Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση Κώστα Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με θέμα την συνέχιση ελέγχου των offshore εταιρειών της Κύμης.
Ο  Κώστας Μαρκόπουλος
Ο Κώστας Μαρκόπουλος

Αναλυτικά η επιστολή του βουλευτή Ευβοίας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα:

Θέμα: «Συνέχιση ελέγχου και αποτελέσματα αυτού για τις offshore εταιρείες και την ακίνητη περιουσία τους στην περιοχή της Κύμης Ευβοίας»

Τους τελευταίους δεκατρείς μήνες σας έχω καταθέσει δύο ερωτήσεις που αφορούν τον έλεγχο και τα αποτελέσματα αυτού, με αντικείμενο την δραστηριότητα των offshore εταιρειών στην περιοχή της Κύμης Ευβοίας. Δυστυχώς οι απαντήσεις που έλαβα αφήνουν θολό το τοπίο σχετικά με την έρευνα, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τις προθέσεις του Υπουργείου. Ειδικότερα στην τελευταία ερώτηση που κατέθεσα στις 23/10/2012 απαντήθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, μόλις δύο από τα έντεκα ερωτήματα τα οποία έθεσα και αυτά εν μέρει. Για την ενημέρωση σας η απάντηση έχει αρ. πρωτ. ΓΚΕ 1163021 ΕΞ 2012 /1182 της 27/11/2012.

Επανέρχομαι με ερωτήματα που αφορούν την συνέχιση του ελέγχου και ειδικότερα της ακίνητης περιουσίας των εταιρειών αυτών.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι έχει υπογραφεί Υπουργική Απόφαση, η οποία βρισκόταν στη διαδικασία δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο, η οποία αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (Δ.Ε.Κ.) Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου εισοδήματος και λοιπών φορολογιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ειδικού φόρου επί των ακινήτων, όλων των ανέλεγκτων χρήσεων. Όμως οι υποθέσεις κάποιων ανέλεγκτων χρήσεων προηγουμένων ετών παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Στην απάντηση δεν διευκρινίζεται εάν έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή των υποθέσεων που αφορούν offshore στην Κύμη Ευβοίας.
Σύνηθες φαινόμενο είναι μέσω αυτών των εταιρειών, οι αγοραπωλησίες γης και ακινήτων μεγάλης αξίας, αλλά και μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, χωρίς να καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι. Επομένως, ιδιαιτέρας σημασίας για τα έσοδα του κράτους είναι ο έλεγχος που αφορά την ακίνητη περιουσία των εταιρειών αυτών καθώς και των αγοραπωλησιών που έχουν γίνει μέσω αυτών των υπεράκτιων εταιρειών. Αναφέρεται δε, στην απάντηση της 27/11/2012 ότι «τα νομικά αυτά πρόσωπα έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν και δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.» Επίσης «με το άρθρο 15 του ν. 3091/2002 (330Α΄), επιβλήθηκε ετήσιος φόρος 3% νυν 15% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις του νόμου. Σκοπός της θέσπισης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ήδη από το έτος 2002, ήταν η δημιουργία αντικινήτρων και η πάταξη της φοροαποφυγής που παρατηρείται σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.»

Επαναλαμβάνω ότι αποτελεί πρόκληση προς ένα λαό που πλήττεται από την φορολογική λαίλαπα των μνημονίων να παρακολουθεί τον κρατικό μηχανισμό να αδιαφορεί και να αδυνατεί να εισπράξει από εκείνους τους προνομιούχους που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει μια offshore εταιρία, ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζεται η μεσαία τάξη στην πατρίδα μας με συνεχή αύξηση φόρων και περικοπές μισθών και συντάξεων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1)Ποιές ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή των υποθέσεων των ανέλεγκτων χρήσεων με προθεσμία παραγραφής την 31 Δεκεμβρίου 2012, των offshore εταιρειών που έχουν εντοπιστεί στην Κύμη Ευβοίας;
2)Έχουν εντοπιστεί κατά τον έλεγχο των προαναφερόμενων εταιρειών φορολογικές παραβάσεις; Ποιά είναι τα ποσά που έχουν καταλογιστεί; Πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί;
3)Έχουν υποβάλλει οι ανωτέρω εταιρείες δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9;
4)Σε περίπτωση που προκύψει από τον έλεγχο ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Ε9, ποιές είναι οι ευθύνες που προβλέπονται για τους διαχειριστές των εταιρειών αυτών;
5)Σε ποιό παρελθοντικό χρονικό ορίζοντα έχει προβλεφθεί αναδρομικά ο καταλογισμός των προαναφερόμενων ευθυνών;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

17/04/2018
Μαθητές της Α Λυκείου του Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας», ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας