Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε απολύσεις 500 περίπου εργαζομένων, με e-mail προχώρησε η διοίκηση του ΙΚΑ, υλοποιώντας απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, που έκρινε το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την τοποθέτησή τους από την Αγροτική Τράπεζα στο ίδρυμα ως αντισυνταγματική. Ανάμεσά τους έλαβαν… μήνυμα και 6 υπάλληλοι από το ΙΚΑ Χαλκίδας. Επιστολή καταγγελία απέστειλαν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ προς τον αρμόδιο Υπουργό.
ΙΚΑ
ΙΚΑ

Στο διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχαν προσφύγει περίπου 700 εργαζόμενοι, οι οποίοι προορίζονταν για πρόσληψη στο ΙΚΑ μέσω παράνομου όσον αφορά την ίση μεταχείριση διαγωνιζομένων στη μοριοδότηση της εμπειρίας, πολιτικά "στημένου" φωτογραφικού διαγωνισμού της 8Κ ΑΣΕΠ με το νόμο Παυλόπουλου, άνιση και αντισυνταγματική ως προς την ισότητα των διαγωνιζομένων μοριοδότηση από τα σκανδαλώδη προγράμματα (stage).

Επίσης, είναι γνωστό ότι οι διοριστέοι της 8Κ έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα της αξιοπρέπειας και της ηθικής, επειδή από τη μια με κατώτερα προσόντα κατάφεραν να βολευτούν ως stage στο ΙΚΑ, από την άλλη με φωτογραφική και αντισυνταγματικής ως προς την ισότητα των διαγωνιζομένων προκήρυξη κατάφεραν να είναι διοριστέοι στο ΙΚΑ και τώρα που τους αγγίζει ο νόμος για την αναλογία 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη, πάλι θέλουν με χειραγωγημένη και σαθρή ως προς τα ερείσματά της δικαστική απόφαση, με διαστρεβλωμένη πληροφόρηση του κοινού εις βάρος των ήδη διορισμένων στο ΙΚΑ, προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από την αναλογία 1-5 και να διώξουν άρον άρον τους 500 μόνιμους υπαλλήλους του ΙΚΑ, ελπίζοντας πως θα διοριστούν οι ίδιοι στις θέσεις , κάτι βέβαια που νομικά και συνταγματικά δεν μπορεί να συμβεί, αν και αυτοί το προσπαθούν.

Αναλυτικά, οι δύο διαγωνισμοί είχαν διεξαχθεί παράλληλα το 2008, με τη μόνη διαφορά ότι ο διαγωνισμός 9Κ αφορούσε 900 άτομα τα οποία θα προσλαμβάνονταν μέσω ΑΣΕΠ με αντικειμενικά κριτήρια στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Εξαιτίας όμως των εξελίξεων που αφορούσαν το μέλλον της τράπεζας (ιδιωτικοποίηση) και λόγω των αυξημένων αναγκών του ΙΚΑ, οι 450 που περίσσευαν από την τράπεζα, με τροπολογία η οποία το 2011 υπερψηφίστηκε στη Βουλή από 233 βουλευτές, κατευθύνθηκαν στο ίδρυμα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ότι «οι ανάγκες σε προσωπικό του ιδρύματος είναι τόσο μεγάλες, που χρειάζονται όλοι οι επιτυχόντες και στους δύο διαγωνισμούς». Και ως προς αυτό επικαλέστηκε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας.

Το επίσημο έγγραφο της απόλυσης που εστάλη με e-mail στους 450 εργαζομένους. Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι στον «αέρα» και αντιμέτωποι με την ανασφάλεια εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιτυχόντες των προκηρύξεων ΑΣΕΠ 8Κ/2008 και 9Κ/2008, παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 20 Δεκεμβρίου, ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε είχε εκφράσει απερίφραστα τη δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση, οριστική και νομικά στέρεη λύση. Είχε μάλιστα διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα τόσο στο διορισμό των επιτυχόντων της 8Κ/2008, καθώς και στη διατήρηση των θέσεων των επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να τηρήσουν τα υποσχεθέντα και να δώσουν άμεσα οριστική λύση, που να αποκαθιστά τους επιτυχόντες των δύο διαγωνισμών ΑΣΕΠ.

Συνεπώς, απαιτούμε, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών, να υλοποιήσουν άμεσα, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των εργαζομένων στο ΙΚΑ και να λύσουν το πρόβλημα ΤΩΡΑ ! Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα επιλυθεί το θέμα μας με τη διασφάλιση των διορισμών μας και ΤΩΡΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ e-mail ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΑΣ!!!!!

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που ενδεχομένως επιβραδύνουν την άμεση επίλυση του ζητήματος, όπως μας υποσχέθηκαν πριν δύο μήνες, μπορούν να ξεπεραστούν, μόνο με ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, από μεριάς των εμπλεκομένων Υπουργών, αλλά και του Διοικητή του ΙΚΑ για την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα διασφαλίζει τους μόνιμους διορισμούς μας!¨

Ακολουθεί επιστολή – καταγγελία
Αξιότιμες Κυρίες – Αξιότιμοι Κύριοι,
όπως γνωρίζετε, πρόσφατα απολύθηκαν μέσω e-mail (!!!) οι πρώτοι αξιοκρατικά διορισμένοι με ΑΣΕΠ Δημόσιοι Υπάλληλοι. 500 περίπου άνθρωποι με πολυετή προϋπηρεσία στον ιδωτικό τομέα και με ιδιαίτερα υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, άριστη γνώση ξένων γλωσσών και χρήσης Η/Υ), βρέθηκαν “εν μια νυκτί” στο δρόμο μαζί με τις οικογένειές τους, σε εφαρμογή μιας – νομικά και ηθικά – ακατανόητης δικαστικής απόφασης.
Πετύχαμε στην προκήρυξη 9κ/2008 του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕBank (μια από τις ελάχιστες προκηρύξεις που δεν μοριοδοτούσε προϋπηρεσία δημοσίου – δηλαδή προϋπηρεσία stage) και αναγκαστήκαμε,  μετά από μακρόχρονο εμπαιγμό από πλευράς της διοίκησης της τράπεζας, να αποδεχθούμε διορισμό στο ΙΚΑ.

Μάλιστα υπογράψαμε και έγγραφα εκχώρησης κάθε δικαιώματος και απαίτησης,  προκειμένου να προσληφθούμε. Αφήσαμε τις προηγούμενες εργασίες μας, τις οποίες είναι αδύνατο πλέον να ανακτήσουμε, και σε πολλές περιπτώσεις μετακομίσαμε με τις οικογένειες μας για να αναλάβουμε υπηρεσία στο Ίδρυμα. Πιστεύοντας στη Συνέχεια του Κράτους, Αρχή άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της Δημοκρατίας, προγραμματίσαμε τη ΖΩΗ μας με βάση την εργασία που κατακτήσαμε με τα προσόντα μας και ΜΟΝΟ.

Στο ΙΚΑ εκπαιδευτήκαμε και αναλάβαμε τη στελέχωση των νευραλγικότερων υπηρεσιών του (τμήματα απονομών/πληρωμών συντάξεων, ΚΕΠΑ, τμήματα εσόδων κλπ), οι οποίες ήδη έπασχαν βαρέως λόγω υποστελέχωσης, και κατά κοινή ομολογία μέχρι σήμερα τις κρατήσαμε όρθιες, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για την υπηρεσία και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα, η στάση μας οδήγησε και στην άμεση αναγνώριση από τους παλαιότερους συναδέλφους, οι οποίοι μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν.

Αυτό μαρτυρούν εξάλλου και οι εκθέσεις αξιολόγησης των Προϊσταμένων και Διευθυντών μας, οι οποίες είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αμφισβητεί την αξία μας. Θεωρήσαμε ότι αυτά ήταν και η καλύτερη παρακαταθήκη προκειμένου να διασφαλιστεί ή μελλοντική παραμονή μας στην υπηρεσία και η επιβίωση των οικογενειών μας.

Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάλληλοι διορισμένοι αξιοκρατικά, με περίσσεια προσόντων, που δίνουν πνοή στο ΙΚΑ και που μοχθούν καθημερινά για να διαψεύσουν,  υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες και έναντι πενιχρής οικονομικής αμοιβής, την κακή εικόνα που έχει εδραιωθεί στην κοινωνία για το δημόσιο, θα ήταν οι πρώτοι που θα αποχωρούσαν βιαίως από αυτό.
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι τυφλή, ακόμα και  όταν αυτό μεταφράζεται ως αδυναμία να δει τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και το άδικο των αποφάσεών της.
Η πραγματικότητα, όμως, μας διέψευσε και σήμερα βρισκόμαστε μετέωροι αφού οι δεσμεύσεις του συνόλου των πολιτικών αρμοδίων ότι θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα που προέκυψε εις βάρος ημών και του κοινωνικού συνόλου, και για το οποίο ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον αποδεικνύονται κενές.

Εκτός από την προσωπική διάσταση για τον κάθε ένα από εμάς, μείζον πρόβλημα προκύπτει για την λειτουργία των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απογύμνωσή του θα σημάνει τη χαριστική βολή για το ΙΚΑ, στο οποίο όπως προαναφέρθηκε παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων και στην είσπραξη εσόδων.  Χαρακτηριστικό είναι το Περ/κο Κατ/μα Συντάξεων, όπου υπηρετούν 23 υπάλληλοι της 9κ, χρεωμένοι με 1.500 φακέλους ο καθένας και η απονομή σύνταξης ολοκληρώνεται σε 2 έτη. Με την αποχώρηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων, οι εναπομείναντες υπάλληλοι, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 1.000 υποθέσεις συνταξιοδότησης έκαστος (και πλέον των 30.000 συνολικά), πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι αμφίβολος πλέον ο χρόνος διεκπεραίωσης απονομής συντάξεων.

Αντίστοιχο πλήγμα θα δεχθούν και οι λοιπές νευραλγικές λειτουργίες του Ιδρύματος, όπως η είσπραξη των εσόδων και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωση του φορέα και κατά συνέπεια την διασφάλιση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Η κατάρρευση του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, συνεπάγεται όπως είναι αυτονόητο την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν είναι όμως ΑΚΟΜΗ αργά για να αναλάβει το πολιτικό σύστημα τις ευθύνες του και να ανακτήσει την αξιοπιστία του απέναντι μας, αλλά και κυρίως απέναντι στην κοινωνία την οποία έφερε σε αυτή την δυσμενή θέση με τις επιλογές του. 

Ο μόνος όμως δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι να προβεί ΑΜΕΣΑ στην νομοθετική επίλυση του προβλήματος, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από προτάσεις τροπολογιών που ήδη έχουν κατατεθεί στο  Κοινοβούλιο και οι οποίες σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους και νομικούς δίνουν στέρεη νομικά λύση. Ένα πρόβλημα που προέκυψε από πολιτικές επιλογές επιβάλλεται και να λυθεί ΑΜΕΣΑ σε πολιτικό επίπεδο και να έρθουν όλοι επιτέλους προ των ευθυνών τους.
Αύριο όμως ΘΑ ΕΙΝΑΙ αργά.

Ο χρόνος πλέον έχει λήξει για μας και δεν έχουμε την δυνατότητα να περιμένουμε άλλο ή να ακούμε ευχολόγια. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να τραφούν με ευχολόγια και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και είναι ανελαστικές και αμείλικτες. Αντίστοιχα, αλλά και κυρίως, η κοινωνία (οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι, οι ανάπηροι) δεν δύναται να επιβιώσει με το ΙΚΑ κατακρεουργημένο και σε πλήρη διάλυση.
Παρακαλούμε, λοιπόν, να μας βοηθήσετε ώστε να δοθεί ΑΜΕΣΑ και ΟΡΙΣΤΙΚΑ νομοθετική λύση για την αποκατάσταση της εργασιακής μας σχέσης και των εργασιακών κεκτημένων μας και πιστεύουμε ότι με τη δική σας υποστήριξη θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους, αλλά και από το πολιτικό σύστημα συνολικά για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.
 
Οι  υπάλληλοι  ΙΚΑ –ΕΤΑΜ,  επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ
Δημοφιλή σήμερα

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

7/12/2018
Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο των Μουσικών Συνόλων του ΔΟΑΠΠΕΧ, θα π...
Η Πανήγυρις του Άγιου Νικολάου στην Χαλκίδα

Η Πανήγυρις του Άγιου Νικολάου στην Χαλκίδα

7/12/2018
Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό...
Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

7/12/2018
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας “...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας