Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σαν σήμερα συμπληρώθηκαν  51 χρόνια από τον θάνατο του Γεώργιου Παπανικολάου. Η συμβολή του στον τομέα της Ιατρικής υπήρξε μεγάλη, αφού με το Τεστ-Παπ έσωσε εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Γεώργιος Παπανικολάου
Γεώργιος Παπανικολάου

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια από τον θάνατο του Γεώργιου Παπανικολάου.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας στις 13 Μαΐου του 1883. Ήταν Έλληνας γιατρός, παθολογοανατόμος, βιολόγος και ερευνητής. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1904, Βιολογία στο Μόναχο, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1910, υπηρέτησε ως ανθυπίατρος στους Βαλκανικούς πολέμους και αμέσως μετά εργάστηκε ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κόρνελλ της Νέας Υόρκης, όπου παρέμεινε 47 χρόνια και επίσης δίδαξε ανατομία και ιστολογία.

Από τις έρευνες του, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι σχετικές με τα προβλήματα μορφολογίας, φυσιολογίας και ενδοκρινολογίας των οργάνων αναπαραγωγής και προπάντων η πρωτότυπη μέθοδος έρευνας που επινόησε και η οποία συνίσταται στην κυτταρολογική μελέτη των προϊόντων, της αποφολίδωσης των επιθηλίων. Η μέθοδος αυτή, γνωστή ως «μέθοδος Παπανικολάου», ή κατά συγκοπή «Τεστ Παπ» εφαρμόζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο για την έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασιών, ιδιαίτερα του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

Στα τελευταία χρόνια πριν από τον θάνατο του ανέλαβε την οργάνωση του «Ινστιτούτου Παπανικολάου», που ιδρύθηκε προς τιμήν του στην Φλώρινα(ΗΠΑ). Ο Παπανικολάου τιμήθηκε με πλείστες διακρίσεις μεταξύ των οποίων είναι το μετάλλιο Τιμής της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκινολογίας το 1952.

Το 1995 τυπώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος χαρτονόμισμα αξίας 10.000 δραχμών, στο οποίο απεικονίζεται ο Γεώργιος Παπανικολάου.

Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου του 1962 στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Διαβάστε το βιογραφικό του Γεώργιου Παπανικολάου.

Θυμηθείτε την ψηφοφορία για τους Μεγάλους Έλληνες που είχε διεξαχθεί από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την δεύτερη θέση που είχε καταλάβει σε αυτή ο Ευβοιώτης γιατρός.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας