Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Ανεξάρτητος βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος, υπέβαλλε ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με 5000 παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Κώστας Μαρκόπουλος
Κώστας Μαρκόπουλος

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 10.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι περισσότερες δε εντός κατοικημένων περιοχών. Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογική πρόοδος στις τηλεπικοινωνίες, είχε ως συνέπεια την δημιουργία τεχνιτών ακτινοβολιών, που συχνά δημιουργούν ανησυχία για την επικινδυνότητα αυτών.

Παρά ταύτα το Ελληνικό Κράτος, «αφήνει» να λειτουργούν, άνευ αδειοδότησης και συνεπώς ανέλεγκτες, περίπου οι μισές από τις υφιστάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και βάσει στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, περίπου 5.000 εκ των 10.000 χιλιάδων κεραιών κινητής τηλεφωνίας παραμένουν χωρίς άδεια.

Περαιτέρω, ο ρυθμός παροχής αδειοδοτήσεων, είναι εξαιρετικά αργός και δεν πρόκειται, βάσει εκτιμήσεων, να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2014 που λήγει η διετής παράταση που δόθηκε στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Το πρώτο εκ των δύο ετών της παρατάσεως, οι αρμόδιες αρχές ολοκλήρωσαν την διαδικασία αδειοδότησης 400 μόνο κεραιών.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται άλλη μία παράμετρος ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού που αφορά την εκχώρηση, βάσει του νόμου 3431/2006, της αρμοδιότητας της παροχής αδειών, στις Περιφέρειες της χώρας. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων, ως είθισται στο Ελληνικό Δημόσιο, έγινε χωρίς την απαραίτητη παράλληλη μεταφορά υλικοτεχνικής υποδομής, τεχνογνωσίας και των αναλογούντων πόρων.

Τέλος, με το υφιστάμενο άναρχο καθεστώς, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, υποχρεούνται να καταβάλουν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία με την σειρά τους αφαιρούνται από τις προγραμματισμένες επενδύσεις των δια την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου τους. Ενδεικτικά, ο Γ. Διευθυντής της ΕΕΚΤ ανέφερε πως και οι τρεις εταιρίες μαζί, προγραμμάτιζαν, το 2012, επενδύσεις 380εκ. ευρώ και τελικώς πραγματοποίησαν επενδύσεις 290 εκ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός,

1. εν μέσω οικονομικής κρίσης και λόγω αμέλειας συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δημοσίου, χάθηκαν 90εκ ευρώ αναπτυξιακών επενδύσεων. Έχει διαταχθεί έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών; Ποιες συγκεκριμένα είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και των κατά τόπους Περιφερειών που ασκούν με αμέλεια τα καθήκοντα τους; Η πολιτική ηγεσία των Περιφερειών έχει εγκλιθεί από τον αρμόδιο Υπουργό και πότε;

2. τι σκοπεύει να πράξει ο αρμόδιος Υπουργός και οι Επικεφαλείς Γραμματείς των Περιφερειών ώστε να επανδρωθούν κατάλληλα οι περί ου ο λόγος υπηρεσίες; Επίσης θα δοθεί στους εργαζόμενους η κατάλληλη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική δομή; Να δοθεί στην Βουλή συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

3. από την στιγμή που οι κεραίες λειτουργούν παρανόμως, αυτομάτως συμπεραίνεται ότι δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος για της επιπτώσεις της λειτουργίας τους στην υγεία των κατοίκων περί την βάση των κεραιών. Ποιος ευθύνεται και ποιος θα αποζημιώσει τυχόν βλάβες στην υγεία των περίοικων;

4. κατόπιν της μετατροπής του θεσμικού πλαισίου το 2012 (νόμος 4070/2012) που έγινε απλούστερη και μονοαπευθυντική η μέθοδος αδειοδότησης, οι υπηρεσίες έδειξαν να μην μπορούν και πάλι, να τηρήσουν το δοθέν χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει στον σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης προγραμματισμός νέας νομοθέτησης, μίας, επιτέλους, εφαρμόσιμης λύσης; Να ενημερωθεί η Βουλή υπευθύνως και αρμοδίως.

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

«Ανεγκέφαλοι» κόσμησαν με graffiti τους τοίχους του Κόκκινου Σπιτιού στη Χαλκίδα

«Ανεγκέφαλοι» κόσμησαν με graffiti τους τοίχους του Κόκκινου Σπιτιού στη Χαλκίδα

27/05/2017
Ούτε δύο μήνες δεν έμεινε καθαρός ο εξωτερικός τοίχος του Κόκκινου Σπιτιού....
Με κάθε επισημότητα η πανήγυρη προς τιμήν του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου

Με κάθε επισημότητα η πανήγυρη προς τιμήν του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου

27/05/2017
Με πληθωρική συμμετοχή χριστιανών από τα πέρατα της οικουμένης, πανηγύρισε το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 στο Νέο Προκόπ...
Με λαμπρότητα τελέστηκε ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

27/05/2017
Με λαμπρότητα τελέστηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου ο μέγας αρχιε...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας