Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Skyros Fest - Παπακωνσταντίνου, Μάλαμας, Χαρούλης, Χαϊνηδες
Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου στο sportday.
Χρίστος Χαραλαμπόπουλος
Χρίστος Χαραλαμπόπουλος

Γενικά στη Ελλάδα, επειδή αυτή την πραγματικότητα ζω, νομίζω ότι οι νόμοι είναι σαν τα καλσόν. Εχουν μία ελαστικότητα ή οφείλουν να έχουν. Και ως ελαστικό χαρακτηρίζουμε τον νόμο εκείνο που ενσωματώνει στις διατάξεις του το απαραίτητο «παράθυρο». Ενα «παράθυρο» που δίνει τη δυνατότητα στους ψαγμένους να παρακάμπτουν τον νόμο και να βγαίνουν έξω από την εξουσία του, όποτε τους συμφέρει.

Οσο μεγαλύτερος είναι ο νόμος, όσο δηλαδή μεγαλύτερο είναι το πεδίο εφαρμογής του, τόσο περισσότερα τα «παράθυρα». Πολλές φορές ένα «παράθυρο» που επρόκειτο να συμπεριληφθεί σε ένα νόμο, αλλά για κάποιους λόγους δεν μπήκε, βαφτίζεται τροπολογία και προστίθεται σε άσχετο νόμο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτού του είδους η προσθήκη γίνεται βράδυ.

Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο φτιάχνουμε διαρκώς καινούργιους νόμους. Για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους οι συνταγματολόγοι και να κλείνουμε τα «παράθυρα», ανοίγοντας όμως νέα αφού το «παράθυρο» στον νόμο είναι ό,τι η φέτα στη χωριάτικη. Επίσης και γιατί πρέπει, βάσει της συνταγματικής αρχής της ισότητας, να εξυπηρετούνται όλοι εκείνοι στους οποίους ο νομοθέτης -και κατ' επέκταση το κόμμα του νομοθέτη- έχει κάποια υποχρέωση.

Για να μην υπάρξει παρανόηση, σπανίως ο νομοθέτης νιώθει ότι έχει υποχρέωση στον λαό, αλλά αυτό είναι αντικείμενο μιας άλλης συζήτησης, που δεν έχει «παράθυρα». Ή μάλλον έχει «παράθυρα». Με κάγκελα και στενά δωμάτια στα οποία δεν μπαίνουν εκείνοι που φτιάχνουν τα «παράθυρα» και κάνουν τις διευκολύνσεις, αφού έχουν ασυλία. Την οποία οι ίδιοι εφτιαξαν με τρόπο που ισχύει μόνο γι' αυτούς.

Ανοιξε το «παράθυρο»

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου η αναλογία νομοθετικών «παραθύρων» ανά διαπλεκόμενο προσεγγίζει την αναλογία αυτοκινήτων ανά χώρο στάθμευσης. Ενας από τους χώρους όπου η ελαστικότητα των νόμων και εννοείται και επιβάλλεται, είναι το ποδόσφαιρο.

Κανείς συνταγματολόγος ή έστω απλός νομοθέτης -θυμίζω ότι η Βουλή είναι νομοθετικό σώμα- δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει προσφέρει σε αυτόν τον τόπο κατιτίς, αν δεν εισηγηθεί την ψήφιση ενός νόμου που θα μπορεί να χαρίζει στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες διάφορα χρέη που δημιούργησαν.

Αν οι ρυθμίσεις χρεών που έγιναν και γίνονται στις ΠΑΕ γίνονταν και για τις άλλες επιχειρήσεις, αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, η Εφορία θα ήταν αχρείαστη.

«Υγεία» με ζημιά 264,7 εκατ. ευρώ

Ξεχνάμε ότι οι 14 από τις 16 ΠΑΕ που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας την περίοδο 2011/12 έχουν συσσωρευμένες ζημιές 264,7 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτή η εξόχως ριζοσπαστική αντίληψη για τις ιδιότητες και τη λειτουργία των νόμων που έχουν υιοθετήσει -ειδικά για το ποδόσφαιρο- οι ελληνικές κυβερνήσεις έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκπαιδεύει τους οπαδούς να διεκδικούν την εξαίρεση της ομάδας τους από τις διατάξεις των νόμων, «απειλώντας» με την καταψήφιση στις ερχόμενες εκλογές. Η ψήφος έχει μεταβληθεί σε ένα αντικείμενο του οποίου η «ανταλλακτική αξία» είναι πλέον πολύ μικρή. Και αυτό βολεύει αφάνταστα εκείνους που κυβερνούν, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι όσο πιο αγράμματους κρατάμε τους πολίτες τόσο πιο φθηνά θα ξεπουλάνε ένα τους δικαίωμα. Την ψήφο τους.

Πηγή: www.sportday.gr
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης» στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης» στη Χαλκίδα

16/7/2018
Η θρυλική κωμωδία των Σακελλαρίου και Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου, έρχεται στη Χαλκίδα....
Το λαϊκό παραμύθι «Ο λύκος και η αλεπού» από το σύλλογο «το Αλωνάκι» στη Χαλκίδα

Το λαϊκό παραμύθι «Ο λύκος και η αλεπού» από το σύλλογο «το Αλωνάκι» στη Χαλκίδα

17/7/2018
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, από τους μαθητές του 2ου Θερινού...
Προκήρυξη για εκποίηση αλιευτικών εργαλείων από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας

Προκήρυξη για εκποίηση αλιευτικών εργαλείων από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας

15/7/2018
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας προκηρύσσει τη διεξαγωγή πρόχειρου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίησ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας