Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας, πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «η Ενετοκρατία στην Εύβοια και τα μνημεία αυτής», επίσκεψη στο Φρούριο του Καράμπαμπα και την οικία του Βαίλου.
Επίσκεψη μαθητών 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας στο Κάστρο του Καράμπαμπά
Επίσκεψη μαθητών 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας στο Κάστρο του Καράμπαμπά

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας της Β΄ και Γ΄ Τάξης που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «η Ενετοκρατία στην Εύβοια και τα μνημεία αυτής» και οι συνοδοί καθηγητές τους, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Φρούριο του Καράμπαμπα και την οικία του Βαίλου και ανέγνωσαν αντίστοιχες εργασίες που είχαν προετοιμάσει.

Αρχικά περιηγήθηκαν στο φρούριο του Καράμπαμπα που οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684 και σχεδιάστηκε από το Βενετό Gerolimo Galoppo κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η σημερινή ονομασία του λόφου οφείλεται στον πασά Καρά Μπαμπά Σουλτάν που είχε ταφεί εκεί. Το φρούριο ενίσχυσε το αμυντικό σύστημα της Χαλκίδας για την αντιμετώπιση της επικείμενης πολιορκίας από τον Ενετό Δόγη Francesco Morosini το 1688. Ο δυτικός προμαχώνας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος όπου εκτίθεται συλλογή γλυπτών από την περιοχή της Χαλκίδας και την περιοχή του Κάστρου. Η συλλογή των αρχιτεκτονικών γλυπτών περιλαμβάνει απλά αρχιτεκτονικά μέλη, ανάγλυφα από αρχιτεκτονικό διάκοσμο εκκλησιαστικών και κοσμικών κτηρίων, επιγραφές, θυρεούς και ταφικά ανάγλυφα εξαιρετικής τέχνης και ιστορικής σημασίας. Η συλλογή χωρίζεται χρονολογικά στις εξής περιόδους: Παλαιοχριστιανική, Μεσοβυζαντινή, Φράγκικη και Οθωμανική, ενώ επιγραφές φανερώνουν και την ύπαρξη Εβραϊκής κοινότητας.

Στη συνέχεια οι μαθητές διήλθαν από την οικία του Βαίλου, του διοικητικού δηλαδή μεγάρου του Ενετού άρχοντα της Χαλκίδας, του Negroponte όπως αποκαλούνταν η πόλη τότε. Η περίοπτη θέση της οικίας και η ποιότητα κατασκευής της την καθιστούν ένα από τα ενδιαφέροντα και σημαντικότερα κτίρια, σύμβολο ακμής και ευημερίας της πόλης στα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου κ. Καπεντζώνης Ανδρέας και οι εκπαιδευτικοί κ. Πάζιος Γεώργιος και κ. Σπυροπούλου Μυρσίνη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΕ 11
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

24/04/2018
Το Ράδιο-Ταξί Χαλκίδας από τις 20 Απριλίου 2018 πραγματοποίησε αλλαγή νομικής μορφής και από Ένωση μετασχηματίστηκε σε Συνεταιρισμό. ...
Το TEDx Chalkida διοργανώνει για 2η χρονιά το «No barrier tour»

Το TEDx Chalkida διοργανώνει για 2η χρονιά το «No barrier tour»

23/04/2018
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το TEDx Chalkida διοργανώνει, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 10:00 στο Κολυμβητήριο της Χαλκίδας...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας