Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Ερώτηση για τα Υδροθεραπευτήρια των Λουτρών Αιδηψού, κατέθεσε στους Υπουργούς Εσωτερικών και Τουρισμού, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ευβοίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Κώστας Μαρκόπουλος
Κώστας Μαρκόπουλος

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Εύβοιας, βρίσκονται τα Λουτρά Αιδηψού. Ο οικισμός είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, όπου αναπτύχθηκε χάρη στις θερμές ιαματικές πηγές της, κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων και κυρίως της αρθρίτιδας και ισχιαλγίας. Χιλιάδες άνθρωποι κατακλύζουν κάθε χρόνο τη λουτρόπολη για να νιώσουν τις ευεργετικές δράσεις των νερών, αλλά και να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Η αξιοποίηση των λουτρών άρχισε το 1887. Στην περιοχή υπάρχουν 60 περίπου πηγές με σημαντική παροχή νερού θερμοκρασίας από 34 έως 71,2 βαθμών Κελσίου. Τα θειούχα λουτρά της Αιδηψού θεωρούνται από τα πιο θερμά λουτρά στην Ευρώπη. Η προέλευση του θερμού αυτού νερού οφείλεται στο μεγάλο ρήγμα του βορείου Ευβοϊκού. Το νέο υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές. Εκτός όμως από το συγκρότημα του Ε.Ο.Τ. υπάρχουν και τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύπτουν τις ανάγκες των λουομένων, που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας. Λουτροθεραπεία όμως προσφέρεται και από την ίδια τη φύση. Οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, στο χώρο της δημοτικής πλαζ, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Η δημοτική πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με θαλάσσιο μπάνιο. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου του Ε.Ο.Τ. και η χρήση των νερών των πηγών από τα ξενοδοχεία της περιοχής που διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε να λειτουργούν ως Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας, αποτελούν τον πνεύμονα της τοπικής οικονομίας της περιοχής.

Για τη νόμιμη λειτουργία τους, στις μονάδες αυτές χορηγείται Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας, για την έκδοση του οποίου είναι απαραίτητη Βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας, για την καλή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος, για την υγιεινή διάθεση των λυμάτων των χώρων υγιεινής ή βεβαίωση του οικείου O.T.A. ό,τι η μονάδα είναι συνδεδεμένη με το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου. Η έκδοση του Πιστοποιητικού Καλής Λειτουργίας καθώς και του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ.

Στις εν λόγω ιδιωτικές μονάδες των Λουτρών Αιδηψού έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, αφού η Υγειονομική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας απαγορεύει την διοχέτευση των νερών από τις πλύσεις των λουόμενων στη θάλασσα, όπως γινόταν από την αρχή της λειτουργίας τους έως τώρα, και δεν εκδίδει την απαραίτητη Βεβαίωση.

Οι ιδιοκτήτες και η τοπική κοινωνία αδυνατούν να κατανοήσουν την ενέργεια αυτή, αφού τα συγκεκριμένα υγρά των θεραπευτικών λούσεων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Τα νερά αυτά έχουν τόσο υψηλή θερμοκρασία και περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες αλάτων που δεν μπορεί να επιβιώσει κανένας μικροοργανισμός. Επίσης προκαλεί απορία το γεγονός, πώς επιτρέπεται η απόρριψη των ίδιων νερών στην θάλασσα από το υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ., αλλά απαγορεύεται στα ιδιωτικά;

Σημειώνεται δε, ότι ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού απαγορεύει την διοχέτευση των υγρών αυτών στο αποχετευτικό δίκτυο, αφού η περιεκτικότητα σε άλατα είναι τόσο μεγάλη που θα καταστρέψει τις σωληνώσεις. Όλα τα ανωτέρω έχουν φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες των μονάδων-ξενοδοχείων, πλήττεται η φήμη των λουτρών της περιοχής και καταστρέφεται η τοπική οικονομία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ. κ. Υπουργοί

1) Πώς θα επιλύσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την ανανέωση των αδειών των μονάδων ιαματικής θεραπείας των Λουτρών Αιδηψού ώστε να συνεχίσουν νόμιμα και απρόσκοπτα την λειτουργία τους; Δηλαδή προτίθεστε να αφαιρέσετε από τις προϋποθέσεις αδειοδότησης την σύνδεση των ιαματικών λουτρών με το δίκτυο αποχέτευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας