Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ευβοίας Κωσταντίνος Μαρκόπουλος, στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εσωτερικών, με θέμα την λειτουργία του Ιδιωτικού Κυνοκομείου στο Βασιλικό Ευβοίας χωρίς αδειοδότηση.
Κώστας Μαρκόπουλος
Κώστας Μαρκόπουλος

Στο Δήμο Χαλκιδέων, στην περιοχή της θέσης «Γουρνιά» Αγίου Ανδρέα της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων, λειτουργεί μονάδα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του Συλλόγου Ζωόφιλων Χαλκίδας, με την επωνυμία «το Καταφύγιο». Στην προαναφερθείσα τοποθεσία, πολίτες της Χαλκίδας, με ανιδιοτέλεια, προσωπική πολλές φορές, σκληρή εργασία και εκφράζοντας τα φιλοζωϊκά αισθήματα τους, προσπαθούν να προσφέρουν στέγη, τροφή και φροντίδα σε αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζώα, έως ότου δοθούν για υιοθεσία.

Ο σύλλογος, σύμφωνα με την πρόεδρο του, έχει καταθέσει έγγραφα προς αδειοδότηση του εν λόγω καταφυγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ν. Ευβοίας. Εντούτοις, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με απόφαση της στις 13-08-2012 με αρ. πρωτ. 1077, έχει ζητήσει την απομάκρυνση των ζώων εντός έξι (6) μηνών και το σφράγισμα των εγκαταστάσεων, διότι στερείται των σχετικών αδειών ίδρυσης και λειτουργίας. Στην ίδια απόφαση αναφέρει πως, στα ήδη φιλοξενούμενα στο καταφύγιο ζώα, ο Δήμος Χαλκιδέων σε συνεργασία με το Σύλλογο υποχρεούται να εφαρμόσει τις διατάξεις του Ν. 4039/2012 για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σήμανση, καταγραφή, κτηνιατρική εξέταση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, θεραπευτική αγωγή, στείρωση, υιοθεσία, επανένταξη στο χώρο περισυλλογής). Όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών, ο σύλλογος αρνείται κατ’ επανάληψη, την εφαρμογή της προαναφερθείσας απόφασης και έχει απαγορέψει την είσοδο στο χώρο του καταφυγίου στην αρμόδια επιτροπή του Δήμου Χαλκιδέων. Ζήτησε δε από την περιφέρεια και πήρε παράταση της εφαρμογής της απόφασης για πέντε (5) μήνες (αρ. πρωτ. 142/07-02-2013).

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του Δήμου με κτηνίατρο, επισκέφτηκε το καταφύγιο στις 19-10-2012, και διαπίστωσε και κατέγραψε περί τους 200 σκύλους. Στις αρχές Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το χώρο και κλιμάκιο της κτηνιατρικής υπηρεσίας οπότε και διαπίστωσε περίπου τον ίδιο πληθυσμό φιλοξενούμενων ζώων.

Όπως καταγγέλλεται από κατοίκους της περιοχής το καταφύγιο φαίνεται να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του πρίν το 1998 οπότε και επικαλούνται απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας με αριθμό 364/1998 με την οποία επιβάλλεται η άρση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι η περιοχή των εγκαταστάσεων είναι εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Βασιλικού, με κατοικίες και τουριστικές εγκαταστάσεις σε πολύ κοντινή απόσταση. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τα γαυγίσματα των σκύλων προκαλούν έντονο θόρυβο και όχληση καθώς και για την ύπαρξη δυσάρεστης οσμής και τέλος πλημμελούς καθαριότητας η οποία απειλεί τη δημόσια υγεία. Τους ισχυρισμούς τους αυτούς επιβεβαιώνει και παλαιότερη έκθεση Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον έκπληξη προκαλεί η παρουσία πινακίδων στην περίφραξη του καταφυγίου με τις οποίες εμφανίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και παλιότερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας να έχουν χρηματοδοτήσει την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ η ίδια Περιφέρεια με απόφαση της αναφέρει ότι ο χώρος στερείται άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ. κ. Υπουργοί

1) Πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να χρηματοδοτεί μέσω Κ.Α.Π. μία ιδιωτική και παράνομη, όπως η ίδια Περιφέρεια έχει κρίνει, εγκατάσταση μονάδας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων; Ποιά ποσά και σε ποιά χρονική περίοδο έχουν δοθεί; Θα αποδοθούν ευθύνες εφόσον αποδειχθεί παράνομη η χρηματοδότηση;

2) Σκοπεύετε να δρομολογήσετε άμεσα τις διαδικασίες απομάκρυνσης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται στις προαναφερόμενες παράνομες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 4039/2012, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα των περιοίκων, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και εξασφαλίζοντας μια καλύτερη διαβίωση για τα αδέσποτα ζώα;

3) Σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε τον Δήμο Χαλκιδέων ώστε να προβεί σε εργασίες βελτίωσης και επέκτασης του υπάρχοντος δημοτικού κυνοκομείου προκειμένου να βρεθεί εκεί καταφύγιο για περισσότερα αδέσποτα ζώα;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας