Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης υπέβαλλαν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την πολιτική που εφαρμόζει η αλυσίδα Γαληνός στους υπαλλήλους της, ζητώντας ταυτόχρονα και την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός, για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι την δουλειά τους.
ΚΚΕ
ΚΚΕ

Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

Θέμα: Εργαζόμενοι στα «Supermarket Γαληνός» στην Εύβοια.

Η επίθεση κατά των εργαζομένων στα «Supermarket Γαληνός» κλιμακώνεται. Ο Γαληνός πριν από δύο περίπου χρόνια πήρε κάποια από τα καταστήματα της «Ατλάντικ» που πτώχευσε. Από τους εργαζόμενους της πρώην «Ατλάντικ» προσέλαβε περίπου τους μισούς και το προσωπικό της εταιρείας Γαληνός έφτασε περίπου τα 600 άτομα.

Ένα χρόνο μετά την εξαγορά, ξεκίνησε σε διάφορες φάσεις την εφαρμογή σειρά αντεργατικών μέτρων:
• Εκ περιτροπής εργασία
• Μειώσεις μισθών με διάφορους τρόπους:
1) Δίνοντας ένα μέρος του μισθού σε δωροεπιταγές ώστε να ψωνίζουν από εκεί οι εργαζόμενοί του.
2) Εκβιαστικά έβαζε τους εργαζόμενους να υπογράφουν ότι έχουν πάρει «δάνειο» από αυτόν έτσι ώστε να μπορεί κάθε μήνα να κρατάει από το μισθό τους ένα μέρος ως «δόση» του δανείου.

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταχθεί στην προ-πτωχευτική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή οφείλει αποδοχές τουλάχιστον τριών μηνών σε όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ξεκίνησε εκβιάστηκες «διαπραγματεύσεις» με τους εργαζόμενους σχετικά με το πόσα θα χάσουν από τα οφειλόμενα, κάνοντας περικοπές.23 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και έκαναν επίσχεση εργασίας.

Ο «Γαληνός» τους απέλυσε παράνομα αφού δε μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος ενώ βρίσκεται σε επίσχεση. Μεθόδευσε την απόλυση τους με υπαιτιότητα των ίδιων των εργαζόμενων ώστε να μη δώσει αποζημίωση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα όλων των εργαζομένων που παράνομα παρακρατούνται.

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας