Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Ο βουλευτής, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στον Υπουργό Εργασίας για τη Σέλμαν και τα άλλα μείζονα εργασιακά ζητήματα στο νομό, καταθέτει ερώτηση, προκειμένου να συγκεντρωθούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου στοιχεία για τις παράνομες ενέργειες της εταιρίας σε σχέση με τους εργαζόμενους.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Οι 174 εναπομείναντες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την πρόθεση της εταιρίας να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασής της για οριστική αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου.

Με την ερώτηση ο βουλευτής ζητά απαντήσεις σχετικά με τους ελέγχους που έχει διενεργήσει στην εταιρία Alfa Woods και στο εργοστάσιο της Σέλμαν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τις παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας που έχουν σημειωθεί, αν καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων και αν όχι, εάν τηρήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου, όπως ορίζεται εκ του νόμου, και τέλος σχετικά με το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί για παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες και τι ποσό από αυτά έχει καταβάλει η εταιρία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: Τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στο εργοστάσιο της Σέλμαν (SHELMAN) στο Βασιλικό Ευβοίας. 
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό (μητρική εταιρεία Alfa Woods), η εργοδοσία έχει παραβιάσει κατ’ επανάληψη το εργατικό δίκαιο επιβάλλοντας μονομερή εκ περιτροπής εργασία μία εβδομάδα το μήνα, μονομερείς περικοπές μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων μηνών, μη καταβολή αποζημιώσεων από απολύσεις, μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων. Η εκ περιτροπής εργασία μία εβδομάδα το μήνα, όπως και άλλες ενέργειες, ανακλήθηκαν μέσω προσωρινών μέτρων στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το εργοστάσιο στο Βασιλικό που είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της Εύβοιας, έχει επιδοτηθεί με περισσότερο από 27 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο. Η δε μητρική εταιρία Alfa Woods έχει επιχορηγηθεί με άλλα 33,8 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο από το 2002 έως το 2009, ενώ και το δεύτερο εργοστάσιο στην Κομοτηνή έχει επιδοτηθεί με πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η εταιρία Alfa Woods αριθμεί 300 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 174 στο εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό, από τους 1.149 που απασχολούσε το 2007. Στις 7 Ιανουαρίου, η εταιρία ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο, όπου είναι εισηγμένη, ότι αναστέλλει οριστικά τη λειτουργία του εργοστασίου, προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις για τους 174 εργαζομένους και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την ανεργία.

Σημειώνεται τέλος ότι με την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου, θέμα τίθεται και με το λιμένα χρησιμοποιεί με σχετική άδεια χρήσης, ο οποίος ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή, η ανωτέρω εταιρία έχει εισπράξει υψηλές επιδοτήσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου καθώς και δανειοδοτήσεις και

Επειδή, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες έχει προβεί σε σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ερωτάσθε:

•Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ποιους ελέγχους έχει διενεργήσει στην εταιρία Alfa Woods και το εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό Ευβοίας;
•Ποιες παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί; Καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων και αν όχι, τηρήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου, όπως ορίζεται εκ του νόμου;
•Πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί για παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες και τι ποσό από αυτά έχει καταβληθεί;

Ο Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου
Δημοφιλή σήμερα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην 2η Έκθεση «Κρασί-Μέλι-Λάδι & Ελιά»

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην 2η Έκθεση «Κρασί-Μέλι-Λάδι & Ελιά»

18/6/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην 2η Έκθεση «Κρασί-Μέλι-Λάδι & Ελιά», που θα πραγματο...
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εγγραφές των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χαλκιδέων

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εγγραφές των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χαλκιδέων

18/6/2018
Από τον Δημοτικό Οργανισμό Παιδείας, Προστασίας και Αλληλεγγύης το...
Ανεξάρτητοι Έλληνες Στερεάς: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία

Ανεξάρτητοι Έλληνες Στερεάς: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία

18/6/2018
Σε δύο ταμπλό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Στερεάς που στηρίζουν και την κυβέρνηση και είναι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας