, τον πληθωρισμό, το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών, την εξέλιξη του εξωτερικού χρέους, την διάθρωση της απασχόλησης, την εξέλιξη των εισοδημάτων, την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου, την πρόοδο των επενδύσεων κεφαλαίων στην Ρωσία, τις ξένες επενδύσεις, τις ετήσιες εισροές και εκροές, τις επενδύσεις της Ρωσίας στο εξωτερικό, τις Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ανά τομείς.

Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά, στον τρόπο επένδυσης των Ρώσων αγοραστών και στην εν γένει επιχειρηματική νοοτροπία τους. Εισήγηση του κ. Αγγελόπουλου Κων/νου, Στελέχους του Οργανισμού INVEST IN GREECE, με κεντρικό θέμα εισήγησης, Επενδύσεις στα Ακίνητα - Διεθνής Εμπειρία. Ο κ. Αγγελόπουλος ανέλυσε στο κοινό το προφίλ του Ρώσου αγοραστή. Ειδικότερα παρουσίασε το προϊόν που προσελκύει τους Ρώσους στο χώρο των ακινήτων και εξήγησε επί μέρους στοιχεία που αφορούν τις επενδύσεις στο χώρο, πχ την δημοφιλή αξία των ακινήτων, τους λόγους αγοράς αυτών, τα χαρακτηριστικά του ενδιαφέροντος των ρώσων αγοραστών, τα στοιχεία υποδομών, τα κριτήρια της τελικής επιλογής. Στην συνέχεια ανέλυσε και εξήγησε στο ακροατήριο τους τρόπους προώθησης των ακινήτων στην Ρώσικη αγορά. Κλείνοντας παρουσίασε το προφίλ του οργανισμού INVEST IN GREECE, την δραστηριότητα και το ρόλο του στις επενδύσεις. Εισήγηση του κ. Αλκιβιάδη  Καλαμπόκη, Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΠΕ, με κεντρικό θέμα εισήγησης, Προώθηση των Ακινήτων – Η Συμβολή του ΟΠΕ. Ο κ. Καλαμπόκης κατέθεσε ότι για την ευόδωση των Ελληνορωσικών σχέσεων απαιτείται υψηλή σοβαρότητα και συνεργασία με κρατικούς φορείς όπως Επιμελητήρια, ΟΠΕ κ.τ.λ. Η προσέγγιση στην μεγάλη Ρώσικη αγορά θα πρέπει να καλύπτεται από την αξιοπιστία και την  εμπειρία της κρατικής ομπρέλας.

Η εμπιστοσύνη των αγορών, η υπευθυνότητα και η μεθοδικότητα αυτών προσελκύει ευκολότερα την Ρώσικη κουλτούρα. Αυτό είναι που απαιτείται έμπρακτα στις Ελληνορωσικές συναλλαγές και αυτό πρέπει να πράξουμε. Κλείνοντας, παρουσίασε στο κοινό το προφίλ του ΟΠΕ, το ιστορικό των δράσεών του, των στόχων που επιδιώκει, ενημερώνοντας παράλληλα πως ο ΟΠΕ θα δραστηριοποιηθεί στο άμεσο μέλλον πολύ πιο έντονα με τον τομέα των ακινήτων. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ο συντονιστής της ημερίδας κ. Λαλανίτης πληροφόρησε το κοινό για τις περαιτέρω ενέργειες του Επιμελητηρίου Εύβοιας όσον αφορά την προώθηση των Ευβοϊκών ακινήτων στη ρώσικη αγορά και την στόχευση κατασκευαστικών συνεργειών. Ανέφερε ότι το επόμενο άμεσο βήμα θα είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής διαδικτυακής πύλης επιχειρηματιών του χώρου και προϊόντων αυτού. Η ηλεκτρονική αυτή πύλη θα προβάλλεται και από το Επιμελητήριο Μόσχας, με το οποίο το Επιμελητήριο Εύβοιας θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας. Στη συνέχεια θα διοργανωθεί από το Επιμελητήριο επιχειρηματική αποστολή μεσιτών και κατασκευαστών, στη Μόσχα με την συνεργασία του ΟΠΕ. Θα ακολουθήσει διοργάνωση στην Εύβοια συνεδρίου για την προώθηση των ακινήτων, στο οποίο θα συμπράξει ο ΟΠΕ και ο Οργανισμός INVEST IN GREECE και θα λάβουν μέρος αντίστοιχα επιφανή ρωσικά μεσιτικά γραφεία και μεγάλοι ρώσοι κατασκευαστές. Η Ημερίδα έκλεισε με τους εισηγητές να απαντούν μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο σε πολλά ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ (24/12/2012 2:10:19 πμ)
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΝΠΤΥΞΗ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ . ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΕΧΕΤΕ Ε-ΜΑIL ΡΩΣΣΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ . ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ .Α.ΑΝΤΩΝΑΣ
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας