Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, εγκρίθηκε η κατασκευή του νέου λιμένα Μαρμαρίου Ευβοίας.
Ο Βασίλης Δεμερτζής με το Νίκο Μανώλη στο υπουργείο Ναυτιλίας
Ο Βασίλης Δεμερτζής με το Νίκο Μανώλη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Την Πέμπτη 22/02/2013 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) εγκρίθηκε ομόφωνα η μελέτη του νέου λιμένα Μαρμαρίου. Η σημαντική αυτή απόφαση, για την ευρύτερη περιοχή της Καρύστου, είχε απορριφθεί δύο φορές στο παρελθόν και εκκρεμούσε από το 2000.

Καθοριστικός παράγοντας για την λήψη της θετικής στάσης της επιτροπής ήταν η πολιτική βούληση και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν σε τεχνικά ζητήματα από τον Γεν. Γραμματέα Λιμένων και Νησιωτικής πολιτικής του ΥΝΑ, καθηγητή Κώστα Μουτζούρη, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον Ευρωπαϊκό χώρο των μελετών λιμενικών έργων, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ.

Η προσωπική συνεργασία, από τον Σεπτέμβριο του 2012, με τον Γεν. Γραμματέα και τα στελέχη του ΥΝΑ, ο ζήλος των στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Ευβοίας, ο συντονισμός με τον μελετητή, οι προσπάθειες του Δημάρχου Καρύστου, Νίκου Μανώλη και σε υπέρτατο βαθμό το ακούραστο ενδιαφέρον του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Μαρμαρίου κ. Νίκου Παντελή, οδήγησαν στο ουσιαστικό αυτό αποτέλεσμα για την νότια Καρυστία το οποίο πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής.

Από την μελέτη προβλέπονται τρείς (3) φάσεις στην κατασκευή του νέου λιμανιού. Στη πρώτη φάση το εμπορικό λιμάνι με προϋπολογισμό 11εκ. € δίνει την δυνατότητα για τον ελλιμενισμό τριών πλοίων ακτοπλοΐας μήκους έως 100μ με δυνατότητα ελιγμών εντός του λιμένα. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή αλιευτικού και τουριστικού καταφυγίου και η τρίτη φάση την κατασκευή οδικού περιφερειακού άξονα που οδηγεί την κίνηση του λιμανιού εκτός της πόλεως.

Σημαντικές είναι και οι υποδομές υποστήριξης του λιμένα όπως άνετο Parking, προσβάσεις και ράμπες σκαφών κ.α. Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπήρξε στην μελέτη για την προστασία της προκυμαίας του Μαρμαρίου που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες ως χώρος περιπάτου και αναψυχής. Για τον ίδιο λόγο δεν γίνονται παρεμβάσεις τσιμεντοποίησης της παραλίας και παραμένει η φυσική ακτή της προκυμαίας η οποία δεν επηρεάζεται από την λειτουργία του λιμένα.

Η απόφαση για την έγκριση της κατασκευής του νέου λιμανιού του Μαρμαρίου είναι μία πολιτική απόφαση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην αναβάθμιση της περιοχής της νότιας Καρυστίας. Έργα σαν αυτό στις ξεχασμένες περιοχές της Εύβοιας είναι το μοναδικό αντίδοτο στη κρίση. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αναβαθμιστούν υποβαθμισμένες περιοχές του νομού που βάλλονται από τις συνέπειες της κρίσης, τη συρρίκνωση της κρατικής μηχανής και από άστοχες παρεμβάσεις. Αντίθετα πίσω από τις θετικές αποφάσεις υπάρχουν άνθρωποι με ικανότητες, εμπειρία, γνώσεις και ενδιαφέρον για το καλό της Εύβοιας και των κατοίκων της.
Δημοφιλή σήμερα

Η Έλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Η Έλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

17/01/2018
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 21ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας διοργανώνει ομιλί...
Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

18/01/2018
Ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Νότιας Εύβοιας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπ...
Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

24/08/2017
Τα φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Χαλκίδας ξεκινούν δυναμικά τη φετινή χρονιά, εντάσσοντας στα ήδη υπάρχοντα νέ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
ΙΩΑΝΝΑ (4/3/2013 5:40:43 πμ)
ΠΟΤΕ ΜΕ Τ ΚΑΛΟ?
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας