Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μαρκέλλα Παππά
για το eviaportal.gr:
Μαρκέλλα Παππά
Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που αγοράζουν κοσμήματα- Πόσες είναι στην Χαλκίδα- Πως λειτουργούν και γιατί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια…
Η Χαλκίδα ξεπουλάει τον χρυσό της
Η Χαλκίδα ξεπουλάει τον χρυσό της

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, κόστισε σε πολλά μαγαζιά την θέση τους στους εμπορικούς δρόμους. Πολλά λουκέτα και άδειες βιτρίνες είναι πλέον μια συνηθισμένη εικόνα..

Εκεί λοιπόν που πολλά μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, υπάρχει  μια ειδική κατηγορία επιχειρήσεων που ανοίγουν η μία μετά την άλλη.

Όλοι έχουμε συναντήσει κάπου μια κίτρινη ταμπέλα που λέει «Αγορά Χρυσού», όπως και άπειρα διαφημιστικά φυλλάδια με τον ίδιο τίτλο.  Ο λόγος , λοιπόν, για τα ενεχυροδανειστήρια.

Στην Χαλκίδα τα ενεχυροδανειστήρια ανέρχονται σε 6, εκ των οποίων τα πέντε στεγάζονται στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα το ένα από αυτά λειτουργεί σε ρυθμούς 24ωρης εξυπηρέτησης!

Η δουλειά των ενεχυροδανειστηρίων αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς, διαδεδομένους τρόπους δανεισμού. Αφού λοιπόν οι τράπεζες δεν δανείζουν πια, ο κόσμος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα την καθημερινότητας, και περισσότερο εκείνοι που δεν μπορούν αποπληρώσουν τα χρέη τους, στρέφονται εκεί.

Παλαιότερα, τα ενεχυροδανειστήρια δέχονταν διάφορα αντικείμενα αξίας αλλά λόγω των συνθηκών έχουν περιοριστεί μόνο σε πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός.

Η στροφή σε κάποιο ενεχυροδανειστήριο, αποτελεί την τελευταία λύση για τον περισσότερο κόσμο. Έτσι όποιος έχει ανάγκη για άμεσα μετρητά, καλείται να πουλήσει ακόμα και στο 1/5 της αρχικής τιμής τους κόπους, τις αναμνήσεις και την περιουσία του.

Το μόνο που χρειάζεται για την πώληση κάποιου αντικειμένου, είναι η ταυτότητα και μια υπογραφή στο βιβλίο με τις αγορές του ενεχυροδανειστηρίου, όπου αναγράφεται και η τιμή της αγοράς. Αυτό είναι το βιβλίο που ελέγχεται από το ΣΔΟΕ.

Βέβαια οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής υπάρχουν και ο τρόπος είναι εύκολος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει κόσμος που πούλησε κοσμήματα και δεν έδωσε ούτε ταυτότητα, ούτε πήρε ποτέ απόδειξη.

Κάποιοι είπαν ότι δεν τους ένοιαζε κιόλας, αφού η διαδικασία ήταν τόσο δυσάρεστη που ήθελαν να φύγουν το συντομότερο.

Μετά την αγορά τους τα χρυσαφικά μπορεί να πωληθούν αυτούσια, ή να μετατραπούν σε πλάκες χρυσού. Πως; Με την απλή διαδικασία που ακολουθείται στα χυτήρια ευγενών μετάλλων, όπου λιώνεται ο χρυσός.Φέτος οι αιτήσεις για έναρξη εργασιών στο συγκεκριμένο είναι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Ο αριθμός τους την δεδομένη στιγμή είναι πολύ μεγάλος, πάνω από 800, αλλά όπως επισημαίνουν οι αρχές δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αφού υπάρχει ποσοστό που έχει βεβαιωθεί ότι λειτουργεί παράνομα.

Τα ενεχυροδανειστήρια είναι ένα φαινόμενο που διχάζει την άποψη του κόσμου. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι επιχειρήσεις που τρέφονται από το οικονομικό αδιέξοδο συνανθρώπων τους, και κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν αναγκάζουν κανέναν να ξεπουλήσει τα πολύτιμα κειμήλιά του και τις αναμνήσεις του.

Και στις δύο περιπτώσεις το θέμα δεν είναι αν είναι ηθικά σωστή ή λάθος μια τέτοια επιχείρηση, αλλά ο λόγος που οδήγησε στην ανάπτυξη του επαγγέλματος και στη στροφή του κόσμου προς αυτές. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος είναι ο ίδιος.

Η ανάγκη που έχει ο κάθε συνάνθρωπός μας να ανταπεξέλθει στο αδιέξοδο της σημερινής  κατάστασης με οποιονδήποτε τρόπο..

 
Δημοφιλή σήμερα

Το νέο Μουσείο της Αρέθουσας κατακλύστηκε από γυναίκες στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Το νέο Μουσείο της Αρέθουσας κατακλύστηκε από γυναίκες στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εύβοιας

21/6/2018
Το Επιμελητήριο Εύβοιας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ...
Κίνημα Αλλαγής: Εκλογές για τις συντονιστικές επιτροπές σε κάθε δήμο της Εύβοιας

Κίνημα Αλλαγής: Εκλογές για τις συντονιστικές επιτροπές σε κάθε δήμο της Εύβοιας

11/6/2018
Μετά την συγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη τη χώρα, το Κίνημα Αλλαγής κάνει ένα ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας