Η Νομαρχιακή Σύμβουλος, επικεφαλής της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου χαρακτηρίζει άσφαιρα πυρά τις κινητοποιήσεις της ΕΝΑΕ. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα παρακάτω:

” «Άσφαιρα πυρά» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις κινητοποιήσεις της ΕΝΑΕ  στις 29/4 με αιτήματα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των τελών άδειας και μεταβίβασης οχημάτων ή την ταυτόχρονη αναπλήρωση των χαμένων εσόδων από άλλους πόρους, την ψήφιση του Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τη στελέχωση νομαρχιών και την υλοποίηση των αποφάσεων του 13ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ κ.ά. Πρόκειται για μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανέξοδους λεονταρισμούς, μπροστά στις επερχόμενες  εκλογές.
Στην ουσία  η ΕΝΑΕ και οι νομάρχες που στηρίχτηκαν από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, με τις επιλογές τους όχι μόνο δεν έλυσαν προβλήματα που προκύπτουν από το ρόλο και το χαρακτήρα της Τ.Α. Β΄ βαθμού αλλά στήριξαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τις οδηγίες της Ε.Ε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ίδια τα αιτήματα που προβάλλουν σ’ αυτή την κινητοποίηση:
• Το να πει κανείς όχι ή ναι στη ρύθμιση για τα τέλη ταξινόμησης κρύβει την ουσία του προβλήματος, που είναι οι δύο διαφορετικές λογικές για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Απ’ τη μια αυτή που λέει «οικονομική αυτοτέλεια» – δηλαδή δυνατότητα επιβολής φόρων και τελών, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας – η οποία και μεταφέρει τα βάρη στους εργαζόμενους. Απ’ την άλλη η λογική της ΝΑΣ που λέει κρατική χρηματοδότηση στο 8% απ’ τον προϋπολογισμό και όχι από επιμέρους πόρους.  Εδώ και χρόνια πάγια θέση της  ΝΑΣ είναι η απόδοση του συνόλου των παρακρατηθέντων πόρων και όχι η κοροϊδία της ρύθμισης.
Λένε ότι ζητάνε “επαρκή” χρηματοδότηση και κρύβουν ότι η απαίτησή τους αυτή συνδέεται με αντιλαϊκές προτάσεις για διατήρηση και ενίσχυση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Κρύβουν ότι ζητούν ενίσχυση της νομαρχιακής φορολογίας και κάθε είδους άλλης “τοπικής” φορολογίας και προστίμων. Στην ίδια την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΕΝΑΕ καταγράφεται η λογική της ΕΕ, της ελεύθερης αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και της περιφρούρησης των κερδών του κεφαλαίου, που φέρνουν περισσότερα βάρη για τους εργαζόμενους, στο όνομα της κρίσης.

• Η ΝΑΣ δε θα μπορούσε να στηρίξει το νέο Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αφού αυτός σηματοδοτεί την απαίτηση για πέρασμα αρμοδιοτήτων Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας στην Αυτοδιοίκηση, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. 
 
• Η ΝΑΣ  δε θα μπορούσε να στηρίξει το γενικόλογο «στελέχωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων», αφού προκύπτει το ουσιαστικό ζήτημα των εργαζομένων. Τίθεται το θέμα των εργασιακών σχέσεων και η ΝΑΣ, από θέση αρχής, είναι ενάντια στα stage, τις συμβάσεις και τις άλλες ελαστικές εργασιακές σχέσεις που καταδικάζουν τους εργαζόμενους. Αντίθετα με τις υπόλοιπες παρατάξεις, μιλάει ξεκάθαρα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Λένε ότι ζητάνε στελέχωση των υπηρεσιών των ΝΑ και κρύβουν ότι ζητούν αύξηση των εγκρίσεων για “απασχολήσιμους” εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως συμβάσεις έργου, μερική απασχόληση, stage και άλλα.

Για όλα αυτά καταδικάζουμε έμπρακτα τις αντιλαϊκές πολιτικές είτε προέρχονται από την κυβέρνηση είτε προέρχονται από άλλους πολιτικοοικονομικούς φορείς που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική και δε συμπαρατασσόμαστε ούτε συμμετέχουμε στις επονομαζόμενες κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγείλει“.

Ακολουθείστε μας στο Google News