Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα στον τομέα εξοπλισμών του ΥΠ.Ε.Θ.Α., υπέβαλλε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος.
Ο  Κώστας Μαρκόπουλος
Ο Κώστας Μαρκόπουλος

Με τον όρο Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (AΩ) εννοείται το σύνολο των ανταποδοτικών πράξεων που πραγματοποιούνται από τον προμηθευτή οπλικών συστημάτων, ως αντιστάθμισμα μιας συγκεκριμένης προμήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο θεσμός των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων αντί να λειτουργήσει προς όφελος της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας με μεταφορά τεχνογνωσίας και εξασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας, τελικώς, στην πλειοψηφία τους και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, δεν υλοποιήθηκαν με σκανδαλώδη αδιαφορία και με αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία.

Με άλλα λόγια λεφτά για την εθνική άμυνα υπήρχαν, πολιτική βούληση και προσήκουσα λειτουργία των κυβερνήσεων δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων περιοδικών αλλά και αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών προς το ΥΠ.ΕΘ.Α., προκύπτει πως από το σύνολο των προγραμμάτων έχουν λήξει, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις, έργα αξίας 2 δις ενώ περίπου άλλα 5 δις ευρώ τρεχόντων συμβάσεων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα με κίνδυνο να χαθούν και αυτά. Βάσει πληροφοριών των ίδιων πηγών, ουσιαστικά σχεδόν το 60% των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της τελευταίας δεκαπενταετίας δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Επιπλέον, μείζον ζήτημα προκύπτει και με την μη είσπραξη των εγγυητικών επιστολών που έληξαν – κατέπεσαν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για έργα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν εγκαίρως. Το ποσό ανέρχεται σε περίπου 300 εκ.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί πως με την ψήφιση του νόμου 3883 / 2010 ορίζεται στο άρθρο 87 η δυνατότητα αντικατάσταση των ληγμένων ανεκτέλεστων συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με νέες που θα μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το πέρας του Δεκεμβρίου του 2014. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία συμμετοχή των εταιριών και εκκρεμεί η υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικότατα έσοδα για το Δημόσιο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1. Πόσα και ποια προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων είναι απραγματοποίητα από το 1980 μέχρι σήμερα; Ζητούμε την κατάθεση αναλυτικού επίσημου καταλόγου με χρηματικά ποσά και ημερομηνίες ώστε να ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός.

2. Έχουν αναζητηθεί τα αίτια, έχουν γίνει Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια που εξέπεσαν προγράμματα Α.Ω.; Έχουν αποδοθεί ευθύνες και καταλογιστεί ποινές στους αρμοδίους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, προεξεχόντων των διατελεσάντων Υπουργών Εθνικής Άμυνας; Ζητούμε την κατάθεση επίσημης ενημέρωσης με τις πραγματοποιηθείσες αρμόδιες Ε.Δ.Ε., ποινικές και αστικές διώξεις στους υπευθύνους και την γνωμοδότηση & τα αποτελέσματα αυτών.

3. Από τα μέχρι σήμερα έργα Α.Ω., πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί, πόσα εκκρεμούν, πόσα έχουν οριστικά διαγραφεί και πόσα προβλέπεται πως θα εισπραχθούν στο μέλλον; Ζητούμε την κατάθεση επίσημου εγγράφου που θα αναλύει τα προαναφερθέντα.

4. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. ώστε να μην χάσει το ελληνικό δημόσιο και άλλα λεφτά, λόγω της λήξης των τωρινών ενεργών Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων;

5. Γιατί δεν εισπράχθηκαν άμεσα οι Εγγυητικές Επιστολές που έχουν καταπέσει υπέρ του Δημοσίου; Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου στον τομέα αυτόν; Ζητούμε να μας δοθεί ο αναλυτικός κατάλογος των ανείσπρακτων εγγυητικών επιστολών ανά έργο και ανά περίοδο.

6. Υπάρχει έκθεση που να καταγράφει τα ολοκληρωμένα και επαρκώς υλοποιημένα Α.Ω. εξοπλιστικών προγραμμάτων που να αποτυπώνει και να αποδεικνύει την μεταφορά τεχνογνωσίας και νέων διεθνών πρακτικών στην ελληνική αμυντική βιομηχανία; Αν ναι, ζητούμε την κατάθεση της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας