Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Υπογράφηκε, από το δήμαρχο Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη και τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά, ως προέδρου του διαχειριστικού φορέα – ομάδας τοπικής δράσης(ΟΤΔ) «Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ ΟΤΑ», η σύμβαση ανάληψης ευθύνης από το Δήμο Χαλκιδέων για την υλοποίηση 9 προγραμμάτων / δράσεων που έχουν ενταχθεί στο Leader (μέτρο «Ανταγωνιστικότητα», άξονας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013).
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Αθανάσιος Ζεμπίλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Μπουραντάς υπέγραψαν τις συμβάσεις LEADER
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Αθανάσιος Ζεμπίλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Μπουραντάς υπέγραψαν τις συμβάσεις LEADER

Τα 9 τοπικά προγράμματα / δράσεις που αφορούν στο Δήμο Χαλκιδέων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.486.552,25 ευρώ.

Ο Δήμος Χαλκιδέων δεν θα επιβαρυνθεί το παραμικρό, αφού στα έργα ΟΤΑ, το σύνολο του κόστους καλύπτεται κατά 85% από την Κοινοτική (μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και κατά 15% από την Εθνική (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) συμμετοχή.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης από το Δήμο Χαλκιδέων και την «Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ ΟΤΑ», ανοίγει ο δρόμος για τις δημοπρατήσεις των εν λόγω έργων. Τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί, εντός του 2014.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ LEADER

Ο κατάλογος των εγκριθέντων προς χρηματοδότηση τοπικών δράσεων, έχει ως εξής:

1. «Σήμανση Αξιοθέατων και Μνημείων περιοχής Leader Δήμου Χαλκιδέων», κόστους 115.257,15 ευρώ. Προβλέπεται

α) η τοποθέτηση πινακίδων στα μνημεία ή τα αξιοθέατα, με κειμενική πληροφορία στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα και εικονογραφικό/φωτογραφικό υλικό

β) πληροφόρησης/θέασης σε κεντρικά σημεία, με τοπογραφικό ή πανοραμική όψη που θα ενημερώνει για τη θέση του μνημείου ή του αξιοθέατου και γ) σήμανσης/κατεύθυνσης. Η δράση αφορά σε 12 χώρους των περιοχών Leader.

2. «Δημιουργία Κέντρου Αγροτουριστικής Πληροφόρησης στο τοπικό Κοινοτικό Κατάστημα Μύτικα», κόστους 96.000 ευρώ. Προβλέπεται εξοπλισμός γραφείων και κλιματισμός στο υφιστάμενο κτήριο, σε χώρο 54 τ.μ. και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού υπολογιστή και λογισμικού, με τη λειτουργία δικτύου αγροτουριστικής πληροφόρησης προς ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

3. «Διαμόρφωση Κτηρίου Δασικού Συνεταιρισμού Αφρατίου για λειτουργία Πολιτιστικών κι άλλων Δραστηριοτήτων», κόστους 75.000 ευρώ. Προβλέπεται η μετατροπή του υφιστάμενου κτηρίου, κατασκευής του 1938 και επιφάνειας 77 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως ρητιναποθήκη, σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν: βελτιωτικές παρεμβάσεις με υδροβολή, αρμολογήματα κατεργασμένων όψεων και κατασκευή λιθοδομών, τοπικές καθαιρέσεις και άποκαταστάσεις επιχρισμάτων και οπλισμένου σκυροδέματος, τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων, τοποθέτηση λιθόστρωτων δαπέδων και δαπέδων με κεραμικά πλακίδια και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

4. «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Αγ.Προκοπίου Αγ. Νικολάου Ληλαντίων», κόστους 61.500 ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης κατά μήκος του δρόμου για τη στήριξη του πρανούς του αγροτεμαχίου του περιβάλλοντος το εκκλησάκι χώρου, η προσθήκη κηπευτικού χώματος και η διαμόρφωση του εδάφους του, η εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος και η φύτευση κατάλληλων ενδημικών φυτών.

5. «Αγροτική Οδοποιία Αφρατίου και Φύλλων», κόστους 246.000 ευρώ. Προβλέπεται η διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δύο υφιστάμενων αγροτικών δρόμων, συνολικού μήκους 2 χλμ.

6. «Αγροτική Οδοποιία Βαθέος και Καλοχωρίου / Παντειχίου», κόστους 246.000 ευρώ. Προβλέπεται η διάνοιξη και ασφαλτόστρωση τμημάτων τριών υφιστάμενων αγροτικών δρόμων, συνολικού μήκους 2 χλμ.

7. «Τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο Καλοχωρίου/Παντειχίου», κόστους 233.046,03 ευρώ. Προβλέπεται η τοποθέτηση χλοοτάπητα με τα απαραίτητα συνοδά έργα.

8. «Δημιουργία Δεξαμενής Αρδευτικού Συστήματος Δροσιάς», κόστους 295.200 ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή δύο διθαλάμων δεξαμενών και των απαραίτητων αγωγών τόσο ως προς την άντληση από δύο όμορες γεωτρήσεις όσο και ως προς την τροφοδοσία υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, ώστε να συμπληρωθεί και ολοκληρωθεί το Αρδευτικό Σύστημα στον «Κάμπο» της Δροσιάς.

9. «Αναπαλαίωση (λειτουργία τοπικής πολιτιστικής συλλογής) τοπικού Κοινοτικού Καταστήματος Δροσιάς», κόστους 84.847,07 ευρώ. Προβλέπεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου, κατασκευής του 1910.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν: αρμολογήματα πέτρας, αλλαγή στέγης, καθαιρέσεις και άποκαταστάσεις επιχρισμάτων, τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων, μόνωση και στεγανοποίηση δώματος, αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων και δαπέδων εξωστών και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Το αναπαλαιωμένο κτήριο θα στεγάσει έκθεση τοπικής συλλογής παραδοσιακών φορεσιών και θα φιλοξενήσει το αρχείο των Κοινοτήτων Χαλίων (από το 1912) και Δροσιάς (από το 1962).

- Ενώ, ο Δήμος Χαλκιδέων είχε την ευθύνη σύνταξης και υποβολής προτάσεων και πλέον την υποστήριξη υλοποίησης των εγκεκριμένων δράσεων, με δικαιούχους δύο Συλλόγους.

Α. Την «προμήθεια παραδοσιακών στολών και εξοπλισμού μικροφωνικής» για την ενίσχυση του έργου του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Δροσιάς, κόστους 18.960,45 ευρώ και

Β. Την «προμήθεια στολών και οπτικοακουστικών μέσων» για την ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Λουκισίων «Η Ανθηδών», κόστους 14.741,55 ευρώ.

Σημειώνεται, πως η επιλογή των προτάσεων καθορίστηκε από τον γεωγραφικό περιορισμό του προγράμματος (δεν είναι όλες οι Δημοτικές Ενότητες και ούτε καν όλες οι Κοινότητες της ίδιας Δημοτικής Ενότητας «περιοχές Leader») και την υποχρέωση κάλυψης όλων των κωδικών του και συγκεκριμένων ποσών ανά δράση.

Πρόκειται για έργα υποδομών στον αγροτουρισμό και την αγροτική οδοποιία, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτηρίων, ενδυνάμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριότητας, ενίσχυσης της αθλητικής δραστηρότητας. Για τα οποία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Δ/νση Προγραμματισμού, ολοκλήρωσαν έγκαιρα τις τεχνικές μελέτες και κατόρθωσαν την ένταξή τους, αναδεικνύοντας το Δήμο Χαλκιδέων ωε έναν από τους πρώτους στην Ελλάδα σε ανταπόκριση στα προγράμματα προσέγγισης Leader του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παρεμβάσεις μικρής κλίμακας η κάθε μία, που όμως όλες μαζί (και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών για έργα που αφορούν στις Δημοτικές Ενότητες και χρηματοδοτούνται από επενδυτικά προγράμματα) ενισχύουν την κοινωνική και οικονομική ζωή στην περιφέρεια του Δήμου, διαμορφώνουν το μοντέλο ανάπτυξης κάθε περιοχής και κινητοποιούν το κοινό όραμα της ενεργού δράσης σε μία τοπική κοινωνία που εξελίσσεται μαζί με τους ανθρώπους της.
Δημοφιλή σήμερα

Εντυπωσιακό θέαμα πρόσφεραν τα ΕΛΥΜΝΙΑ 2018 στην Λίμνη Ευβοίας

Εντυπωσιακό θέαμα πρόσφεραν τα ΕΛΥΜΝΙΑ 2018 στην Λίμνη Ευβοίας

16/8/2018
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων ΕΛΥΜΝΙΑ 2018, το βράδυ της Τετάρτης 15 Αυγούστου 2018, η Λίμνη της Εύβοιας κατακλύστηκε...
Φιλανθρωπική Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης

Φιλανθρωπική Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης

17/8/2018
Το Αγαπώ και Πράττω διοργανώνει φιλανθρωπική εκδήλωση την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018....
ΕΛΥΜΝΙΑ 2018 - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΕΛΥΜΝΙΑ 2018 - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

16/8/2018
Ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας διοργανώνει για ακόμη χρονιά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ΕΛΥΜΝΙΑ 2018....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας