Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η πράξη «Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Η σημασία ένταξης μεγάλη καθώς η Πράξη στοχεύει στην στήριξη ομάδων που πλήττονται από την φτώχεια, μέσα από μια συνεχόμενη ροή παροχής κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Χαλκιδέων.
Δήμος Χαλκιδέων
Δήμος Χαλκιδέων

Με συνέργεια Δήμου Χαλκιδέων & Εργατικού Κέντρου
χρηματοδότηση 918.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια

Ενισχύονται οι Κοινωνικές Δομές και 
και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης


Με απόφαση (την με αρ. πρωτ. 2.35736/6.8511/24-01-2013 που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» με την ΑΔΑ: ΒΕΙΨΛ-Η6Κ)  της γεν. γραμματέως Διαχείρισης Κοινωνικών & άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Άννας Δαλλαπόρτας, η πράξη «Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων»  εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα, στον άξονα προτεραιότητας «Πλήρους ενσωμάτωσης του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών στις Περιφέρειες σταδιακής εισόδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».  
  
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙΣΑΣ ΠΡΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η Πράξη στοχεύει στην υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω  ενός πλέγματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο Χαλκιδέων.

Ειδικότερα, το φυσικό αντικείμενό της, στοχεύει:

- στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας ατόμων, μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, οι οποίες θα παρέχονται από τις Κοινωνικές Δομές που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Πράξης

- στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από την κρίση.

Συγκεκριμένα, η Πράξη αφορά στη λειτουργία για 2 έτη στο Δήμο Χαλκιδέων (σύμφωνα με τους όρους και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την πρόσκλησή της) των εξής Κοινωνικών Δομών άμεσης  αντιμετώπισης της φτώχειας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, πληροφόρησης, ενδυνάμωσης και ενσωμάτωσης του πληθυσμού που πλήττεται ή απειλείται από τον κοινωνικό αποκλεισμο:

1. Κοινωνικό Παντοπωλείο
2. Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
3. Δομή Παροχής Συσσιτίων
4. Τράπεζα Χρόνου
5. Γραφείο Διαμεσολάβησης

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Από την ίδια την πρόσκληση της Πράξης, απαιτείτο η συνέργεια από ΟΤΑ και Κοινωνικούς Φορείς. Το φυσικό αντικείμενό της, όρισε φυσιολογικά και τους φορείς αυτής της συνέργειας: τον Δήμο Χαλκιδέων (τοπική αυτοδιοίκηση), το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (εργατικό κίνημα), τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκίδας & Περιχώρων, την Πανευβοϊκή Φιλόπτωχο Αδελφότητα και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer & Συγγενών Διαταραχών – Τμήμα Εύβοιας (σωματεία κοινωνικού / κοινωφελούς χαρακτήρα).

Από την ίδια την πρόσκληση της Πράξης δε, ως δικαιούχος φορέας δεν εδύνατο να παρουσιάζεται ΟΤΑ αλλά απαιτείτο νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οπότε, συναποφασίστηκε να υποβάλει την αίτηση, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Παρά την αρχική ψυχρολουσία του Ιουνίου του 2012 περί εξαίρεσης των Περιφερειών του «Στόχου 2» (Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, ως εχουσών στατιστικά υψηλότερο οικονομικό επίπεδο από το μέσο όρο της Χώρας) από τη χρηματοδότηση για τα κοινωνικά κοινοτικά προγράμματα προνοιακών δομών, κοινωνικής φροντίδας, απασχόλησης και ευαίσθητων κοινωνκών ομάδων, η κατάληξη ήταν θετική. Ανατράπηκε η εξαίρεση αυτή, αφού αντιμετωπίστηκε η υπερδέσμευση πόρων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ήρθε η αιτούμενη έγκριση.

Στην προσπάθεια αυτή, ο Δήμος Χαλκιδέων ευχαριστεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο, Στεφ. Μπασινά, τον αντιπρόεδρο, Δημ. Σταύρου καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία. Όπως ευχαριστεί και τις διοικήσεις των υπολοίπων συνεργούντων φορέων.

Για μια προσπάθεια που όπως αποδείχθηκε στο διά ταύτα, από τη θετική αξιολόγηση της πρότασης και το ύψος της χρηματοδότησης, ήταν άκρως επιτυχημένη.

ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η Πράξη αποφέρει την επί 2ετία και με πλήρη λειτουργική χρηματοδότηση (σημ.: οι συνεργούντες φορείς έχουν την υποχρέωση της υλικοτεχνικής υποστήριξης, δηλ. του χώρου φιλοξενίας, των επίπλων κλπ) 5 Κοινωνικών Δομών, από τις δράσεις των οποίων, οι ωφελούμενοι θα ξεπεράσουν τους 500.

Η δημόσια δαπάνη της Πράξης ανέρχεται στα 918.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και συγχρηματοδοτείται κατά 100% από το Ευρωπαϊκό ΚοινωνικόΤαμείο.

Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση των 918.000 ευρώ για Κοινωνικές Δομές στο Δήμο Χαλκιδέων, σε σχέση με τη χρηματοδότηση στους δύο άλλους Δήμους Περιφερειών «Στόχου 2», με τα μόλις 340.000 ευρώ στο Δήμο Λαμιέων και τα 544.000 ευρώ του (μάλιστα, μεγαλύτερου πληθυσμιακά) Δήμου Ρόδου. 

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

Και συγκεκριμένα:

1-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Με δικαιούχο τον Δήμο Χαλκιδέων (σε συνέργεια με την Πανευβοϊκή Φιλόπτωχο Αδελφότητα).
Με  κατ’ ελάχιστο 150 ωφελούμενες οικογένειες, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 170.000 ευρώ.
Πρόκειται για ενισχυτική χρηματοδότηση του υπάρχοντος Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, επί της οδού Ωρίωνος. Στο οποίο, πέραν της διανομής τροφίμων και ειδών παντοπωλείου, θα προχωρήσει άμεσα η προβλεφθείσα διανομή ειδών ένδυσης και υπόδησης και θα προστεθεί η διανομή και ειδών ψυχαγωγίας, μάθησης και πολιτισμού. Θα διασφαλιστεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και μέτρησης απόδοσης (εισερχόμενα και διατιθέμενα προϊόντα, αριθμός συναλλαγών και συναλλασσομένων κ.α.) και η λειτουργία του με σταθερό ωράριο (Δευτέρα με Παρασκευή, 9π.μ. με 5μ.μ.)

2-ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

Με δικαιούχο τον Δήμο Χαλκιδέων (σε συνέργεια με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάϊμερ & Συγγενών Διαταραχών – Τμήμα Εύβοιας).
Νέα δομή, στο κτήριο του Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών στην περιοχή του Γηροκομείου.
Με δυναμικότητα 50 ωφελούμενων ατόμων ημερησίως, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 306.000 ευρώ.
Πρόκειται για δομή με χώρο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χώρο ανάπαυσης, λουτήρες και πλυντήρια-στεγνωτήρια, που εποπτεύεται από την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας.

3-ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ

Με δικαιούχο τον Δήμο Χαλκιδέων (σε συνέργεια με το Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκίδας & Περιχώρων)
Νέα δομή.
Με  κατ’ ελάχιστο 100 ωφελούμενα άτομα ημερησίως, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 238.000 ευρώ.
Πρόκειται για δομή με χώρο διάθεσης σίτισης σε άστεγους και απόρους ενώ  θα διαθέτει και πολιτική συλλογής πλεοναζόντων προϊόντων από επαγγελματικά εργαστήρια παραγωγής τροφίμων και από ιδιώτες.
Θα διασφαλιστεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και μέτρησης απόδοσης (εισερχόμενα και διατιθέμενα προϊόντα, αριθμός συναλλαγών και συναλλασσομένων κ.α.) και η λειτουργία του με σταθερό ωράριο (1μ.μ. με 3μ.μ.) όλες τις ημέρες τις εβδομάδας.

4-ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ

Με δικαιούχο το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Νέα δομή, που θα φιλοξενείται στο κτήριο του φορέα, επί της Φριζή αρ.10.

Με ωφελούμενους όλους όσοι ενταχθούν σε εναλλακτικές συναλλαγές μέσω ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών, επί 24μηνο.

Με συνολικό προϋπολογισμό 136.000 ευρώ.

Πρόκειται για δομή με τη μορφή Δικτύου, όπου τα μέλη του θα ανταλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Θα διαθέτει ειδικό ιστότοπο, ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής και κατάλογο μελών.

Θα διασφαλιστεί η μηχανογραφική υποστήριξη του Δικτύου (προσφερόμενα και αιτούμενα προϊόντα και υπηρεσίες, ανάλωσή τους, αριθμός συναλλαγών και συναλλασσομένων κ.α.) και η λειτουργία του με σταθερό ωράριο (Δευτέρα με Παρασκευή, 9π.μ. με 5μ.μ.)

5-ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Με δικαιούχο το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Νέα δομή, που θα φιλοξενείται στο κτήριο του φορέα, επί της Φριζή αρ.10.

Με  ωφελούμενους όλους όσοι αναζητούν πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης για τις Δομές και Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί 24μηνο.

Με συνολικό προϋπολογισμό 68.000 ευρώ.

Πρόκειται για δομή που θα παρέχει πληροφόρηση σε άστεγους και απόρους, σχετικά με τις υφιστάμενες Κοινωνικές Δομές και όπου μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται.

Θα διασφαλιστεί η εγκατάσταση συστήματος καταγραφής και μέτρησης απόδοσης του Γραφείου (υπηρεσίες που ζητήθηκαν και παρασχέθηκαν, αριθμός συναλλασσομένων κ.α.) και η λειτουργία του με σταθερό ωράριο (Δευτέρα με Παρασκευή, 9π.μ. με 5μ.μ.).




Δημοφιλή σήμερα

Σφοδρή σύγκρουση με ντεραπάρισμα ΙΧ στην οδό Ληλαντίων στη Χαλκίδα

Σφοδρή σύγκρουση με ντεραπάρισμα ΙΧ στην οδό Ληλαντίων στη Χαλκίδα

20/9/2018
Το ατύχημα συνέβη στη συμβολή των οδών Ληλαντίων και Μεγασθένους, λίγο μετά τις 18:30. Από το τρακάρισμα ντεραπάρισε α...
Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

13/9/2018
Η ταινία «Η καλόγρια» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 20 εώς και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018....
Η ταινία «Ο Κυνηγός» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Ο Κυνηγός» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/9/2018
Η ταινία «Ο Κυνηγός» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 20 εώς και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018. ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας