Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Χαλκίδα το 2ο Περιφερειακό Συνεδριο Πολιτών που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από Αριστερά ο κ. Θ. Σκυλακάκης, ο κ.  Λ. Αντωνακόπουλος, ο κ. Α. Ζεμπίλης, ο κ. Ν. Χρυσόγελος και ο κ. Α. Περουλάκης
Από Αριστερά ο κ. Θ. Σκυλακάκης, ο κ. Λ. Αντωνακόπουλος, ο κ. Α. Ζεμπίλης, ο κ. Ν. Χρυσόγελος και ο κ. Α. Περουλάκης

Το Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα: «Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης - Πολιτικές για την Περιφερειακή Ανάπτυξη», ολοκληρώθηκε μετά από την πρώτη παρουσίαση του χθες στην Λαμία, σήμερα στην Χαλκίδα, παρουσία του Δημάρχου Χαλκίδας, κου Αθανάσιου Ζεμπίλη, τοπικών φορέων και οργανώσεων, δημοτικών συμβούλων αλλά και απλών πολιτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αλλά και ευρωβουλευτές να ακούσουν τις προτάσεις τους και να συμμετέχουν και αυτοί στην συζήτηση.

Το καλωσόρισμα και η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον δήμαρχο Χαλκίδας Αθανάσιο Ζεμπίλη. Στην επιτροπή συμμετείχαν ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της Ομάδας Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών στην Ευρώπη, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής της ομάδας Πρασίνων, ο κ. Αργύρης Περουλάκης, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ενώ ρόλο συντονιστή για την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης είχε αναλάβει ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Και οι τρεις εκπρόσωποι στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Ευβοίας και πρότειναν λύσεις για την επίλυση τους.

Αρχικά, τον λόγο έλαβε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος σε «10 λέπτη κουβεντούλα που είχε με τον δήμαρχο Χαλκίδας Αθανάσιο Ζεμπίλη πριν αρχίσει η ομιλία» ενημερώθηκε για το σχέδιο της οδικής παράκαμψης της Χαλκίδας, το οποίο θα φέρει κοντά την Βόρεια και Νότια Εύβοια στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, γεγονός που θα προωθήσει την εξωστρέφεια και τον εξωτερικό τουρισμό. Ενημερώθηκε μάλιστα και για το κόστος κατασκευής, το οποίο ανέρχεται στα 200.000.000€, χρήματα που σύμφωνα με εκείνον είναι δύσκολο να δοθούν στην παρούσα φάση. Πρότεινε μάλιστα την ανταλλαγή γης για οικονομία αντί για απαλλοτριώσεις επειδή δεν υπάρχουν χρήματα.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα και το σχέδιο για έξοδο από την κρίση επεσήμανε τρια σημαντικά πράγματα:

1) να αλλάξει ο τοπικός, πολιτικός και εθνικός διάλογος

2)Να σταματήσει ο κομματισμός του κράτους

3) Να αναζητήσουμε όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και περιφερειακά και τοπικά, τους πιο παραγωγικούς, όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τόμεά.

Δήλωσε μάλιστα ότι: «Δεν δικαιούμεθα να ξοδεύουμε πλέον χρήματα χωρίς να έχουμε την μέγιστη αποτελεσματικότητα».

Ο επόμενος ομιλητής κ. Νίκος Χρυσόγελος, αναφέρθηκε γενικά στην αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που προσφέρει η Ελλάδα ενώ τόνισε την σημασία αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας των ευρωβουλευτών, η οποία μέχρι τώρα δεν γίνεται από τα κόμματα. Πρέπει επομένως να μειωθεί η απόσταση.

Μίλησε ακόμα για την αξιοποίηση κράτους και ευρωβουλευτών για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό σαν αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τοπικούς φορείς, ενώ επικεντρώθηκε στα κύρια Επενδυτικά Ταμεία τα οποία είναι τα εξής:

1)Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

2)Ταμείο Συνοχής

3)Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

4)Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργίας

5)Κοινωνικό Ταμείο

Με βάση τα παραπάνω δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Β. Ευβοϊκό, ο οποίος είναι «πηγή φυσικού πλούτου και θα μπορούσε να τραβήξει χρήματα από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και αν διαχειριστεί σωστά μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός». Επεσήμανε μάλιστα ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες, οπότε θα μπούνε πολλά χρήματα από τον εξωτερικό τουρισμό γιατί «εσωτερικό τουρισμό θα κάνει πολλά χρόνια να δει η Ελλάδα».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Αργύρης Περουλάκης ο οποίος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε ότι «η ανάπτυξη στις σημερινές συνθήκες δεν είναι απλή, ούτε θα έρθει ζητώντας χρήματα».

Απαιτούνται:

1)Στρατηγική με συμμετοχή τοπικών φορέων που θα αναδείξει τα προβλήματα για αυτό και το νέο ΕΣΠΑ δεν θα πρέπει να είναι «κεντροκεντρικό» αλλά να στηρίζεται σε περιφερειακές δράσεις.

2)Οργάνωση η οποία θα υλοποιηθεί με την ίση κατανομή τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και των ευθυνών.

3)Συμμετοχή, η οποία θα πρέπει πάντα να γίνεται με την συνεργασία κέντρου-περιφέρειας και με την συμμαχία των τοπικών φορέων.

Τέλος δήλωσε ότι: «θα είμαστε σύμμαχοι στην υλοποίηση στρατηγικών που θα έχουν προταθεί από τους πολίτες».

Κλείνοντας τις εισηγήσεις τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χαλκίδας, κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ των δήμων, τονίζοντας ότι «ο Δήμος Χαλκιδέων είχε τις υψηλότερες κατατάξεις πανελληνίως, όπως και σε ένα πρόγραμμα που ακολούθησε, το πρόγραμμα Βιοκλιματικών Εγκαταστάσεων ανοικτών χώρων, πλήν όμως το ΚΑΠΕ(Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας χρειάστηκε ως διαχειριστική αρχή δυόμιση ολόκληρα χρόνια για να κάνει την αξιολόγηση».

Αναφέρθηκε και στο θέμα των ΤΣΕΜΔΕ(Τομείς Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων) το οποίο ζητάει την έγκριση των εγγυητικών επιταγών των εργολάβων και συνήθως καθυστερεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και κυρίως ότι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών τονίζοντας «Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ως προς τον φυσικό πλούτο που έχει ο νομός της Εύβοιας και είναι γεγονός ότι ο αναπτυξιακός προσανατολισμός θα πρέπει να είναι ο τριτογενής τομέας μαζί με τον πρωτογενή τομέα και κυρίως ο τουρισμός, έχουμε δυο βασικά ζητήματα από έργα υποδομών, το ένα έχει να κάνει με το άθλιο οδικό δίκτυο π.χ. η Κύμη είναι χαρακτηρισμένο λιμάνι διεθνούς εμβέλειας γιατί είναι η έξοδος μας προς το Αιγαίο πλην όμως το οδικό δίκτυο δεν είναι καν προσεγγίσιμο και άρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο λιμένας της Κύμης με το υπάρχον οδικό δίκτυο και ο άλλος είναι ο άξονας που κατατρέχει τον νομό από τον Βορρά προς τον Νότο». Και τα δυο έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο νομός αν δεν υπάρχει και το κατάλληλο οδικό δίκτυο που να είναι τουλάχιστον «υποφερτό».

Ένα ακόμα μεγάλο και σημαντικό έργο υποδομών είναι το έργο του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας το οποίο θεωρεί ο κ. Ζεμπίλης ότι «οι υποδομές υγείας είναι πολύ σημαντικές, όταν επιδιώκεις και επιθυμείς την τουριστική αναβάθμιση του τόπου σου. Αν δεν εξασφαλίσεις στον τουρίστα ότι ο νομός καλύπτει τις στοιχειώδεις υγειονομικές συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για μια τουριστική ανάπτυξη».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων διάφορων φορέων και οργανώσεων της πόλης και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:30.
Δημοφιλή σήμερα

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

19/2/2019
Η μεγαλύτερη γιορτή φαγητού έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδας από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 μπροστά στο Κόκκινο...
Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Δωρεά ειδικού νοσοκομειακού κρεβατιού από τον Σύλλογο Καλός Σαμαρείτης

Δωρεά ειδικού νοσοκομειακού κρεβατιού από τον Σύλλογο Καλός Σαμαρείτης

19/2/2019
Το Διοικητικό Συμβούλιο επισκέφθηκε τον 15χρονο Γιώργο και την μητέρα του την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας