Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πολλά τα προβλήματα, αλλά μικρή η συμμετοχή και φέτος στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παρά τις "δεήσεις" του Ε.Κ.Ε.... Πολλοί προτίμησαν την εξοχή και το αρνί στη σούβλα από τον συνδικαλιστικό αγώνα!!
Β.Τουχτίδης, Δ.Ανδρέου
Β.Τουχτίδης, Δ.Ανδρέου

Ελάχιστη η συμμετοχή στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παρά τις προσπάθειες του Προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, να συσπειρώσουν τον κόσμο γύρω απο το συνδικαλιστικό κίνημα, κυρίως σήμερα που τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους διογκώνονται συνεχώς. Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι και φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στη Χαλκίδα, του Ε.Κ.Ε και του ΠΑΜΕ, αλλά και πάλι, αν αναλογιστεί κανείς τις απολύσεις, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο όνομα της οικονομικής κρίσης, τότε δεν δικαιολογείται η απουσία τους απο την εκδήλωση... Όσο για τις ομιλίες... δυστυχώς για την Εύβοια, χρόνια τώρα είναι οι ίδιες, καθότι τα προβλήματα παραμένουν ίδια, πέραν των γενικών ζητημάτων, που αφορούν τις διεκδικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι απολύσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στις επιχειρήσεις της Εύβοιας, όσες έχουν απομείνει, δηλαδή και το Ε.Κ.Ε πλέον απλά πασχίζει να σώσει ότι μπορεί, όσο θα παραμείνει το Προεδρείο ακόμα στη θέση του, αφού τέλος του χρόνου έρχονται οι συνταξιοδοτήσεις των παλιών και να δούμε τι ψάρια θα πιάσουν οι νέοι, που μπήκαν με πολύ διάθεση και όρεξη στα συνδικαλιστικά, αλλά η εκδήλωση της Πρωτομαγιάς δεν έδειξε κάτι αισιόδοξο...

Ο αντινομάρχης, Ανέστης Πίσχινας μίλησε εκμέρους του Νομάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μπάκας εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ν.Ε. ΑΔΕΔΥ Εύβοιας, Μαρία Γιαμά. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε., Κώστας Κουλουρίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων του νομού και στις επιχειρήσεις, που η εργοδοσία είναι εξαφανισμένη στην κυριολεξία και κάλεσε όλους να στσθούν δίπλα τους, δεδομένου ότι ακολουθούν πιο σκληρές μάχες για τους εργαζόμενους.

Το ψήφισμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς διάβασε ο Δ.Σταύρου.

Μετά το τέλος των ομιλιών, έγινε κατάθεση στεφάνου.

Ιστορικά στοιχεία - Πηγή Γ.Σ.Ε.Ε.  (WWW.GSEE.GR)

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 (την Κυριακή 2 Μαίου 1893) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα.
Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των.
Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Πλ.. Δρακούλης, Στ. Καλλέργης, Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και Δ. Γραμματικός.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

«Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν΄αναπαύωνται.
Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν΄ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.
Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας και πολλούς κλάδους.

Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Πολλά επίσης Σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν, όπως το Ε.Κ. Βόλου το 1908, η Φεντερασιόν το 1909 και το Ε.Κ.Αθήνας το 1910.

Στα 1911 η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Το 1911 αποφασίστηκε να ξαναγιορτασθεί η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μέτς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο".

Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεια της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθησαν ελεύθεροι.

Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Εχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας