Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τα μαγαζιά χρυσού έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό στις γειτονιές της Χαλκίδας και όχι μόνο. Πως λειτουργούν όμως; Γιατί ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια; Είναι όλα τόσο νόμιμα; Η έρευνα που ακολουθεί παρακάτω ίσως να μας βοηθήσει. Η οικονομική κρίση για τους πολλούς δημιουργεί προβλήματα για κάποιους όμως ευκαιρίες.
Η  Χαλκίδα ξεπουλάει τον χρυσό της
Η Χαλκίδα ξεπουλάει τον χρυσό της

Με πάρα πολύ κόσμο να έχει χάσει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων του ή ακόμα και την εργασία του αλλά και την εξαιρετική απόδοση του χρυσού τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αστάθεια των νομισμάτων μία νέα αγορά δημιουργήθηκε και όπως και τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα σε βαθμό υπερβολής.

Επιχειρήσεις που αγοράζουν χρυσό ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας, με  τη Χαλκίδα να μετρά 7 τέτοια καταστήματα.

Το eviaportal.gr επισκέφθηκε αυτά τα καταστήματα και εκτός από κλειστά στόματα και απειλές έλαβε και μερικές απαντήσεις.

Η Έρευνα

Τι είναι όμως αυτά τα μαγαζιά; Πως λειτουργούν; Ποιοι τα επισκέπτονται κυρίως; Ποιες είναι οι ενδεικτικές τιμές αγοράς; Αγοράζουν τα κοσμήματα ή απλά τα κρατάνε ως ενέχυρο; Ποια είναι η τύχη του κοσμήματος μετά την αγορά; Ποια η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων; Είναι νόμιμα;

Τρόπος Λειτουργίας

Από την στιγμή που θα μπεις σε ένα μαγαζί για να δώσεις το κόσμημα σου, η διαδικασία είναι απλή. Η εκτίμηση του κοσμήματος, είναι η βασική αρχή. Ο κόσμος έρχεται, ρωτάει και προχωρεί σε συμφωνία για το ποσό ώστε να γίνει και η ανταλλαγή. Με την ραγδαία αύξηση των μαγαζιών και σύμφωνα με ιδιοκτήτη καταστήματος, ο κόσμος πριν επισκεφθεί κάποιο μαγαζί συνήθως κάνει μια έρευνα αγοράς για να βρει την καλύτερη τιμή. Αυτό είναι καλό γιατί σπάει το μονοπώλιο που κυριαρχούσε μέχρι τώρα και καθιερώνει τον ανταγωνισμό.

Λόγοι επίσκεψης

Ο βασικότερος λόγος έγκειται στο γεγονός της κάλυψης αναγκών τους εκείνη την στιγμή. Συνήθως ζητάνε ότι καλύτερο μπορούν. Δεν λένε ακριβώς ποσό αλλά λένε π.χ. Θα ήθελα 500€ να πληρώσω την εφορία. Αν το κόσμημα αξίζει 470€ είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε καταστηματάρχη αν θα ανεβάσει την τιμή.

Προφίλ Ανθρώπων

Οι ηλικίες των ανθρώπων που έρχονται δεν είναι συγκεκριμένες μεν, καθώς επισκέπτονται αυτά τα καταστήματα άτομα όλων των ηλικιών. Αν όμως θέλαμε να προσδιορίσουμε το προφίλ των ανθρώπων που τα επισκέπτονται τα αποτελέσματα δεν θα μας εξέπλητταν και τόσο πολύ. Με βάση τις δηλώσεις καταστηματαρχών, οι γυναίκες είναι αυτές που επισκέπτονται κυρίως τα μαγαζιά. Οι ηλικίες κυμαίνονται συνήθως από 35 χρονών μέχρι 55 περίπου. Θα λέγαμε δηλαδή ότι ένα 80% είναι κυρίως γυναίκες άνω των 35 ετών. Οι οικογενειάρχες είναι εκείνοι που έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων, λόγω του ότι έχασαν την δουλειά τους ή τους μείωσαν τον μισθό και δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια, υποχρεώσεις και πολλά άλλα. Από εκεί και πέρα έχουν τύχει περιπτώσεις, όπου μια κοπέλα διέλυσε τον αρραβώνα της και πήγε να πουλήσει το δαχτυλίδι της, ενώ το πιο τραγικό συμβάν που έχει τύχει σε έναν από τους καταστηματάρχες, είναι να έρχονται παιδιά ανήλικα και σε αναζήτηση της εξασφάλισης της δόσης τους, να ζητάνε την πώληση του κοσμήματος σε εξευτελιστική τιμή. Ο ίδιος δεν δέχτηκε να τους βοηθήσει, πράγμα λογικό, αλλά και μόνο αυτό τα παράδειγμα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Τι πουλάνε συνήθως;

Όλοι μας απάντησαν το ίδιο πράγμα. Κοσμήματα και κυρίως χρυσά. Υπάρχουν περιπτώσεις κάποιος να πάει να πουλήσει και ασημένια κοσμήματα αλλά κυρίως οι ερχόμενοι πελάτες δίνουν μόνο χρυσά κοσμήματα.

Ενέχυρο ή Αγορά Κοσμήματος;

Σε ερώτηση αν τα κοσμήματα δίνονται ως ενέχυρο ή απλά πωλούνται οι περισσότεροι απάντησαν ότι δίνονται μόνο για πώληση για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Υπάρχουν βέβαια και κάποια μαγαζιά που δέχονται τα κοσμήματα σαν ενέχυρο, κρατώντας τα έναν μήνα και αυτό βάσει νόμου. Από εκεί και πέρα αν ο πελάτης δεν μπορεί να το πάρει πίσω, μπορεί ο επαγγελματίας να το κρατήσει παραπάνω, μόνο όμως κατόπιν συμφωνίας με τον πελάτη.

Ενδεικτικές τιμές αγοράς

Ο χρυσός δεν έχει σταθερή τιμή. Η τιμή του αλλάζει κάθε μέρα όντας ακριβό μέταλλο. Οι τιμές διαμορφώνονται καθημερινά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενδεικτικά, ένα γραμμάριο μπορεί να ξεκινήσει από 8 € και να φτάσει μέχρι 35€. Μπορεί ακόμα να φτάσει μέχρι 40€ αλλά αφορά το 24αρι -τα 24 καράτια κοινώς- και είναι σχετικά σπάνιο. Αν κάποιος έχει, θα το έχει φέρει από το εξωτερικό. Σήμερα η διεθνής τιμή του χρυσού είναι περίπου 1220€ η ουγγιά (περίπου 28 γραμμάρια).

Ποιο όμως είναι το πιο φθηνό και ποιο το πιο ακριβό κόσμημα που έχει πουληθεί;

Το πιο φθηνό ήταν 2€ και το πιο ακριβό έχει φτάσει μέχρι και τα 1500€. Η αξία εξαρτάται κάθε φορά από το βάρος και τα καράτια. Η τελική αξία των κοσμημάτων βγαίνει πολλαπλασιάζοντας το συνολικό βάρος του χρυσού επί την τιμή ανά γραμμάριο. Υπάρχει όμως και ένας περιορισμός στο ποσό που μπορεί να διαθέσει ένα κατάστημα. Αν για παράδειγμα έρθει κάποιος που θέλει να δώσει λίρες που κοστίζουν 8000€ το ελάχιστο, ο καταστηματάρχης τα δίνει ή τμηματικά ή μέσω τράπεζας καθώς υπό τον φόβο της ληστείας δεν έχουν μέσα στο μαγαζί τους τόσα χρήματα.

Τι γίνονται τα κοσμήματα που πουλιούνται;

Ως επί το πλείστον, τα κοσμήματα που πουλιούνται πηγαίνουν για λιώσιμο. Σπάνια έως καθόλου, με βάση τις δηλώσεις των καταστηματαρχών, δεν τα πουλάνε πίσω. Αυτό συνήθως γίνεται με κάποια κοσμηματοπωλεία, τα οποία αγοράζουν κάποια κοσμήματα σε χαμηλές τιμές και έπειτα τα πουλάνε πιο ακριβά. Επιπλέον, κάθε φορά που ένα κόσμημα πουλιέται σε ένα μαγαζί χρυσού, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου, ακόμα και πριν το λιώσιμο να το κρατήσουν τουλάχιστον έναν μήνα, μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν είναι κλεμμένο.

Κλείνοντας την έρευνα, όλοι οι καταστηματάρχες τόνισαν ότι η αγορά γίνεται πάντα με νόμιμο τρόπο, με την ζήτηση ταυτότητας και την χορήγηση αποδείξεων. Άραγε όλα αυτά είναι αληθινά ή απλά μια πλασματική εικόνα με στόχο την εξιδανίκευση της λεγόμενης «τοκογλυφίας»; Είναι όλα τόσο νόμιμα που δεν υπάρχει τίποτα παράνομο πίσω από όλη την δράση; Γιατί σε έρευνα που έγινε από το ΣΔΟΕ, βρέθηκε ότι το 60% των καταστημάτων αυτών λειτουργεί με παραβατικό τρόπο; Ο Γιώργος Μαυραγάνης, Υφυπουργός Οικονομικών, με σχετικό έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή αποκάλυψε, ότι παρά την εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για έναρξη ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων χρυσού, τα εισοδήματα των μαγαζιών κινούνται πολύ χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα για το οικονομικό έτος 2011, 203 επιχειρήσεις είχαν μέσο εισόδημα 4.139 ευρώ, ενώ για το οικονομικό έτος 2012 380 επιχειρήσεις είχαν μέσο εισόδημα 5.109 ευρώ.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας