Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Δεν θα ξεπεράσει το 4% η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, δίνοντας το σχέδιο στη δημοσιότητα. Το ΤΕΙ Χαλκίδας είχε υφιστάμενα τμήματα 8, μετά το σχέδιο «Αθηνά» θα έχει 3.
ΤΕΙ Χαλκίδας
ΤΕΙ Χαλκίδας

Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρυσι ήταν 480 και τώρα θα είναι 386.

Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικά για το ΤΕΙ Χαλκίδας τα υφιστάμενα τμήματα που λειτουργούν είναι:

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Τα τμήματα που θα παραμείνουν μετά το σχέδιο «Αθηνά» είναι:

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τμήματα Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων αντίστοιχα, μεταφέρονται στο ΤΕΙ Θήβας.

Τα τμήματα που πρόκειται να κλείσουν είναι εκείνα που δεν έχουν ζήτηση από τους φοιτητές, καθώς και εκείνα που δεν έχουν σαφές αντικείμενο. Παράλληλα προβλέπεται δραστική μείωση των ομοειδών τμημάτων που είναι διασκορπισμένα σε πολλές πόλεις ή έχουν αντικείμενα που αλληλοκαλύπτονται. Παράλληλα, το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ολόκληρων ιδρυμάτων κυρίως στην Περιφέρεια.

Το θέμα της μείωσης των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι διαχρονικό αγκάθι στο υπουργείο Παιδείας. Πρόσφατα ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι το θέμα αυτό ανοίγει ξανά και θα το αναλάβει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ), η οποία θα μελετήσει την κατάσταση και θα κάνει την τελική πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν 499 τμήματα. Από αυτά τα 286 ανήκουν σε ΑΕΙ και τα 213 σε ΤΕΙ. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Είκοσι τέσσερα ΑΕΙ είναι διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.

Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις.

Η διασπορά των τμημάτων είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, δύο πανεπιστήμια -Στερεάς Eλλάδας και Δυτικής Eλλάδας- έχουν δύο τμήματα το πρώτο και τρία το δεύτερο.

Στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι πραγματικά διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα. Για πολλά μάλιστα από αυτά οι νέοι δεν δείχνουν καμία προτίμηση.

Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι κάποια τμήματα μπορείς να τα βρεις ακόμη και σε 10 διαφορετικές πόλεις και αντίστοιχα βέβαια Ιδρύματα:

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Λαμία, Ιωάννινα , Διδυμότειχο, Ηράκλειο.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Σέρρες, Μεσολόγγι, Πρέβεζα.
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ: Λαμία, Χαλκίδα, Κοζάνη, Καβάλα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Πειραιάς.
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Αθήνα , Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Σέρρες.

Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12.

Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Στην Αθήνα δημιουργείται Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα: το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται.

Οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους.

Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο Αθηνά.

Πηγή: Έθνος
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[5]
ΜΠ. ΓΚΑΡΟΥΤΣΟΣ (1/2/2013 7:35:50 μμ)
ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ, ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑ ΕΝΔΟΤΟΥΡΙΣΜΟ , ΦΕΤΟΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΘΑ ΚΙΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΠΟΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ -ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ
Πράπα Σοφία (2/2/2013 9:44:32 πμ)
Καλησπέρα Θα ήθελα μα σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει ΤΕΙ Θήβας ειναι παράρτημα του ΤΕΙ Χαλκίδας. Το τμήμα Ηλεκτρολογία συμφωνα με το
Πραπα Σοφία (2/2/2013 9:52:14 πμ)
Tο τμήμα Ηλεκτρογίας σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνα απορροφάται από το αντίστοιχο τμήμα του Λαμίας.Στο ΤΕΙ Χαλκίδας παραμένουν τα εξής τμήματα Αυτοματισμού, Μηχανολογίας και Τεχνολογίας Αεροσκαφών.Στη Θήβα το παραρτημα στεγαζεται σε παραχωρημένο κτίριο.Θα αδειάσουν τα κτίρια του ΤΕΙ Χαλκίδας γιατί θα φύγουν
Πράπα Σοφία (2/2/2013 9:56:33 πμ)
Θα αδειάσει το κτίριο του ΤΕΙ Χαλκίδας και τα παιδιά που θα μεταφερθούν στη Θηβα στο υπάρχων παραχωρημένο κτίριο δεν χωρανε.Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα του 2013
Πραπα Σοφία (2/2/2013 9:57:30 πμ)
Tο τμήμα Ηλεκτρογίας σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνα απορροφάται από το αντίστοιχο τμήμα του Λαμίας.Στο ΤΕΙ Χαλκίδας παραμένουν τα εξής τμήματα Αυτοματισμού, Μηχανολογίας και Τεχνολογίας Αεροσκαφών.Στη Θήβα το παραρτημα στεγαζεται σε παραχωρημένο κτίριο.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας