Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αρχαιολόγοι της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας, υποστηρίζουν ότι βρήκαν το ιερό του ναού της Αμαρύνθιας Αρτέμιδος κοντά στην Ερέτρια Ευβοίας, τουλάχιστον με βάση τα πρώτα ευρήματα των δοκιμαστικών ανασκαφών.
Βρέθηκε το ιερό της ΑΜαρύνθιας Αρτέμιδος κοντά στην Ερέτρια Ευβοίας
Βρέθηκε το ιερό της ΑΜαρύνθιας Αρτέμιδος κοντά στην Ερέτρια Ευβοίας

Ενα από τα σημαντικότερα υπαίθρια ιερά της αρχαιότητας, τον ναό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος πλησίον της Ερέτριας πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει αρχαιολόγοι της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούνται από τα πρώτα ευρήματα των δοκιμαστικών ανασκαφών κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε κτίριο της Κλασικής εποχής, μήκους 20 μέτρων, που πιθανότατα είναι η Στοά, η οποία βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον του ναού. Σ΄ αυτόν μάλιστα τελούνταν, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, μεταξύ των οποίων ο Παυσανίας και ο Στράβων, τα Αμαρύνθια, η ετήσια γιορτή προς τιμήν της θεάς Αρτεμης.

Στα ευρήματα αυτά αλλά και γενικότερα στο έργο της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής κατά το 2012 θα αναφερθεί σήμερα στην ετήσια συνέλευση της ο διευθυντής της κ. Καρλ Ρέμπερ. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο στις 7 το απόγευμα ενώ την ομιλία θα προλογίσει ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Λορέντζο Αμπεργκ.

Να σημειωθεί ότι τα Αμαρύνθια (αργότερα Αμαρύσια) ήταν σημαντική εορτή για τους Ερετριείς και γενικότερα τους Ευβοείς κατά τη διάρκεια της οποίας τελούνταν αγώνες αθλητικοί, μουσικοί και δραματικοί. Οι Ερετριείς ειδικά έφθαναν εν πομπή στο ιερό, όπου θυσίαζαν κριάρια ενώ όπως περιγράφει ο Στράβων (τέλη 1ου π. Χ. - αρχές 1ου μ. Χ. αιώνα) σ΄ αυτήν έπαιρναν μέρος περί τους 3.000 οπλίτες, 600 ιππείς και 60 άρματα! Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που στο ιερό αυτό είχαν τοποθετήσει τις λίθινες στήλες, που περιελάμβαναν τις συνθήκες τους με άλλες πόλεις, όπως με την Χαλκίδα για το Ληλάντιο πεδίο.

Κατά ορισμένους επιστήμονες άλλωστε η Ερέτρια της Μυκηναϊκής εποχής τοποθετείται στην θέση της σημερινής Αμαρύνθου, σύμφωνα εξάλλου με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, στην Εποχή του Χαλκού υπήρξε σπουδαίο λιμάνι ενώ αναφέρεται και σε πινακίδες της Γραμμικής Β΄γραφής. Ενδιαφέρον εξάλλου έχει, ότι τα Αμαρύνθια μεταφέρθηκαν αργότερα στην Αττική στον δήμο του Αθμονος όπου ονομάσθηκαν Αμαρύσια από όπου προέρχεται και η ονομασία του σύγχρονου δήμου Αμαρούσιον.

Πηγή: www.tovima.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας