Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
«ΑΡΕΘΟΥΣΑ», ένα κτίριο με πλούσιο παρελθόν και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που θα μπορούσε να χαρίσει λαμπρό μέλλον στη Χαλκίδα, αν καταφέρει να «ξεφύγει» απο τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Δημοσίου και όλοι οι φορείς συνεργαστούν με στόχο την αξιοποίησή του και μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο της Χαλκίδας.
Βιομηχανικό Κτίριο Αρέθουσα στη Χαλκίδα.
Βιομηχανικό Κτίριο Αρέθουσα στη Χαλκίδα.

«ΑΡΕΘΟΥΣΑ», μια λέξη που την ακούμε εντονότατα σε περίοδο εκλογών… δημοτικών κυρίως. Άλλωστε κάθε υποψήφιος που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, για δύο λόγους.

Πρώτον για να το γεμίσει, επιδεικνύοντας στους πολίτες ότι περιέχει αναπτυξιακά έργα και δεύτερον γιατί ως θέμα η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» προσφέρεται για πολιτιστική – κοινωνική πολιτική, που πάντα συγκινεί τον Χαλκιδέο ευαισθητοποιημένο πολίτη.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι, πως οι περισσότεροι εκ των εκμεταλλευτών της ‘λέξης’ αρκούνται στην απλή αναγραφή της στο προεκλογικό τους φυλλάδιο, ίσως και σε αναφορά της στους προεκλογικούς τους λόγους και λησμονούν στην πορεία να διεκδικήσουν την αξιοποίηση του λαμπρού περιεχομένου που περικλείεται στη ‘λέξη’.

Καθότι αλίμονο, αν κάποιος πιστεύει, ότι είναι απλά μια λέξη. Η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» είναι από τα χαρακτηριστικά κομμάτια της ιστορίας της πόλης μας, με πλούσιο παρελθόν και άξια να χαρίσει ένα λαμπρό μέλλον στις επόμενες γενιές της Χαλκίδας. Πως απαιτούμε να χαρακτηριζόμαστε ευρωπαίοι σύγχρονοι πολίτες και να εγκαταλείπουμε αυτά που σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν σήμα κατατεθέν του τόπου τους και τα προσέχουν σαν ‘θησαυρό’.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι «άρχοντες» του τόπου, όπως όφειλαν να πράξουν και σε άλλες περιπτώσεις (Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας κ.λ.π.), πως οι γενναίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες είναι που προκαλούν εξελίξεις και συχνά το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού έτσι κεντρίζεται το ενδιαφέρον όσων έχουν και την ευθύνη των αποφάσεων, στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε κουβέντα που είχαμε κάνει κατά το παρελθόν με την υπεύθυνη των πολιτιστικών του Δήμου Χαλκιδέων, Λίλιαν Ζλακώνη, είχε αναφερθεί στην υπόθεση «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» και μάλιστα, είχε τονίσει ότι θα δώσει προσωπική μάχη για να αξιοποιηθεί επιτέλους το ιστορικό αυτό κτίριο. Μια από τις ιδέες ήταν, το στήσιμο μιας έκθεσης ζωγραφικής στον υπάρχοντα χώρο, με έργα πολύ γνωστού και μεγάλου καλλιτέχνη, γεγονός που σίγουρα θα προκαλούσε τους αρμοδίους της ελληνικής πολιτείας. Ευχή, να το δούμε να γίνεται, πριν πέσει και άλλο τούβλο και καταντήσει ο χώρος βούρκος…

Ενέργειες που έχουν ως τώρα γίνει και δηλώσεις

Φυσικά και δεν μηδενίζονται προσπάθειες κανενός, που έχουν κατά καιρούς γίνει. Ο άνθρωπος που έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της αξιοποίησης της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» είναι ο Νομάρχης, Θανάσης Μπουραντάς, ο οποίος από την πρώτη του θητεία ακόμα είχε ασχοληθεί ζεστά με το θέμα και το είχε «κυνηγήσει» στα αρμόδια Υπουργεία είτε με επιστολές είτε με συναντήσεις με τους αρμοδίους. Ακόμα και την περίοδο, που ήταν Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ο Αναστάσιος Λιάσκος είχε επιτευχθεί συνάντηση με τον Πέτρο Τατούλη και τότε η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο έγκρισης μελετητικών γραφείων.

Ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς μιλώντας στο EVIAPORTAL τόνισε, πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την υπόθεση αξιοποίησης της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ». «Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε σοβαρά την αξιοποίηση του συνόλου της περιοχής του Αγίου Στεφάνου, που περιλαμβάνει την Αρέθουσα, το κτίριο Γεωργιάδη, το χώρο του ΔΑΡΙΓΚ και άλλα αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε πόλο έλξης επισκεπτών και να αναδείξουν την πόλη μας πολιτιστικά, μέσω ανάλογων χρήσεων των χώρων και δράσεων στην περιοχή». Ωστόσο ο Νομάρχης εξέφρασε το φόβο για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Φοβάμαι, πως θα τελειώσει το ΚΠΣ και δεν θα έχει γίνει τίποτα ακόμα με την ΑΡΕΘΟΥΣΑ. Οι διαδικασίες στο Δημόσιο είναι χρονοβόρες και αυτό με ανησυχεί. Βέβαια, είναι πάρα πολύ θετικό ότι ο Δήμος Χαλκιδέων και προσωπικά ο Δήμαρχος το έχει πάρει ζεστά το θέμα και ασχολείται. Εγώ είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω και σε συνεργασία με το Δήμο και τους βουλευτές να πιέσουμε για επίσπευση των διαδικασιών».

Ο Δήμαρχος Χαλκιδεων, Θανάσης Ζεμπίλης υποστηρίζει ότι πλέον το θέμα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο EVIAPORTAL, η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» αποτελεί ένα από τα προσωπικά του στοιχήματα για την τετραετία που διανύουμε. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η υπόθεση της αποκατάστασης της "Αρέθουσας" και της μετατροπής της σε διαχρονικό μουσείο ήταν εν υπνώση πριν αναλάβω Δήμαρχος. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες και σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της εκπόνησης μελετών. Ήδη έχουμε κατορθώσει να βρίσκεται στις προτεραιότητες του ΥΠ.ΠΟ., στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει η ΑΡΕΘΟΥΣΑ, για χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ».

Αν αναλογιστεί λοιπόν κανείς, πως το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το κτίριο για να στεγαστεί εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας το 2000, και το 2006 ακόμα, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωνε, πως βρίσκονται στη φάση έγκρισης μελετητικού γραφείου, τότε πάλι καλά που μετά από τρία χρόνια – 2009- μιλάμε για το τελικό στάδιο της εκπόνησης μελετών(!!!!)

Φυσικά, κατά καιρούς και οι βουλευτές της Εύβοιας έχουν ασχοληθεί με το θέμα, καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά καλό θα ήταν οι μεμονωμένες ενέργειες να μετατραπούν σε συλλογική δράση, για πιο άμεσα και θετικά αποτελέσματα.

Διαχρονικό Μουσείο «ΑΡΕΘΟΥΣΑ»
Το κτιριολογικό πρόγραμμα της ΙΑ΄ Ε.Π.Κ.Α., προβλέπει:
 Μόνιμη έκθεση
1. Έκθεση ενότητας Β.Εύβοιας (παλαιά ευρήματα από ανασκαφές)
2. Έκθεση ενότητας Παναγίτσας - Μάνικας
3. Έκθεση ενότητας λατρειών
4. έκθεση ενότητας: Κοσμηματική - Μεταλλοτεχνία - Μικροτεχνία και εν γένει βιοτεχνικές δραστηριότητες
• Έκθεση ενότητας: Αθλητικά δρώμενα
• Ημιυπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι [ογκώδοι γλυπτά - ανάγλυφα, αρχιτεκτονικά μέλη (παρουσίαση αρχιτεκτονικών ρυθμών - αναπαραστάσεις), επιτύμβιες στήλες (παρουσίαση τους κατά τρόπο ώστε να δίνουν την εικόνα στον επισκέπτη όπως ήταν τοποθετημένες στα αρχαία νεκροταφεία]
• Χώρος περιοδικών εκθέσεων

Βιομηχανικό Κτίριο Αρέθουσα στη Χαλκίδα.

Ιστορία «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ»
Καθαρά βιομηχανική περιοχή στη Χαλκίδα ήταν αυτή του Αγίου Στεφάνου, στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκεί υπήρχε μεταξύ άλλων επιχειρήσεων και το οινοπνευματοποιείο «ΑΡΕΘΟΥΣΑ», το οποίο κτίστηκε το 1882 και ανήκε στους αδελφούς Ζάχου από την Κάρυστο. Το κτίριο έχει εμβαδό 1.380 τ.μ., ενώ το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται είναι 7.5 στρέμματα. Ωστόσο η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» δε λειτούργησε πολλά χρόνια, αφού ήταν η περίοδος που οι αμπελώνες της περιοχής είχαν προσβληθεί από αρρώστιες. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει το εργοστάσιο. Το 1924, το εργοστάσιο στέγασε ένα τμήμα από τους πρόσφυγες της Μ.Ασίας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι Ιταλοί μετέτρεψαν το εργοστάσιο σε στάβλο. Κατόπιν, αγοράστηκε απ’ την «Οινοπνευματοποιεία Πειραιώς» και ξαναλειτούργησε. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά το 1980.Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλο το κτίριο είναι κατασκευασμένο από τούβλο πορσελάνης με παρεμβολές σιδερένιων στηριγμάτων (σε σχήμα S) για να αυξηθεί το όριο αντοχής του κτιρίου. Στην κεντρική τριώροφη σάλα ξεχωρίζουν ακόμα τα κεφαλαία γράμματα της επιγραφής: ΠΟΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΑΡΕΘΟΥΣΑ – ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟ. Να σημειωθεί, ότι στην ίδια περιοχή κτίστηκε το 1912 το πυρηνελαιουργείο του Κιαπέκου – Καράκωστα, ενώ υπήρχε επίσης το πυρηνελαιουργείο του Γεωργιάδη και το ρετσινάδικο του Κόντη.

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο αφιέρωμα από τους μαθητές της έκτης τάξης του 10ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας.Πηγές:
- Ευβοϊκός Πολιτισμός
- Εστία της Γνώσης
- Ελευθεροτυπία
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
ζωη λιβανιου-γκικα (27/4/2009 6:16:01 μμ)
εχω ενα δεκάλεπτο βίντεο φωτ.και κείμενο με αναφορα σε όλα τα σπουδαία ιστορικά κτίρια της πόλης.η αρέθουσα κέντρο πολιτισμου,,το γεωργιάδη ηρωδιο της χαλκιδας.
Χρ.Μουτουσίδης (28/4/2009 1:59:13 μμ)
Να γίνει αναπαλαίωση του κτιρίου, αναμόρφωση-διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, και μετατροπή της χρήσης του κτιρίου σε Σύγχρονη-Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Δ. Καρλή (5/5/2009 8:52:41 πμ)
είναι υπορέωση των πολιτών της Χαλκίδας να διατηρήσουν ένα κτίριο ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και να το αναδείξει στις επόμενες γενιές, γιατί η ιστορία και ο πολιτισμός είναι τα μόνα άξια όπλα του ανθρώπου για το μέλλον του
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Αρχή της σελίδας