Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευβοίας, Κώστας Μαρκόπουλος με κύριο θέμα, την Ίδρυση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην βόρεια Εύβοια και γενικότερα προβλήματα Νεφροπαθών στο Νομό Ευβοίας.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Στο νομό Ευβοίας διαβιούν περί τους 180 νεφροπαθείς οι οποίοι έχουν ήδη εισέλθει στο στάδιο της αιμοκάθαρσης και εξυπηρετούνται από μονάδες που λειτουργούν στην Εύβοια. Από αυτούς περί τους 40 εξυπηρετούνται από την μονάδα τεχνητού νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, 20 στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης και 120 στις δύο ιδιωτικές μονάδες που υπάρχουν στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου νεφροπαθών Nομού Ευβοίας υπό αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση, από τους προαναφερόμενους 180 αιμοκαθαρόμενους νεφροπαθείς, οι 14 κατοικούν σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας σε απόσταση άνω των 80 χιλιομέτρων από την Χαλκίδα. Επισημαίνεται ότι αρκετοί ασθενείς έχουν επιλέξει να μετεγκατασταθούν στην Χαλκίδα ή την Αθήνα για να αποφύγουν την ταλαιπωρία να διανύουν αποστάσεις έως και 100 χιλιομέτρων σε ένα κακό οδικό δίκτυο, το οποίο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο τους χειμερινούς μήνες, την ώρα που ο οργανισμός τους είναι ευπαθής και οι δυνάμεις τους μειωμένες. Επίσης κάποιοι έχουν επιλέξει να περνούν ακτοπλοϊκά στα νοσοκομεία της Λαμίας ή του Βόλου. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν ακριβή αριθμητικά στοιχεία για αυτές τις περιπτώσεις.

Πέραν της ταλαιπωρίας της μετακίνησης που υφίστανται οι ασθενείς, το ελληνικό κράτος βαρύνεται με την κάλυψη των οδοιπορικών τους ώστε να πηγαινοέρχονται στις μονάδες για αιμοκάθαρση. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό παροχών υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), το ανώτατο όριο αποζημίωσης για τις μετακινήσεις των νεφροπαθών μειώθηκε, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλοί από αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους ώστε να συμπληρώσουν τα έξοδα μετακίνησης τους. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που αντιμετωπίζουν ένα ανάλγητο κράτος το οποίο από την μία τους απομυζεί την πενιχρή σύνταξη ή τον μισθό τους και τους αυξάνει τους φόρους, και από την άλλη αντί την ώρα της κρίσης να ενισχύει τις κοινωνικές του δομές και παροχές, πετσοκόβει και αυτές! Τα χρήματα δε, των αποζημιώσεων αυτών, καθυστερεί υπερβολικά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να τα αποδώσει στους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπλέον οικονομικά και ψυχολογικά είτε οι ίδιοι και οι οικογένειες τους είτε οι μεταφορείς τους.

Δεν έφταναν όλα τα ανωτέρω, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με την παροχή αναγκαίων ειδικών φαρμάκων για τους νεφροπαθείς από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη Χαλκίδα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να χρειάζεται να κατέβουν στην Αθήνα για να τα προμηθευτούν, προσθέτοντας άλλη μια οικονομική επιβάρυνση στην ήδη άσχημη κατάσταση τους.

Ειδικότερα για τον αριθμό των νεφροπαθών που μετακινούνται από την βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα, και μόνο για αυτούς που απέχουν πάνω από 80 χλμ., ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πληρώνει σε αποζημιώσεις μετακίνησης, περίπου 135.000 ευρώ το χρόνο. Η κατασκευή μιας μονάδας τεχνητού νεφρού στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, πλησίον του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, παρόμοια με αυτής της Κύμης, θα απαλύνει τον πόνο αρκετών νεφροπαθών της περιοχής και θα εξυπηρετήσει αρκετές οικογένειες, αφού θα τους απαλλάξει από το πρόσθετο βάρος των συνεχών μετακινήσεων και της ταλαιπωρίας.

Η ιδιαίτερη μορφολογία της γεωγραφίας του νομού δικαιολογεί την δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας στο βόρειο άκρο του. Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας διαθέτει τους απαραίτητους χώρους για τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα. Η αγορά και η εγκατάσταση 5 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης υπολογίζεται πως δε θα υπερβεί το κόστος των 100.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον για την λειτουργία της μονάδας κρίνεται απαραίτητη η διάθεση τουλάχιστον ενός γιατρού νεφρολόγου και 4 ειδικευμένων νοσηλευτριών, το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των οποίων υπολογίζεται περί τις 110.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η απόσβεση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια, από την εξοικονόμηση των χρημάτων που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο ως αποζημιώσεις μετακίνησης στους νεφροπαθείς της βόρειας Εύβοιας.

Το γεγονός που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η επίπτωση της νόσου στη λειτουργική κατάσταση των συγκεκριμένων ασθενών, είναι σημαντική και για την ποιότητα και για τη διάρκεια ζωής τους. Επιστημονικά, ο σημερινός ορισμός της επάρκειας της κάθαρσης τέτοιων ασθενών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους. Μια σοβαρή μελέτη κοινωνικοοικονομικής αποτίμησης και αξιολόγησης θα μπορούσε να αποδείξει το βαθμό του οφέλους και για τους ασθενείς και για το κράτος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1) Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κατασκευής και λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών της ευρύτερης περιοχής, με δεδομένο ότι η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα εξυπηρετήσει αρκετές οικογένειες, θα απαλλάξει από ταλαιπωρία τους ίδιους τους ασθενείς, έχοντας άμεση επίπτωση και στην ψυχική τους υγεία και στην ποιότητα ζωής και κατ΄ επέκταση στην ορθή αντιμετώπιση της νόσου τους;

2) Ποιές ενέργειες πρόκειται να κάνετε ώστε να επιταχύνετε τις διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων μετακίνησης νεφροπαθών ώστε να μην επιβαρύνεται η οικονομική τους κατάσταση;

3) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μπορούν απρόσκοπτα οι νεφροπαθείς της Εύβοιας να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από την Χαλκίδα και να μην χρειάζεται να μετακινούνται στην Αθήνα;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη στις Όχθες του Λήλαντος

Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη στις Όχθες του Λήλαντος

4/6/2018
Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά, η συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά! ...
Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

7/6/2018
Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας