Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, σχετικά με τις κατηγορίες του ΚΚΕ για προβοκάτσια σε βάρος τους.
Σίμος Κεδίκογλου
Σίμος Κεδίκογλου

ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχουμε στη γραμμή μας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου. Λοιπόν, όπως ακούσατε τώρα, από το ΠΑΜΕ, από το ΚΚΕ σας κατηγορούν για προβοκάτσια σε βάρος τους. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς, για το τι συνέβη χθες, και πόσο σίγουρος είστε γι` αυτή την εικόνα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαι σίγουρος γι` αυτά που μου έχει μεταφέρει ο συνάδελφός μου Γιάννης Βρούτσης, τα οποία είπε και ο ίδιος, πριν από λίγο, στη Βουλή. Υπάρχουν μαρτυρίες των υπαλλήλων που βρίσκονταν εκεί, την ώρα της εισβολής. Επικαλούμαι και την κοινή λογική. Δηλαδή, αφού βγήκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κάθισαν οι αστυνομικοί και έσπασαν τα γραφεία; Αυτό θέλουν να μας πουν ότι έγινε;

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό λένε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επικαλούμαι την κοινή λογική, απλώς.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Επικαλούμενοι και εκείνοι, όμως, από την πλευρά τους, την κοινή λογική, λένε ότι θέλετε εσείς να πείτε τι; Ότι 35 επώνυμοι συνδικαλιστές που ζήτησαν να δουν τον υπουργό μπήκαν μέσα και τα έσπασαν; Μια τακτική που ούτως ή άλλως, δεν ακολουθείται από το ΠΑΜΕ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Κοσιώνη, επειδή πραγματικά δεν θέλω να δυναμιτίσω περαιτέρω το κλίμα, όπως είπατε προηγουμένως, ο εισαγγελέας έχει διατάξει έρευνα. Λοιπόν, υπάρχουν μάρτυρες, υπάρχουν διαδικασίες και θα φανεί τι έχει γίνει. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει καταλάβει πολύ καλά τι έγινε. Και ας μην ξεχάσουμε ότι στην μακρά παράδοση του ΠΑΜΕ και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι τιμώ την ιστορία του ΚΚΕ, έχει μια μακρά ιστορία, αλλά σε αυτή την ιστορία υπάρχουν και κεφάλαια, όπως οι καταλήψεις στα λιμάνια –που θυμάστε τι είχε γίνει- ή άλλες περιπτώσεις, όπου δυστυχώς υπήρξαν βιαιότητες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Χθες, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε και από τον κ. Βρούτση και από εσάς. Και σε αυτή την ανακοίνωση που εκδώσατε, μιλήσατε για πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα και μιλήσατε και για ανταγωνισμούς εξτρεμισμού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε, τι προσπαθήσατε να πείτε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, το ότι είναι η Ελλάδα σε πολύ κρίσιμη καμπή, δεν περιμένατε να το μάθετε από εμένα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, δεν αναφέρομαι σε αυτό, αναφέρομαι κυρίως στους ανταγωνισμούς εξτρεμισμού που λέτε. Μεταξύ ποιών και γιατί;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια κλιμάκωση τέτοιων φαινομένων στην πορεία της χώρας, στην ανάκαμψη της οικονομίας, δεν χρειάζεται να είσαι εμπειρογνώμονας για να το καταλάβεις. Λοιπόν, εμείς έχουμε απόλυτη προτεραιότητά μας το να οδηγήσουμε την Ελλάδα με ασφάλεια, πέρα από αυτά τα επικίνδυνα νερά που βρίσκεται σήμερα. Σε ό,τι αφορά τους ανταγωνισμούς εξτρεμισμού, νομίζω ότι υπάρχουν σχετικές αναλύσεις σήμερα, αρκετές –και χθες το βράδυ άκουσα- για το πώς ορισμένες μορφές ακτιβισμού θεωρούνται, έτσι, ο ένας καλύτερος από τον άλλο ή ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον άλλο.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μιλάτε για ανταγωνισμό επαναστατικότητας ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, αν αντιλαμβάνομαι σωστά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε σωστά.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι. Και πιστεύετε ότι επιδίωξη είναι να δυναμιτιστεί το πολιτικό κλίμα προς αποκομιδή πολιτικών οφελών;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προειδοποιώ ότι αποτέλεσμα μιας κλιμάκωσης τέτοιων πρακτικών θα είναι να δυναμιτιστεί το πολιτικό κλίμα, σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Και αυτό, δεν θα το επιτρέψουμε.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Το αποτέλεσμα ή η στόχευση αυτών των πρακτικών;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το αποτέλεσμα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί άλλο είναι να λέτε το αποτέλεσμα αυτής της κόντρας μεταξύ δύο δυνάμεων της Αριστεράς, που μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα και άλλο να λέτε ότι αυτά γίνονται με στόχο να προκληθεί αποσταθεροποίηση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιορίζομαι να πω, να προειδοποιήσω, ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που δεν θα επιτρέψουμε να έρθει.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Κεδίκογλου, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, αυτό που έχουμε ονομάσει εμείς εδώ στα media «επίδειξη πυγμής» από την κυβέρνηση. Λύνονται όλα με την αστυνομική επέμβαση και με τα ΜΑΤ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επίδειξη πυγμής είναι να εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα; Επίδειξη πυγμής είναι να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να κρατάει την κοινωνία σε ομηρία; Νομίζω ότι και οι δημοσκοπήσεις που είδαμε την Κυριακή, που αποτυπώνουν σε αυτή τη φάση το κοινό αίσθημα, είναι σαφέστατες. Οι πολίτες δεν ανέχονται πια τέτοιες καταστάσεις. Δεν ανέχονται κανέναν να τους πιάνει όμηρους.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως, για να μείνουμε λίγο στα χθεσινά, κύριε Κεδίκογλου, σας κατηγορούν για μια βίαιη επέμβαση –είχαμε και κάποιους τραυματίες από την επέμβαση των ΜΑΤ εκεί- τη στιγμή που όπως λέει το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, είχαν πάει εκεί για να ζητήσουν να διαμαρτυρηθούν και να κάνουν μια συζήτηση με τον υπουργό. Δεν μπορούσε να έχει αποφευχθεί όλο αυτό και να τους έχει δει ο υπουργός, να έχουν μιλήσει, να υπάρξει ένας διάλογος και να μην έχουμε ΜΑΤ και ξύλο και…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Κοσιώνη, ένα-ένα: Ο Γιάννης Βρούτσης είναι ο κατεξοχήν υπουργός που δεν έχει αρνηθεί να συναντηθεί με οποιαδήποτε ομάδα, με οποιονδήποτε κλάδο. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Δεύτερον, είχαμε μια βίαιη εισβολή. Χωρίς να έχουν ζητήσει συνάντηση, χωρίς να έχουν καν προειδοποιήσει, εισέβαλαν μέσα, με καθόλου ειρηνικό τρόπο. Και από εκεί και πέρα, έπρεπε να προστατευθεί ο υπουργός. Και εξ όσων γνωρίζω, κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια οι συνεργάτες του για να προστατευθεί ο υπουργός. Αλλά, ρωτήστε τον ίδιο ή μάλλον ανατρέξτε στις δηλώσεις του, γιατί ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη στιγμή, χθες, στο υπουργείο. Όσοι την έζησαν… Αναζητήστε, κάντε δημοσιογραφική έρευνα, πέρα από την εισαγγελική.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εμείς ζητήσαμε και από τον κ. Βρούτση να βγει εδώ, στον αέρα, να μιλήσει, δεν ανταποκρίθηκε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχει μιλήσει στη Βουλή, εξ όσων γνωρίζω.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Κεδίκογλου, διανύουμε μια περίοδο κοινωνικής έντασης. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία αρχίζουμε και βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, πλέον, στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες, έτσι; Αναμφισβήτητα. Και θα έχουμε και απεργίες και θα έχουμε και διαμαρτυρίες κτλ. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το κλίμα; Οι αντίπαλοί σας λένε ότι θα προσπαθήσετε δια της καταστολής –ότι αυτό αποδεικνύει η πρακτική των τελευταίων ημερών- να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα θέματα, θέματα όμως που δεν αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Αντιμετωπίζονται με άλλου είδους πυγμή. Πυγμή πάνω στα προβλήματα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς, αυτό επιδεικνύουμε. Κοιτάξτε, κυρία Κοσιώνη, έχουμε, όπως είπατε, όπως σας προανέφερα και εγώ, μια χώρα, την πατρίδα μας, στην πιο δύσκολη καμπή. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το καθοριστικό εξάμηνο. Εκεί θα φανεί το πώς βγαίνουμε από αυτά τα δύσκολα νερά, τα επικίνδυνα νερά. Έχουμε το μόνο σχέδιο, το μόνο ρεαλιστικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, χωρίς άλλες απώλειες. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, οδυνηρές αποφάσεις. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τη δικαιότερη δυνατή κατανομή των βαρών. Αλλά είναι κατανομή βαρών. Είναι δυσάρεστο…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Παρόλα αυτά, αδικίες υπάρχουν και παρόλα αυτά δεν μπορείτε να περιμένετε ότι δεν θα αντιδράσουν και οι κοινωνικές ομάδες που τις έχουν υποστεί.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι λογικό και είμαστε εδώ να συζητήσουμε τα πάντα, εκτός από ένα: Δηλαδή, οικονομικά δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Γιατί, για να προσφέρουμε κάτι παραπάνω σε μια ομάδα, σε έναν κλάδο, θα πρέπει να κόψουμε από κάπου αλλού. Και να μας πει κάποιος από πού να κόψουμε παραπάνω. Φθάσαμε, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με δύσκολες αποφάσεις, οδυνηρές, όπως σας είπα, σε αυτό το σχέδιο. Που πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόζοντάς το, ακολουθώντας το, θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Λοιπόν, σε αυτό είμαστε αταλάντευτοι.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τις κινητοποιήσεις πώς θα τις αντιμετωπίσετε, κύριε Κεδίκογλου;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής Πολιτείας. Για τις κινητοποιήσεις, υπάρχει το νομικό πλαίσιο για το πώς γίνονται, για το πώς δεν επιτρέπεται η κοινωνία να είναι σε ομηρία. Από δικής μας πλευράς, να συζητήσουμε τα πάντα. Οικονομικά, δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα, σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει, ότι μόλις πάρει μια ανάσα η οικονομία -υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχουν υποστεί υπερβολικές επιβαρύνσεις. Έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός για άδικες αποφάσεις, τις οποίες θα άρουμε μόλις μπορέσουμε. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός είναι ο δρόμος και είμαστε αταλάντευτοι στην αποφασιστικότητά μας, να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Επιδεικνύετε, όμως, επιμένω και μια αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά στη σύγκρουση με συνδικαλιστές, με συντεχνίες και με κινητοποιήσεις, όταν αυτές –κατά την εκτίμησή σας ή κατά κοινή ομολογία- υπερβαίνουν τα όρια. Είστε σύμφωνοι στην κυβέρνηση γι` αυτό;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε όλοι σύμφωνοι στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να αποτύχουμε. Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το κόστος της αποτυχίας αυτής της κυβέρνησης δεν θα περιοριστεί στους συμμετέχοντες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μου απαντάτε, όμως, σε αυτό που σας ρωτάω και σας το ρωτάω για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Γιατί άκουσα και τον κ. Χατζησωκράτη, που είναι ένα εξέχων στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, το πρωί στο ΣΚΑΪ, να αφήνει κάποιες αιχμές γι` αυτή την τακτική που ακολουθείτε και να λέει ότι δεν είναι δυνατόν κάθε κινητοποίηση να έχει λογική αντιμετώπισης λες και όλοι είναι με διάθεση βίας και καταστροφής.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, αλλά χθες για ποια κινητοποίηση μιλάμε; Μιλάμε για μια εισβολή σε ένα υπουργείο. Και θέλω να μου πείτε ένα άλλο παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που να γίνονται ανεμπόδιστα εισβολές σε γραφεία υπουργών. Λοιπόν, αυτό ήταν το χθεσινό. Πιστεύει κανείς ότι πρέπει να επιτρέπονται οι εισβολές δια της βίας στα γραφεία των υπουργών; Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, νομίζω ότι ήταν ένα πάνδημο αίτημα να σταματήσει η ομηρία της κοινωνίας.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σε ό,τι αφορά στους αγρότες, κλείνοντας κύριε Κεδίκογλου, πώς αντιμετωπίζετε αυτό το μέτωπο, το οποίο δεν φαίνεται να εκτονώνεται;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για τους αγρότες σας λέω, επειδή είναι και πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα και ένας κλάδος που πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί, όχι όμως στο παλιό μοντέλο των επιδοτήσεων για εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται. Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε πλήρως τον αγροτικό μας τομέα. Είναι, όμως, πολύτιμοι οι αγρότες. Σας λέω ότι είμαστε εδώ να συζητήσουμε τα πάντα, σε ό,τι αφορά όμως τις οικονομικές δυνατότητες, δυστυχώς, είναι πεπερασμένες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Κεδίκογλου.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας