Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σήμερα Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Lucy», σε ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, θα γίνει η παρουσίαση της «Ειδικής Μελέτης Αναθεώρησης Σχεδίου Πόλεως για την Ανάπλαση της περιοχής Αγ. Παρασκευής (και ειδικότερα του Νότιου Κάστρου) Χαλκίδας».
Αγία Παρασκευή
Αγία Παρασκευή
 

Με εισηγήσεις: εκ μέρους του Δήμου Χαλκιδέων, από τον αρχιτέκτονα μηχανικό – τέως δ/ντή της Δ/νσης Προγραμματισμού του Δήμου, Κωστή Δημητούλη και τον τοπογράφο μηχανικό – αναπληρωτή προϊστάμενο Πολεοδομικών Εφαρμογών της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, Γιώργο Μπαμπαλή καθώς και από εκπρόσωπο της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Με παρουσίες-παρεμβάσεις: πέραν των μονίμων μελών της Επιτροπής, στη συνεδρίαση θα υπάρχει –κατόπιν πρόσκλησης- παρουσία και παρεμβάσεις εκπροσώπων της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας / Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, της Ιερής Μητρόπολης Χαλκίδας, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών και του Συλλόγου «το Κάστρο».

Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ

Το 1997 κατά την αναθεώρηση και επέκταση του σχεδίου της Συνοικίας Β΄ (βάσει του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Χαλκίδας, του 1987, που εφαρμόστηκε μετά τον οικιστικό νόμο Τρίτση του 1983), περιοχή της Αγίας Παρασκευής (του Κάστρου), εξαιρέθηκε, αφού εκτιμήθηκε ως πολεοδομικά ιδιαίτερη κι ενδιαφέρουσα καθώς και ότι οι γενικότεροι εν ισχύ πολεοδομικοί κανόνες θα μπορούσαν να αποδειχτούν βλαπτικοί γι’ αυτήν.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χαρακτηρίζει το νότιο τμήμα του Κάστρου, αυτό δηλ. νότια της οδού Κώτσου, ως Περιοχή Ειδικής Μελέτης, αφήνοντάς το ανέπαφο για τον ειδικό σχεδιασμό.

Έτσι, στην περιοχή του Νότιου Κάστρου, βρίσκεται ακόμη σε ισχύ το αρχικό Σχέδιο Πόλης, αυτό του 1932.


Ένα σχέδιο που καθορίζει μόνον τα οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του την ιδιαιτερότητα της περιοχής, με αποτέλεσμα να ρυμοτομεί διατηρητέα κτίσματα και μνημεία. Επίσης, δεν προβλέπει τον οποιονδήποτε χαρακτηρισμό χρήσεων γης στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες, κοινωφελείς χώρους).
Με την περιοχή επιπρόσθετα, να τελεί υπό καθεστώς προστασίας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η πολεοδομική ιδιαιτερότητα της περιοχής, έγκειται
α) στην ιστορική της φυσιογνωμία,
αφού αποτελεί τον πυρήνα της βυζαντινής και μεσαιωνικής Χαλκίδας, όπου και συγκεντρώνονται τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της πόλης:
- ο ναός της Αγίας Παρασκευής,
- η οικία του Ενετού Βαίλου,
- το Οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ,
- η Οθωμανική κρήνη του Χαλίλ,
- οι υπόγειες αίθουσες της πλατείας Πεσόντων Οπλιτών,
- το κτήριο της οδού Παίδων,
- τμήμα του τείχους και της τάφρου, μέσα στη Σχολή Πεζικού και
- βοηθητικό κτίσμα προσαρτημένο στο εναπομείναν τμήμα του τείχους, όπου σήμερα λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο.
β) στον παραδοσιακό πολεοδομικό ιστό της και 
γ) στα διατηρητέα κτήρια με τα συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά.

Η απουσία ρυμοτομικού σχεδίου σε συνδυασμό με τη φθορά των χρόνων, οδήγησε σε μεγάλη υποβάθμιση και διάρρηξη του πολεοδομικού ιστού. Ο πληθυσμός της  περιοχής, είτε την εγκατέλειψε είτε αλλοιώθηκε από την μετοίκηση νέων κατοίκων. Πολλά κτίσματα, είτε κατέρρευσαν είτε κατεδαφίστηκαν. Ενώ, πολλαπλασιάστηκαν χρήσεις ασύμβατες με τον ιστορικό χαρακτήρα της. Κάνοντας όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στο πλαίσιο του νέου γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την υπαγωγή της περιοχής στην πολεοδομική ρύθμιση του άρθρου 6 του Ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79Α/9-4-12), περί «προστασίας της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς».

Προκειμένου να εκπονηθεί η «Ειδική Μελέτη Παλαιάς Πόλης» και κατόπιν συνεργασίας του Δημάρχου με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο αρχιτέκτονας μηχανικός Κωστής Δημητούλης ολοκλήρωσε την αναθεώρηση & επικαιροποίηση προϋφιστάμενης μελέτης του, με τον τίτλο «Πολεοδομική ανάλυση τμήματος του Κάστρου της Χαλκίδας / Πρόταση», λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τόσο τη «Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου της Χαλκίδας» της αρχιτέκτονος μηχανικού της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ελένης-Αθηνάς Αγγέλη όσο και τις θέσεις-προτάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας.

Σκοπός της ειδικής πολεοδομικής μελέτης είναι
α) η θεσμοθετημένη διαφύλαξη του πολεοδομικού ιστού,
β) ο επακριβής καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης (συντελεστής, κάλυψη, μορφολογία, υλικά κλπ),
γ) η αξιοποίηση των κοινοχρήστων χώρων και
δ) ο εξυγιαντικός καθορισμός συγκεκριμένων χρήσεων γης, που σήμερα απουσιάζουν
έτσι, ώστε να επιτευχθεί
ε) η προστασία του εναπομείναντος πολεοδομικού ιστού,
στ) η διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής,
ζ) η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της,
η) η ανάπτυξη πολιτιστικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων και
θ) η προσέλκυση δυναμικότερου πληθυσμού.


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η ειδική μελέτη θα παρουσιαστεί προς δημόσια διαβούλευση, στην ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στις 16 Ιανουαρίου 2013, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Lucy».
Με εισηγήσεις, εκ μέρους του Δήμου Χαλκιδέων, από τον αρχιτέκτονα μηχανικό – τέως δ/ντή της Δ/νσης Προγραμματισμού του Δήμου, Κωστή Δημητούλη και τον τοπογράφο μηχανικό – αναπληρωτή προϊστάμενο Πολεοδομικών Εφαρμογών της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, Γιώργο Μπαμπαλή καθώς και από εκπρόσωπο της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Πέραν των μονίμων μελών της Επιτροπής, στη συνεδρίαση θα υπάρχει –κατόπιν πρόσκλησης- παρουσία και παρεμβάσεις εκπροσώπων της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας / Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, της Ιερής Μητρόπολης Χαλκίδας, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών και του Συλλόγου «το Κάστρο».

Μετά τη δημόσια διαβούλευση, η μελέτη θα τεθεί προς έγκριση πρώτα από το Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ενώ τελικά, θα ακολουθηθεί η διαδικασία δημοσιοποίησης Πράξεων του Σχεδίου Πόλης ώστε να οδηγηθούμε στις εφαρμοστικές κανονιστικές πράξεις που θα υλοποιήσουν την πολεοδομική παρέμβαση και κατά συνέπεια, την προστασία και ανάδειξή της περιοχής του Νότιου Κάστρου.

Σημείωση: Αντίγραφο της Μελέτης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας