Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με άρθρο του ο Δημήτρης Κατσούλης σχολιάζει την άδεια που χορηγήθηκε στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Αλιβερίου για την καύση του RDF.
Δημήτρης Κατσούλης
Δημήτρης Κατσούλης

Όταν η πολιτική ασκείται με όρους ιδιοτελούς συναλλαγής, δηλαδή δούναι και λαβείν σε προσωπικό επίπεδο, πέρα από το φως της δημοσιότητας και κυρίως χωρίς την λογοδοσία και συνακόλουθα τον σεβασμό στην κοινωνία, όταν γίνεται επάγγελμα και όχι λειτούργημα, αποστολή και αφοσίωση σε αρχές και αξίες τότε εύκολα φτιασιδώνεται από δήθεν «τέχνη του εφικτού» σε τέχνασμα χάριν των εκάστοτε ισχυρών.

Σε αυτό το σκιαγράφημα της πολιτικής αποτυπώνονται και οι ευθύνες, οι δηλώσεις, οι σιωπές, ένοχες και μη, των τοπικών (δημοτικών και περιφερειακών) παραγόντων αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τις εξελίξεις στην βιομηχανία του τσιμέντου. Την ώρα που το τοπικό πολιτικό προσωπικό δήλωνε ότι στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζόμενους του τσιμεντάδικου, αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας υπέγραφε την χορήγηση της πολυπόθητης για την LAFARGE άδειας καύσης του RDF στο Αλιβέρι. Ούτε μία εβδομάδα πριν ούτε μία εβδομάδα μετά. Την ίδια μέρα.

Οι Υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι γνωρίζουν ότι οι λιμενικές υποδομές, οι πολεοδομικοί όροι και πλείστα όσα επιβάλλει η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον έχουν εκχωρηθεί στην Εταιρία. Εάν η Εταιρία δεν καταλάβει ότι χάνει την έως τώρα ασυλία της δεν έχει κανένα λόγο να υποχωρήσει από τα σχέδιά της για το Τσιμεντάδικο στην Χαλκίδα. Και αντί να το καταλάβει της δόθηκε επιπλέον αέρας και δύναμη. Μην νομίζει κανείς ότι θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη της με την εγκατάλειψη της απόφασης για την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Μηλάκι ενόψει της υπό διαπραγμάτευση συλλογικής σύμβασης. Αντίθετα θα γίνει πιο αντιεργατική. Με άλλα λόγια, η LAFARGE βγαίνει δυναμωμένη την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοί της δένονται με σκληρότερα δεσμά είτε με την συρρίκνωση του μισθού είτε με το πέταγμα στην ανεργία.

Την ίδια στιγμή η «τοπική πολιτική τάξη» αρκείται στη σιωπή, στη εξυπηρέτηση των ημετέρων σε προσλήψεις ή εργολαβίες, στην πολύπλευρη στήριξη την ώρα της «κρίσης», δηλαδή των εκλογών. Πριν τρία- τέσσερα χρόνια, και μάλιστα ανεξάρτητα από την αυστηρά προσωπική μου άποψη, είχα υποστηρίξει ως Δήμαρχος με δηλώσεις και συμμετοχές το κίνημα κατά της καύσης του RDF. Η απάντηση της Εταιρίας ήταν να σταματήσει την χορηγία τσιμέντου ή αδρανών υλικών για τις τρέχουσες ανάγκες της συντήρησης των δημοτικών υποδομών, σε αντίθεση με όσα προσέφερε πριν από εκείνη την στιγμή. Έτσι θεώρησε ότι τιμωρεί έναν Δήμαρχο που δεν ζήτησε ούτε διορισμό ούτε προώθησε συνεργασίες της με εργολάβους. Αυτό δεν άλλαξε την απόφασή μου να στηρίξω το κίνημα κατά της καύσης του RDF. Εξακολουθώ και σήμερα, ως απλός αλλά ενεργός πολίτης, να υποστηρίζω την ίδια θέση.

Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ζήτημα της καύσης του RDF στο Αλιβέρι είχαν αποδεχθεί θετικά αρκετοί από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Αλλά δεν τόλμησαν να το υποστηρίξουν ανοικτά. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του πολιτικού κόστους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς το μεγάλο ζητούμενο είναι η έλλειψη πολιτικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Σε ένα σύστημα συμφερόντων, συναλλαγής και επιρροής, η ανοικτή στην κοινωνία διαδικασία που υλοποιείται με τον διάλογο, τη διαβούλευση, την ενημέρωση και κυρίως τη λογοδοσία, εφαρμογές κρίσιμες για την άσκηση της πολιτικής ευθύνης, επιτρέπει στη κοινωνία, εν προκειμένω, την τοπική να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τις υστεροβουλίες και το τελικό διακύβευμα έτσι ώστε να αποφασίσει η ίδια ή να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις των εκπροσώπων της.

Αυτή ακριβώς η διαδικασία πολιτικής ευθύνης απαξιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και τελικά κάηκε πολύ πριν την καύση του RDF. Γιαυτό στα μάτια πολλών πολιτών και κυρίως πολιτικών φαντάζει μονόδρομος η υποταγή στoν «νόμο» του ισχυρού. Δυστυχώς, ακολουθώντας το γενικό κατάντημα της χώρας, η LAFARGE είναι ο ισχυρός, όσο η τοπική πολιτική τάξη (από την Περιφέρεια και κάτω) παραμένει αυτή που είναι και η κοινωνία φοβισμένη θεατής.

Αυτό δεν στερεί το δικαίωμα και την υποχρέωση σε όσους επιμένουμε στην όρθια κοινωνία που αγωνίζεται για μία καλύτερη ζωή, να συνεχίσουμε να επιμένουμε.

Πηγή: www.dimitris-katsoulis.blogspot.gr
Δημοφιλή σήμερα

Διασκέδασαν παρέα με τον Τζουγανάκη μέλη του Συλλόγου Κρητών Ευβοίας «Ο Ψηλορείτης»

Διασκέδασαν παρέα με τον Τζουγανάκη μέλη του Συλλόγου Κρητών Ευβοίας «Ο Ψηλορείτης»

27/03/2017
Μία πολύ όμορφη βραδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί και με άλλους Χαλκιδέους, μ...
Ανοιχτή κολοκυθόπιτα με στρογγυλό χωριάτικο φύλλο Ζύμη Ψαχνών

Ανοιχτή κολοκυθόπιτα με στρογγυλό χωριάτικο φύλλο Ζύμη Ψαχνών

27/03/2017
Ξεκινάμε την εβδομάδα μας με την ανοιχτή κολοκυθόπιτα με στρογγυλό χωριάτικο φύλλο Ζύμη Ψαχνών....
Εξαιρετική η εμφάνιση του Μιχάλη Τζουγανάκη στην Οδό Ονείρων στη Χαλκίδα

Εξαιρετική η εμφάνιση του Μιχάλη Τζουγανάκη στην Οδό Ονείρων στη Χαλκίδα

26/03/2017
Μία πολύ όμορφη εμφάνιση στη μουσική σκηνή της Οδού Ονείρων στη Χαλκίδα, έκανε το Σάββατο 25 Μαρτίου, ο Μι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας