Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου η διάλεξη του Αθανασίου Μουτσόπουλου με κύριο θέμα συζήτησης η «Γενιά του '30 στα εικαστικά και η σημασία της σήμερα».
Αθανάσιος Μουτσόπουλος
Αθανάσιος Μουτσόπουλος

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00, στο χώρο διαλέξεων του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., ο ιστορικός της Τέχνης και δάσκαλος του Εργαστηρίου Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, παρουσίασε την τοποθέτησή του σε κάτι αρκετά συσκοτισμένο μέσα στη γενική συζήτηση για τη λεγόμενη «Γενιά του '30», την περίπτωση του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Δημήτρη Πικιώνη, περίπτωση εξαιρετικά κομβική κατά τη γνώμη του.

Η Ελλάδα του 19ου αιώνα ευτύχησε να έχει στραμμένα τα φώτα της Ευρώπης επάνω της. Αυτό όμως, όπως ήταν φυσικό, δεν κράτησε πολύ. Οι Έλληνες του 20ου αιώνα (ίσως και του 21ου) ακόμη δυσκολεύονται ν’ αποδεχτούν αυτό το γεγονός. Το 1829 ο Victor Hugo έγραφε: «Στον αιώνα του Λουδοβίκου ΙΔ’ υπήρξαμε Ελληνιστές, σήμερα είμαστε Οριενταλιστές.» Την εποχή της νεότητας των καλλιτεχνών της «Γενιάς του ΄30» το ενδιαφέρον τους έχει μεταστραφεί στη Βόρεια και Υποσαχάρεια Αφρική και την Ωκεανία. Όταν θα αναπτυχθούν οι ιδέες της «Γενιάς του ‘30», στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των δυτικοευρωπαίων μοντερνιστών θα έχει πλέον μετακινηθεί πολύ μακριά από τη μικρή βαλκανική Ελλάδα.

Τότε, κάπου εκείνη τη χρονική στιγμή, η νεοελληνική σκέψη, παρότι μακριά από το προσκήνιο και καταδικασμένη σε έναν επαρχιωτισμό, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει σε μια παραλληλία με τους προβληματισμούς των ευρωπαϊκών κέντρων.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Χαρίκλεια Μυταρά                                                                          Μικαέλα Μπέλλια
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας