Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Μια από τις πλέον γνωστές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι το διαβητικό πόδι. Η ποδολόγος και ιδιοκτήτρια του Salon de Beaute - Σαλόνι ομορφιάς, στην Χαλκίδα κυρία Στεφανία Ευθυμίου, εξηγεί τους τρόπους αντιμετώπισης των διαβητικών ποδιών.
Περιποίηση διαβητικού ποδιού από την ποδολόγο Στεφανία Ευθυμίου στην Χαλκίδα
Περιποίηση διαβητικού ποδιού από την ποδολόγο Στεφανία Ευθυμίου στην Χαλκίδα
 

Ας μιλήσουμε πρώτα απ’ όλα για τον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και οφείλεται στην αδυναμία του παγκρέατος να παράγει απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης για τις ανάγκες του οργανισμού.
Υπάρχουν δυο μορφές διαβήτη.

Στην πρώτη (τύπου 1) υπάρχει πλήρης έλλειψη ινσουλίνης και οι πάσχοντες εξαρτώνται από την καθημερινή λήψη της για όλη την ζωή τους.

Στη δεύτερη μορφή διαβήτη (τύπου 2) στην οποία δεν έχουμε εξάρτηση από την ινσουλίνη μιας και δεν υπάρχει πραγματική έλλειψη αυτής, το πάγκρεας είναι υγιές αλλά λαμβάνονται πολλοί υδατάνθρακες και άμυλο από την δίαιτα και έτσι η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί για να αντεπεξέλθει το σώμα.

Σε κάποιες ήπιες μορφές και μόνον η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι αρκετή, σε κάποιες άλλες φάρμακα διεγείρουν το πάγκρεας για την παραγωγή επιπλέον ινσουλίνης ή χαμηλώνουν την γλυκόζη του αίματος σε ακολουθία των καθημερινών μετρήσεων.

Επιπλοκές του Σ.Δ είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια, η αγγειοπάθεια, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια και ορισμένες άλλες λιγότερης σημασίας.

Σε διαβητικά άτομα με περιφερική διαβητική νευροπάθεια και ποικίλου βαθμού αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων μπορεί να προκύψει μια νοσολογική οντότητα που λέγεται διαβητικό πόδι και χαρακτηρίζεται από λοίμωξη, εξέλκωση ή και καταστροφή των βαθύτερων ιστών.

Υπολογίζεται ότι στο 15% των διαβητικών εμφανίζεται έλκος άκρου ποδός , που μπορεί να φτάσει ως την γάγγραινα ή την οστεομυελίτιδα, παθήσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και στον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.

Η δημιουργία του διαβητικού έλκους συνηθίζεται σε ασθενείς που πάσχουν από νευροπάθεια, δηλαδή έλλειψη αισθητικότητας (π.χ. θερμού- ψυχρού, πόνου κλπ).

Η διαταραχή της αισθητικότητας συνήθως συνοδεύεται από ανάλογη της κινητικότητας. Και οι δύο στο τέλος οδηγούν σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής των πελματιαίων πιέσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να δέχονται μεγάλες πιέσεις χωρίς να έχουν την ανάλογη υποστήριξη.

Έτσι, λόγω κάποιου μικροτραυματισμού (πχ υποδήματα) η κατάσταση επιδεινώνεται και οδηγεί στην εξέλκωση.

Οι λοιμώξεις στο διαβητικό πόδι προκύπτουν από την επιμόλυνση του υπάρχοντος διαβητικού έλκους από αερόβια και αναερόβια μικρόβια.

Βασικό ρόλο παίζουν η άμεση αντιμετώπιση και ο τακτικός καθαρισμός της εξέλκωσης από ειδικό ποδολόγο και η χορήγηση ενδεχομένως αντιβιοτικών, καθώς και η ιατρική παρακολούθηση.

Πρόληψη διαβητικού ποδιού
Ο διαβητικός πρέπει:
Να φροντίζει καθημερινά τα πόδια του με ολιγόλεπτη πλύση με χλιαρό νερό και σαπούνι και προσεκτικό σκούπισμα τους.
Να εξετάζεται από ειδικό ποδολόγο για την περιποίηση της ονυχογρύπωσης και των κάλων–τύλων.
Η κοπή των νυχιών να είναι ευθεία προς αποφυγή ονυχοκρύπτωσης , να μην χρησιμοποιεί παρασκευάσματα που υπόσχονται την εξάλειψη των κάλων.
Να φορά ειδικά υποδήματα και ένθετα πέλματα.
Να μην περπατά ποτέ ξυπόλητος.
Να μην κάνει αυτοθεραπεία
Να προστατεύει την ξηρή επιδερμίδα με ουδέτερη κρέμα με μόνη εξαίρεση τα μεσοδακτύλια διαστήματα.

Salon de Beaute Stefania
Υπεύθυνη Στεφανία Ευθυμίου
Αρτεμισίου 34 - Χαλκίδα
Τηλ: 2221029185
Κινητό: 6973775894
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας