Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ευβοίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος με κύριο θέμα τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες ζωές λόγω ληγμένων από τετραετία μπαταριών στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες σημειώθηκε άκρως επικίνδυνο συμβάν, με επείγουσα άμεση ανάδυση υποβρυχίου, λόγω έντονων αναθυμιάσεων που προεκλίθησαν από δυσλειτουργία συστοιχίας μπαταριών και με αποτέλεσμα τα έντονα αναπνευστικά προβλήματα του πληρώματος του σκάφους. Αιτία του συμβάντος ήταν η παλαιότητα των μπαταριών που έπρεπε ήδη να έχουν αντικατασταθεί.

Οι συστοιχίες μπαταριών των υποβρυχίων και ειδικότερα των Τ-209, αποτελούν την μοναδική πηγή ενέργειας, η οποία εξασφαλίζει όλες τις λειτουργίες του σκάφους και συνεπώς διασφαλίζει την διαβίωση του πληρώματος αυτού.

Εσωτερικές πληροφορίες έγκριτων δημοσιογράφων που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα έντυπα και διαδικτυακές σελίδες, «αναφέρουν» πως οι εν λόγω μπαταρίες έχουν υπερβεί το όριο ζωής τους κατά τέσσερα χρόνια, δηλαδή το διπλάσιο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήξης τους.

Είναι άξιο απορίας, το γεγονός πως, παρότι προ ενός έτους ο τότε υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, μετά από εισήγηση του πρώην Α/ΓΕΝ Ναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη, είχε εγκρίνει την αγορά τριών μπαταριών υποβρυχίων, στην συνέχεια η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν προχώρησε στην απόκτηση τους.

Πρέπει δε να σημειωθεί πως εδώ και τρεις μήνες, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και έχει επέλθει και η θετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συμφωνία κρίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες ως η πλέουν συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, διότι ο έλληνας προμηθευτής, λειτουργώντας με λογική προσαρμοσμένη στις νέες ρεαλιστικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε προσφορά με την οποία δίδει στην τιμή των τριών μπαταριών, μία επιπλέον χωρίς καμία επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είναι δε αξιοσημείωτο, πως η συγκεκριμένη προμήθεια έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, η προμηθεύτρια εταιρεία είναι ελληνική και το τίμημα θεωρείται, πάντα σύμφωνα με το στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου απολύτως συμφέρον.

Καταληκτικά και κυριότερα, αν λάβει χώρα βραχυκύκλωμα & απελευθέρωση ανθυγιεινών χημικών στοιχείων της μπαταρίας και εκλυθεί, επί παραδείγματι, υδρογόνο στα διαμερίσματα του υποβρυχίου, θα επηρεαστεί άμεσα η υγεία του πληρώματος. Μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1. Έχουν επισήμως καταγραφεί συμβάντα δυσλειτουργίας μπαταριών των υποβρυχίων τύπου 209 και ποια είναι αυτά; Έχουν αναφερθεί περιστατικά που σχετίζονται με την παλαιότητα των συστοιχιών, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή του πληρώματος αυτών;

2. Ποια, από τα 4 υποβρύχια 209 βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα; Η μη πλήρης και ασφαλής λειτουργία τους αφήνει επιχειρησιακό κενό στον σχεδιασμό της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα δε στο σημερινό περιβάλλον έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο.

3. Τι προτίθεται να πράξει η τωρινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για να ικανοποιήσει το επείγον αίτημα αντικατάστασης των μπαταριών; Να ενημερωθεί η Βουλή και να μας δοθεί χρονοδιάγραμμα και καταληκτική ημερομηνία της προμήθειας και τοποθέτησης των νέων συστοιχιών με μπαταρίες.

4. Ποιο το αιτιολογικό της ακύρωσης της απόφασης του πρώην Υπουργού, Φραγκούλη Φράγκου; Να δοθούν εξηγήσεις και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

5. Ποια η διαδικασία προμήθειας; Έχει γίνει διαγωνισμός; Ο προμηθευτής είναι ένας; Έχει ήδη επιλεγεί;

6. Είναι πρωτοκολλημένες και προσβάσιμες στο διαδίκτυο οι αποφάσεις Φράγκου – Χρηστίδη ώστε να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες για την αναιτιολόγητη κωλυσιεργία της μεταγενέστερης πολιτικής ηγεσίας και ειδικότερα του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών; Έχει γίνει σχετική έρευνα αρμοδίως και έχει διαταχτεί ΕΔΕ;

7. Έχουν θεσμοθετηθεί συγκεκριμένες αδιάβλητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα των εν λόγω μπαταριών των υποβρυχίων; Ποιες είναι αυτές;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

17/04/2018
Μαθητές της Α Λυκείου του Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας», ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας