Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, καταδικάζει την απόφαση για καύση των σκουπιδιών στο Αλιβέρι, ενώ δηλώνει ότι είναι δίπλα στους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας, μετά και την απόφαση της Περιφέρειας για καύση RDF στο Αλιβέρι.
Όχι στην καύση των σκουπιδιών στο Αλιβέρι
Όχι στην καύση των σκουπιδιών στο Αλιβέρι

Η κερκόπορτα για τη μετατροπή της Εύβοιας σε χωματερή – αποτεφρωτήρα έχει ανοίξει προ πολλού και διατηρείται ανοιχτή. Και βέβαια οι «Εφιάλτες» όχι μόνο σιωπούν, αλλά ενήργησαν κιόλας: Tην ώρα, που στο Περιφερειακό συζητιόταν η απόφαση της ΑΓΕΤ-LAFARGE να κλείσει το εργοστάσιο της Χαλκίδας, με τη φυσική αυτουργία του Δ/ντή Ανάπτυξης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας κ. Δ Γιαννάκου και κατ εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά, οι μάσκες έπεσαν. Τα κροκοδείλια δάκρυα της υποκρισίας στέρεψαν. Ο προσανατολισμός τους σαφής, η στάση τους , η δράση τους σαφέστατη.

Οι εν λόγω κύριοι με τις υπογραφές τους , παρά την παλαιότερη αλλά και πρόσφατη αντίθετη ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας, και των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής μας εισηγήθηκαν, ενέκριναν και τελικά εξέδωσαν άδεια λειτουργίας για την καύση RDF, βάζοντας πάνω από το συμφέρον της Περιοχής του Αλιβερίου, του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων του, τα συμφέροντα της Πολυεθνικής LAFARCE.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να αποδείξει πως οι «παλληκαρισμοί» ορισμένων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «στάχτη στα μάτια των Πολιτών». Έρχεται δε να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετά την παρέμβαση του κ. Μπουραντά, τον Μάιο του 2012, υπέρ της καύσης του RDF.

Ο πρόσφατος εκβιασμός της LAFARGE – ΑΓΕΤ με το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Χαλκίδα έχει τον ίδιο στόχο: Την εγκατάσταση των πρώτων αντιδραστήρων καύσης σκουπιδιών στην Εύβοια.

Επιμένουμε. Στόχος στρατηγικός της LAFARGE – ΑΓΕΤ παραμένει η μετατροπή των τσιμεντάδικων της στην Ελλάδα σε αποτεφρωτήρες πάσης φύσεως σκουπιδιών (οικιακών, βιομηχανικών κλπ).

Η εκ των υστέρων ανάκληση αυτής της αχαρακτήριστης απόφασης κάτω από την πολιτική θύελλα και την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων στο Τσιμεντάδικο Χαλκίδας και στην τοπική κοινωνία, που ξεσήκωσε, μπορεί να χαρακτηρισθεί θετικό γεγονός, αλλά δεν μας εφησυχάζει! Χαιρετίζουμε και επικροτούμε την στάση του Περιφερειάρχη και όλων όσων συνέβαλλαν με την καθοριστική παρέμβασή τους, για την διαμόρφωση αυτών των θετικών εξελίξεων . Ελπίζουμε την ίδια στάση να κρατήσουν και στο μέλλον, έως την οριστική παύση του ενδιαφέροντος της LAFARGE – ΑΓΕΤ.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, ως φυσικός ενδιαφερόμενος, αν θέλει να μην μπει στο «κάδρο της συνυπευθυνότητας» με τους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες, οφείλει να ηγηθεί του κινήματος ενάντια οποιασδήποτε λογικής υιοθετεί την καύση στο τσιμεντάδικο Μυλακίου με στόχο την οριστική ακύρωση της.

Το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων έχοντας δεδομένο πως, ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με την οριστική και τελεσίδικη απαγόρευση της καύσης των σκουπιδιών σύμμεικτων η επεξεργασμένων (RDF) στην περιοχή μας:

  • Καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις μεθοδεύσεις αδιαφάνειας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, να «εξυπηρετήσει» πάση θυσία την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ όσον αφορά την καύση RDF και ζητά την πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου, να θέσει οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, όπως έγινε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.
  • Αποφασίζει να προσφύγει στον Ελεγκτή Νομιμότητας και στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας και να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης αυτής, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανεξάρτητα από την πράξη ανάκλησης.
  • Συγκαλεί την Επιτροπή κατά της καύσης του RDF για να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες, την ενημέρωση – κινητοποίηση των κατοίκων της Περιοχής και στην παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη.
  • Ζητά την ενεργό συμπαράσταση των κοινωνικών μας εταίρων και συναγωνιστών και όλων των πολιτών πού στέκονται με ευθύνη απέναντι στο ζήτημα της καύσης των σκουπιδιών.

Ενεργοποιεί το ήδη συγκροτημένο από παλιά Πανευβοικό Μέτωπο ενάντια στην χρήση του RDF ως καυσίμου στο τσιμεντάδικο.

Συμπαραστεκόμαστε στον ιερό αγώνα των εργαζομένων και του Σωματείου τους στα Τσιμέντα Χαλκίδος ενάντια στην ΑΓΕΤ LAFARGE , ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει ταχθεί υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιθυμούμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πρόοδο των βιομηχανιών στην περιοχή μας. Όμως η καύση των σκουπιδιών ούτε οδηγεί στην ανάπτυξη, ούτε προσθέτει θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα μειώνει τις προοπτικές άλλης μορφής ανάπτυξης, υποβαθμίζει το περιβάλλον και καταστρέφει την υγείας όλων μας.

Ζητάμε άμεσα,

  • Από τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και τον Ευβοέα Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πίσχινα να φέρουν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα του RDF, να υιοθετήσουν τα όσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας είχε αποφασίσει αλλά και τηρώντας τα όσα ο ίδιος είχε υποσχεθεί σε παλαιότερη συνάντηση στο Γραφείο του για να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί προ της αμετάκλητης δικαστικής κρίσης για το θέμα από στο ΣτΕ , όπου έχουν προσφύγει οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής.
  • Από τον Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου κ. Θωμά να συγκαλέσει Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης , το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί του επί των εξελίξεων, με βάση την ξεκάθαρα εκφρασμένη βούληση του λαού της Περιοχής που εκπροσωπεί.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Για Το ΔΣ

Ο Πρόεδρος 

Γ. Λαγανάς

Ο Γ. Γραμματέας

Ε. Σπίθας                                                                                         
Δημοφιλή σήμερα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

19/10/2018
Τάξεις υποδοχής μαθητών, θα έχουν από φέτος το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας