Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πάγωσε το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank, μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλείς της Τρόικας.
Φρένο στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank
Φρένο στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

Φρένο μπήκε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank. Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε κληθεί στη συνάντηση και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα όσα προέκυψαν από τη συνάντηση οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν αυτόνομα στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ διακόπτεται το έργο των επιτροπών που είχαν συσταθεί για τη διαδικασία της συγχώνευσης. Η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ, ώστε να ενωθεί - όπως φαίνεται να υποστήριζαν οι εκπρόσωποι των δανειστών - με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έτσι, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συγκροτήσουν τον τέταρτο τραπεζικό πυλώνα στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο «ραντεβού» αύριο, στις 16.00 το απόγευμα, ενώ ισχύει στο ακέραιο η μεσημβρινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα.

Στουρνάρας : Ασφαλείς οι καταθέσεις

Σημειώνεται ότι, μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Επιστολές Εθνικής και Eurobank στην Τράπεζα της Ελλάδος

Λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Κυριακής, οι δύο τράπεζες, Εθνική και Eurobank απέστειλαν επιστολές στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. Ειδικόερα, οι διοικήσεις των ΕΤΕ και Eurobank ανέφεραν στις επιστολές τους ότι αδυνατούν να καλύψουν το 10% της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από την αγορά, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Υπενθυμίζεται πως πριν ξεκινήσουν οι επαφές των τροϊκανών με τον πρωθυπουργό το πρωί της Κυριακής, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα δύο «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παρέμεναν οι απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

Εν προκειμένω, για τη συγχώνευση, την οποία η κυβέρνηση στήριζε απόλυτα, η τρόικα εξέταζε το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, καθώς θεωρούσε ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας.Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούσαν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος, ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε λίγο πριν τις 22.30 ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει - είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών - Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: www.zougla.gr
Δημοφιλή σήμερα

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης στην Οδό Ονείρων

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης στην Οδό Ονείρων

21/03/2017
Μία μοναδική εμφάνιση στην Οδό Ονείρων θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 25 Μαρτίου ο Μιχάλης Τζουγανάκης....
Τα «είπαν με ένα στίχο» οι μαθητές σχολείων της Εύβοιας στο Θέατρο Παπαδημητρίου

Τα «είπαν με ένα στίχο» οι μαθητές σχολείων της Εύβοιας στο Θέατρο Παπαδημητρίου

21/03/2017
Μία πολύ όμορφη εκδήλωση με κύριους πρωταγωνιστές μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων πραγματοπο...
Επιθυμούμε μια ΛΑΡΚΟ Δημόσια, σύγχρονη και παραγωγική

Επιθυμούμε μια ΛΑΡΚΟ Δημόσια, σύγχρονη και παραγωγική

22/03/2017
Το ΠΑΣΟΚ διακρίνοντας την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού για την ομαλή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργο...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας