Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, μετά την συνάντηση του με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατέθεσε ερώτηση για τις παράνομες ενέργειες της εταιρίας σε σχέση με τους εργαζόμενους, ζητώντας την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στα σούπερ μάρκετ Γαληνός.

Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για το εργασιακό καθεστώς στα σούπερ μάρκετ Γαληνός.

Είναι γνωστό στην Εύβοια ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Γαληνός αντιμετωπίζουν σοβαρά εργασιακά προβλήματα, τα οποία ο βουλευτής έθιξε στον Υπουργό Εργασίας κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν. Ακολουθεί ερώτηση του βουλευτή με την οποία ζητάει στοιχεία και πληροφορίες για παράνομες ενέργειες της εταιρίας σε σχέση με τους εργαζόμενους. Τα σούπερ μάρκετ Γαληνός απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και την αξιοπρέπειά τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: Τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στα σούπερ μάρκετ Γαληνός («Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική Α.Ε.)

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και των εργαζομένων, η ανώνυμη εταιρία «Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική Α.Ε.» με την εμπορική ονομασία «Σ/Μ Γαληνός» έχει προβεί σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας με μια σειρά ενεργειών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, στις αρχές του έτους έστειλε σε εργαζόμενους που ήταν απλήρωτοι και είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας εξώδικο να υπογράψουν απολύσεις ονομάζοντάς τες οικειοθελείς αποχωρήσεις, με στόχο προφανώς να τους εξαναγκάσει σε οικειοθελή αποχώρηση, ώστε να μην καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις.

Παλαιότερα, είχε προχωρήσει σε επιβολή τριημέρων στους εργαζόμενους που δεν υπέγραψαν μειώσεις μισθών μέχρι και επιβολή μιας μέρας εργασίας την εβδομάδα, ωθώντας τους ουσιαστικά στην παραίτηση, ενώ δεν έχει καταβάλει δεδουλευμένα μηνών αλλά και τα νόμιμα ρεπό. Έχει προχωρήσει σε συμφωνίες εξάωρης εργασίας, ενώ αναγκάζει τους εργαζόμενους σε οχτάωρη. Ακόμα, από το 2007 ο εργοδότης δίνει αυθαίρετα μέρος του μισθού σε διατακτικές (κουπόνια), που εξαργυρώνονται στα σούπερ μάρκετ του, ενώ για προσληφθέντες μέσω ΟΑΕΔ, στους οποίους δεν μπορεί εκ του νόμου να προχωρήσει σε μείωση μισθού, «συνάπτει» υποχρεωτικώς πλασματικά δάνεια προς τους εργαζόμενους, ώστε έτσι να δικαιολογείται η μείωση των αποδοχών προς αυτούς. Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία του ν. 1876-90, που είχε ζητήσει με αίτησή του το Εργατικό Κέντρο, η εταιρία είχε επιλέξει να μην παρευρίσκεται.

Η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική Α.Ε. «Σ/Μ Γαληνός» διαθέτει 30 καταστήματα στην Εύβοια και απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία έχει κάνει αίτηση να υπαχθεί στο άρθρο 99 του ν. 3588/2007 και αναμένεται η εκδίκαση της απόφασης περί της αρχές Φεβρουαρίου.

Επειδή και σε περιόδους κρίσης και ύφεσης, πρέπει να διατηρείται ένα στοιχειώδες επίπεδο στις εργασιακές σχέσεις με σεβασμό στον εργαζόμενο και την εργατική νομοθεσία,

Επειδή η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους εργαζόμενους από ασυδοσίες και αυθαιρεσίες, ερωτάσθε:

• Ποιοι έλεγχοι έχουν διεξαχθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και ποιες παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί στην ανώνυμη εταιρία «Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική Σ/Μ Γαληνός»;
• Πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί για παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες και τι ποσό από αυτά έχει καταβληθεί;


17 Ιανουαρίου 2013                                       Ο Βουλευτής
                                                           Συμεών Κεδίκογλου
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΝΑΣ (25/1/2013 2:51:44 πμ)
Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, σάς θέτω υπόψιν και μια αντίστοιχη καταγγελία για την αλυσίδα τροφίμων ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ στην Αττική. Με Εκτίμηση, Παναγιώτης Μπενάς Υποπτέραρχος Μηχανικός ΠΑ ε.α. Πολιτικός Επιστήμονας ΥΓ. Παραθέτω αυτούσιο το σχόλιό μου: Φίλοι εργαζόμενοι τής “ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΉΣ”, με αφορμή το δημοσίευμά σας για τα εργατικά ατυχήματα, θέλω να κοινοποιήσω στο blog σας τίς πρόσφατες καταγγελίες πολλών συναδέλφων σας σχετικά με την άθλια συμπεριφορά τής εργοδοσίας/ιδιοκτησίας έναντι τών εργαζομένων. Μια απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει να κάνει με τίς συνθήκες μισθοδοσίας ή, μάλλον, ΜΗ μισθοδοσίας τών δεκάδων εργαζομένων σε αυτή την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Επειδή τυχαίνει να είμαι πελάτης πολλών “υποκαταστημάτων” τής “Προμηθευτικής” στην Πατησίων, στα Άνω Πατήσια και τη Λαμπρινή επί 20 χρόνια και πλέον, γνωρίζω πολλούς από τούς συναδέλφους σας και συζητώ μαζί τους μεταξύ άλλων και για τα εργασιακά προβλήματά τους. Εδώ και δύο μήνες, λοιπόν, μού έχουν εκμυστηρευθεί ότι η εργοδοσία/ιδιοκτησία ΔΕΝ τούς πληρώνει τούς μισθούς τους τακτικά, τούς χρωστάει κάποια μηνιάτικα, έχει καταργήσει τίς κάρτες (“cashcard”) τής EUROBANK και τούς πληρώνουν (ΟΠΟΤΕ δεήσουν να τούς πληρώσουν ) από τίς – άκουσον άκουσον – μηνιαίες εισπράξεις τού συγκεκριμένου “υποκαταστήματος”… Τώρα πώς γίνεται η “Προμηθευτική” να συνεχίζει να ανοίγει καινούργια “υποκαταστήματα” τα τελευταία 5 περίπου χρόνια, ακόμα και τα 3 τελευταία εν μέσω κρίσης, ενώ αδυνατεί να πληρώσει τούς εργαζομένους ΠΟΙΟΣ από τούς ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ/ΜΕΤΟΧΟΥΣ θα μάς το εξηγήσει Οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες και μέτοχοι τής γνωστής αλυσίδας τροφίμων οφείλουν να εκπληρώσουν τίς εργασιακές και οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τούς εργαζομένους τής συγκεκριμένης επιχείρησης ΑΜΕΣΩΣ και ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Με βαθιά εκτίμηση προς ΟΛΟΥΣ τούς Εργαζομένους τής “Προμηθευτικής” και στους ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ/ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ αγώνες Σας Παναγιώτης Μπενάς Υποπτέραρχος Μηχανικός ΠΑ ε.α. Πολιτικός Επιστήμονας
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας