Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ετελέσθη σήμερα το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κύρου Χρυσοστόμου, ενώ παρουσία του Δημάρχου Χαλκίδας, Θανάση Ζεμπίλη, έγινε και η ονοματοθεσία της πλατείας του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, προς τιμήν του μακαριστού Ιεράρχου Χρυσόστομου Βέργη.
Τα αποκαλυπτήρια της αφιερωματικής πλάκας
Τα αποκαλυπτήρια της αφιερωματικής πλάκας

Με αισθήματα χαρμολύπης και με πληθωρική συμμετοχή του ευσεβούς Λαού της Χαλκίδος, ετελέσθη την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 το τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου (+26.1.2010), στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο λόφο Μπαταριά Χαλκίδος, ενορία η οποία ονοματίσθηκε και ιδρύθηκε επί της Αρχιερατείας του αοιδίμου Μητροπολίτου.

Στον Όρθρο της ημέρας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος προέστη και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο ετελέσθη στη συνέχεια, συλλειτουργούντων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και άλλων Κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας, απάντων πνευματικών τέκνων του μακαριστού Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Βέργη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο διάδοχος του αοιδίμου, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανεφέρθη στον βίο του Ιερού Χρυσοστόμου, του οποίου την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου τιμά η Εκκλησία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός της επιστροφής του Ιερού Λειψάνου στην Κωνσταντινούπολη, από τα Κόμανα, όπου ο Άγιος είχε εξορισθεί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον μακαριστό Ιεράρχη και Γέροντά του Χρυσόστομο, τονίζοντας ιδιαιτέρως δύο από τα χαρίσματά του, τον αγώνα του για την τήρηση της ενότητος της Τοπικής Εκκλησίας και την υπομονή που έδειξε και ως Ποιμενάρχης, αλλά και κατά το διάστημα της ασθενείας του. Παράλληλα συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη και το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι ομοφώνως αποφάσισε την ονοματοθεσία της νέας ωραιότατης Πλατείας του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, προς τιμήν του μακαριστού Ιεράρχου Χρυσοστόμου Βέργη.

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς και ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο Φιλόχριστος Λαός εξήλθαν του Ι. Ναού, όπου ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, παρισταμένων και των άλλων δύο Αρχιερέων Σιατίστης και Κορίνθου, ο Αγιασμός των Εγκαινίων της νέας Πλατείας, ενώ ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης έκαμε μικρή προσφώνηση, αναφερθείς στην προσωπικότητα του μακαριστού Ιεράρχου Χρυσοστόμου Α΄, όπως καθολικά τον έζησε ο Λαός της Χαλκίδος.

Η ομιλία του Δημάρχου Χαλκίδας, Αθανασίου Ζεμπίλη, είναι η ακόλουθη:

«Συμπληρώθηκαν ήδη, 3 έτη από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού και πολυσεβάστου Γέροντος, αειμνήστου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορ. Σποράδων κυρού Χρυσοστόμου Α΄(Βεργή).

Κατά το «μνημονεύετε των ηγουμένων υμών», ως ελάχιστο αντίδωρο, στον επί 27ετία και πλέον άξιο Ιεράρχη μας και στην ποιμαντική προσφορά Του, αποθέτουμε ως φόρο τιμής και σεβασμού εις την μακαρία μνήμη Του, την υϊική μας αγάπη προς το σεπτό πρόσωπό Του, την εσαεί  ευγνωμοσύνη μας και μυρίπνοα και ευόσμα άνθη δια των πτωχών λόγων μας.

Ήδη από το 1999, ο Δήμος Χαλκιδέων είχε απονείμει στον σεβαστό Ιεράρχη, εν ζωή, το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης. Σήμερα δε, ο Δήμος Χαλκιδέων ονοματοθετεί, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, την πλατεία Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Χαλκίδος, ναού που ο ίδιος ίδρυσε και ονοματοδότησε,

εις τιμήν και μνήμην του μακαριστού Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορ. Σποράδων κυρού Χρυσοστόμου Α΄(Βεργή).

Είχαμε όλοι μας τη μεγάλη και εξαιρετική ευλογία να βιώσουμε τον μακαριστό Μητροπολίτη, το παράδειγμα της κατά Θεόν ζωής Του,
τη μεγάλη αγάπη Του για την Εκκλησία, την προσφορά Του προς την Τοπική Εκκλησία, την οποία υπηρέτησε από την ευθυνόφορη θέση Του, με σύνεση και αγαθότητα, ταπεινά και καρποφόρα.

Είχαμε όλοι μας τη μεγάλη και εξαιρετική ευλογία να γίνουμε αποδέκτες και μάρτυρες της πατρικής αγάπης και πρόνοιας του σεπτού Γέροντος προς εμάς. Είμεθα δε βέβαιοι ότι, οι πρεσβείες του αοιδίμου Ιεράρχη, θα μας συνοδεύουν για πάντα.

Ας είναι η μνήμη Του, αιωνία και ατελεύτητος.»

Στο τέλος έγινε και η Αποκάλυψη της Αναμνηστικής μαρμάρινης Πλάκας των Εγκαινίων και της ονοματοθεσίας της Πλατείας, στην οποία αναγράφονταν τα εξής:

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜῼ ΒΕΡΓῌ ΑΞΙῼ ΚΑΙ ΚΑΛῼ ΠΟΙΜΕΝΙ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΣΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΙΩΝΙΑΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 2013 ΜΗΝΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙῼ 27ῌ

Η Θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλλε Βυζαντινός Χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος και Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή, και τα Εγκαίνια της Πλατείας, μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm).
Δημοφιλή σήμερα

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας