Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τις αντιρρήσεις του για το σχέδιο «Αθηνά», εξέφρασε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.
Βαγγέλης Αποστόλου
Βαγγέλης Αποστόλου

Βεβιασμένο, απορρυθμιστικό, ατεκμηρίωτο αλλά και αντισυνταγματικό χαρακτηρίστηκε το σχέδιο Αθηνά, σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν στη κουτσουρεμένη και ανεπαρκή διαβούλευση πριν εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όμως εμείς έχουμε και άλλες αντιρρήσεις.

Η δημοσιοποίηση (προφανώς εκ του πονηρού) από το Υπουργείο του εγγράφου με αρ.πρ1253/6-2-13 που προέβλεπε τη μεταφορά της έδρας του ΤΕΙ Στερεάς στη Χαλκίδα «αποκοίμισε» τους φορείς του νομού, οι οποίοι έδωσαν βάρος τόσο σε αυτό όσο και στα γνωστά «κατόπιν ενεργειών μου» των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης. Όμως με νεώτερο έγγραφό του (3310/1-3-13) το Υπουργείο τρεις ολόκληρες βδομάδες μετά από το προηγούμενο και 6 μέρες πριν την συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή «διορθώνει» το λάθος του και μεταφέρει την έδρα στη Λαμία.

Οι αντιρρήσεις μας αφορούν επίσης την σταδιακή υποβάθμιση του ΤΕΙ Χαλκίδας, αφού φεύγουν τμήματα και στα εναπομείναντα θα εισαχθούν μόλις 350 νέοι σπουδαστές (σε σύγκριση με πάνω από 1500 πέρσι). Στα δύο ΤΕΙ Στερεάς με αυτή τη λογική και σε βάθος πενταετίας από αριθμό ενεργών σπουδαστών μεγαλύτερο των 20.000 που είχαν πέρσι, δεν θα μείνουν ούτε 5.000. Ποιος και γιατί προωθεί αυτό το σχέδιο; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί;

Από καιρό επισημάναμε ότι το σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του ΤΕΙ Χαλκίδας βρήκε πρόσφορο έδαφος εξαιτίας πολλών παραγόντων. Μεταξύ αυτών η χρόνια υποτίμηση του ρόλου και της σημασίας του για την τοπική οικονομία και κοινωνία από τους υπεύθυνους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, οι αλλοπρόσαλλες ενέργειες της διοίκησής του που κάθε άλλο παρά την εύρυθμη και αποτελεσματική του λειτουργία βοηθούσαν, η μικροκομματική και ψηφοθηρική του αντιμετώπιση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που χρόνια τώρα όχι μόνο δεν έλυναν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του αλλά προσέθεταν και άλλα. Τονίζαμε ότι η ανώτατη εκπαίδευση οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας, με σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, καθώς και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.

Ακολούθησε η δημόσια πρότασή μας προς τους εκπροσώπους της Εύβοιας στη περιφέρεια Στερεάς να θέσουν το θέμα της έδρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να εκμαιεύσουν απόφαση για την θεσμοθέτηση ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Χαλκίδα. Η πρότασή μας αυτή τεκμηριώνεται με πληθώρα επιχειρημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτά ακριβώς που έπρεπε και όφειλε να πάρει υπόψη του το Υπουργείο, όπως: η συγκριτική υπεροχή του ΤΕΙ Χαλκίδας απέναντι στο ΤΕΙ Λαμίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις, τμήματα, φοιτητές, παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, επιστημονικές δημοσιεύσεις κ.α. Δυστυχώς όμως κώφευσαν.

Τώρα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό. Δεν ξέρουμε αν και ποιος θα τους συναντήσει και πως και με τι θα τους αποκοιμίσει ακόμη μια φορά.

Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι μία. Η απόσυρση του σχεδίου κοπτοραπτικής και η ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους για την διαμόρφωση ενός νέου, πραγματικά επιστημονικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει και θα λύνει υπάρχοντα σοβαρά θέματα και όχι να δημιουργεί νέα. Αυτό μπορεί να επιβληθεί μόνο με το κοινό αγώνα όλης της κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Βαγγέλης Αποστόλου
Δημοφιλή σήμερα

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

10/12/2018
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, συνεπής στη δέσμευσή του να θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την Υγεία & Ασφάλεια, προχώρησε σε ...
Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

10/12/2018
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 15 ...
Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά στη Χαλκίδα

Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά στη Χαλκίδα

10/12/2018
Ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας σε συνεργασία με την ομάδα φιλαναγνωσίας διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας