Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, έθεσαν το θέμα των εκβιασμών που υφίστανται οι εργαζόμενοι της ΣΕΛΜΑΝ. Επιπλέον, ζήτησαν την συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και των αποζημιώσεων στους απολυμένους.
Η alfawood μεγαλομέτοχος στη ΣΕΛΜΑΝ
Η alfawood μεγαλομέτοχος στη ΣΕΛΜΑΝ

Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

Θέμα: Για το δικαίωμα στη δουλειά των εργαζόμενων στο εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Τον Οκτώβρη του 2012 το ΚΚΕ κατέθεσε στη βουλή ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας για την κατάσταση που επικρατούσε στο εργοστάσιο ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας και προειδοποιούσε για τους κινδύνους που προκαλεί η εργοδοτική επίθεση κατά των εργαζομένων, κατά του δικαιώματος στη δουλειά.
Πριν λίγες μέρες η επιχείρηση ανακοίνωσε πως, 8 Φλεβάρη 2013, σταματάει η λειτουργία του εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας και πετάει τους εργαζόμενους, 174 εργαζόμενους στο δρόμο. Σε ένα νομό, σε μια περιοχή, που η ανεργία σπάζει κόκαλα.

Οι ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, είναι μεγάλες. Συνεχίζει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων κατά των εργαζομένων. Το παράδειγμα της ΣΕΛΜΑΝ, όπως και τα άλλα παραδείγματα των εργοστασίων που κλείνουν ή εκβιαστικά απολύουν εργαζόμενους, τονίζει πως η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι ταξική, αντεργατική και επικίνδυνη.

Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους, έχει σταθεί και στέκεται στο πλευρό τους απαιτώντας να εμποδιστούν τα σχέδια της εργοδοσίας και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά.

Υπενθυμίζουμε την ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2012 γιατί είναι επίκαιρη και αποκαλυπτική:
«Το εργοστάσιο ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας είναι μια μεγάλη παραγωγική μονάδα χάρη στη σκληρή δουλειά εκατοντάδων εργατών και εργατριών. Το 2010 εξαγοράστηκε από την ALFA GOOD και δημιουργήθηκε ένα ισχυρό μονοπώλιο στην Ελληνική αγορά που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο ιδιοκτήτης, επιχειρηματίας Αδαμόπουλος εκτός από τη ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας, η οποία διαθέτει και ιδιόκτητο λιμάνι, έχει στην ιδιοκτησία του εργοστάσιο στην Κομοτηνή, πολυτελή γραφεία και εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα, αποθήκες στην Αλεξανδρούπολη, το 85% της Χατζηλουκάς ΑΒΕΤΕ, το 100% της Ξυλεμπορικής Πατρών, το 100% της Τζήλας ΑΕ, το 50% της Σέλμαν Sofianos Παρκέτα ΑΕ, το 40% της Sofrom Parquet ΑΕ στη Ρουμανία, την Alfa Wood Πίνδος, την Alfa Wood Bulgaria, Alfa Wood στη ΒΙΠΕ Λάρισας, Alfa Wood Shop στον Τύρναβο, το κέντρο έκθεσης Alfa Wood Έπιπλο, ενώ συμμετέχει στην Alfa Wood Νευροκόπι ΑΕΒΕ και στην Ξυλοτεχνική Ηπείρου. Κι αυτές είναι μόνο οι επιχειρήσεις που είναι γνωστές.

Τα τελευταία χρόνια, η εργοδοσία στη ΣΕΛΜΑΝ Βασιλικού Χαλκίδας έχει απολύσει περίπου 500 εργαζόμενους.
Ο ιδιοκτήτης Αδαμόπουλος αρνείται να καταβάλλει τις αποζημιώσεις σε σημαντικό αριθμό απολυμένων και οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Στο εργοστάσιο καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα και πρόσφατα η εργοδοσία ζήτησε από το σωματείο των εργαζομένων να αποδεχτεί μείωση μισθών κατά 20% με στόχο να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σαν σκλάβοι με 500 Ευρώ, χωρίς ειδικότητες και ωράρια . Στο εργοστάσιο οργιάζει η τρομοκρατία.
Την ώρα που στην ιστοσελίδα της ALFA WOOD διαφημίζεται η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και αναφέρεται πως όλα «βαίνουν άριστα», οι εργαζόμενοι της ΣΕΛΜΑΝ -4/10/2012- βρήκαν την πόρτα κλειστή και η εργοδοσία ανακοίνωσε την «αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων, η «Αναστολή λειτουργίας» του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας «δεν γίνεται γιατί οι εργαζόμενοι και απολυμένοι διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Η αναστολή είναι σχεδιασμένος εκβιασμός που συνδέεται με τους επιχειρηματικούς στόχους του ομίλου».

Όπως, επίσης αναφέρει το σωματείο στην ανακοίνωση του, «το προηγούμενο διάστημα είδαμε μεταφορά πελατών-κεφαλαίων από τη ΣΕΛΜΑΝ στην ALFA WOOD. Δηλαδή είδαμε να παράγει η ΣΕΛΜΑΝ, να πουλάει η ALFA WOOD, να εισπράττει η ALFA WOOD αλλά …να μην εισπράττει η ΣΕΛΜΑΝ». Πρόκειται δηλαδή για ένα επιχειρηματικό παιχνίδι που εξασφαλίζει κέρδη στην εργοδοσία και στρέφεται κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Πρόκειται πραγματικά για εκβιασμό που ενδεχομένως να αφορά και τη ρύθμιση τραπεζικών δανείων κλπ».Αυτά κατέθεσε το ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2012.

Το εργοστάσιο άνοιξε ξανά, εφάρμοσε πρόγραμμα εκ περιτροπή εργασίας για μια εβδομάδα το μήνα, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το δικαστήριο μετά από προσφυγή των εργαζομένων και στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης ανακοίνωσε πως η ΣΕΛΜΑΝ θα κλείσει στις 8 Φλεβάρη, καθησυχάζοντας ταυτόχρονα τους μετόχους ότι παρά το κλείσιμο τα κέρδη θα αυξηθούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της ΣΕΛΜΑΝ και της ΑLFA WOOD κατά των εργαζομένων, να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους απολυμένους και τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους;

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Θανάσης Παφίλης

          

Tags:
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

22/2/2019
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς υποδέχτηκε τον Αντέννα....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας