Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλλε ερώτηση στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητώντας του την άρση του αδιεξόδου που έχουν περιέλθει οι σπουδαστές της ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης, οι οποίοι και υποχρεώνονται σε εκπαιδευτικά ταξίδια για να πάρουν το πτυχίο τους και δεν βρίσκουν εταιρεία να τους ναυτολογήσει.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για την ακαδημία εμπορικού ναυτικού της Κύμης και πανελλαδικά

Στόχος της ερώτησης του βουλευτή προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας είναι να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργείται στους σπουδαστές, οι οποίοι υποχρεώνονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι για να συνεχίσουν στο επόμενο έτος και για να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά δεν βρίσκουν εταιρία να τους ναυτολογήσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Θέμα: Βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης ως προς τον πρακτικό τομέα και τα εκπαιδευτικά ταξίδια

Κύριε Υπουργέ,

Η Εμπορική Ναυτιλία αποτελεί για τη χώρα μας Εθνικό Κεφάλαιο και έχει καταξιωθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Για να παραμείνει κυρίαρχη χρειαζόμαστε αξιόλογα και άρτια εκπαιδευμένα στελέχη. Η εκπαίδευση των στελεχών εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα γίνεται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού που στο σύνολό τους είναι δέκα και βρίσκονται σε διάσπαρτα μέρη ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Κύμη Ευβοίας.

Η ναυτική εκπαίδευση στις σχολές αυτές περιλαμβάνει τον θεωρητικό τομέα, τον πρακτικό αλλά και εργασία επί πλοίου για δύο εξάμηνα. Μετά το τέλος του Α' εξαμήνου, οι σπουδαστές παραλαμβάνουν από τα Λιμεναρχεία της περιοχής τους τα Ναυτικά Φυλλάδια και αρχίζουν την αναζήτηση για Ναυτιλιακή εταιρία που θα τους προσλάβει και θα τους ναυτολογήσει σε κάποιο από τα πλοία της στην θέση του Δόκιμου Πλοίαρχου/Μηχανικού. Μετά το επιτυχές πέρας του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού επαναπατρίζονται και επιστρέφουν στα θρανία για το Β' και Γ' Εξάμηνο. Όταν ολοκληρώσουν τα δύο εξάμηνα καλούνται να πάνε στο δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι διάρκειας επίσης 6 μηνών. Αφού επαναπατριστούν και από αυτό το ταξίδι τότε συνεχίζουν στα δύο τελευταία έτη στης σχολής (Δ' - Ε' - ΣΤ' Εξάμηνα).

Προφανώς η απόκτηση πρακτικής εμπειρίας που αποκτάται από τα εκπαιδευτικά ταξίδια με τις ναυτιλιακές εταιρίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για την άρτια εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, στην πράξη αντιμετωπίζονται δυσκολίες στην ανεύρεση ναυτιλιακής εταιρίας που θα προσλάβει και θα ναυτολογήσει τον σπουδαστή. Έτσι, το εκπαιδευτικό ταξίδι κάποιες φορές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, από λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι σπουδαστές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η απόκτηση του διπλώματος.

Κύριε Υπουργέ,

Χωρίς να αμφισβητείται η αξία της πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, δημιουργείται ωστόσο αδιέξοδο στην εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία των σπουδαστών, για το οποίο ερωτάσθε:

· Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία εύρεσης ναυτιλιακής εταιρίας τηρώντας τις υποχρεώσεις τους για τα εκπαιδευτικά ταξίδια και να άρετε το αδιέξοδο που συναντούν οι σπουδαστές κατά την προσπάθεια απόκτησης του πτυχίου τους;

22 Ιανουαρίου 2012                                        Ο Βουλευτής

                                                            Συμεών Κεδίκογλου
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας