Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τις γνώσεις του προσκλήθηκε να μοιραστεί μαζί μας ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ως ομιλητής της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Εύβοιας, για την οικονομική κρίση και την Ελλάδα απέναντι σ’ αυτήν.

Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή, αλλά το ακροατήριο αποτελείτο από μέλη του Επιμελητηρίου και μέλη του ΠΑΣΟΚ – φίλοι του Σημίτη.
Εκδήλωση Επιμελητηρίου
Εκδήλωση Επιμελητηρίου

Ορισμένοι φαίνεται δεν ξεπερνούν τις διαφορές του παρελθόντος – κομματικές κυρίως, και δεν έκαναν τον κόπο, να παραστούν στην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, για την οικονομική κρίση και πως τη βιώνει η Ελλάδα μέσα στο γενικό κλίμα που επηρεάζει τις χώρες παγκοσμίως. Ποιες είναι οι λύσεις και οι προβλέψεις του Κώστα Σημίτη για την έξοδο από την κρίση; Μάλλον, θα πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι και να μην αισιοδοξούμε, ότι σε ένα χρόνο το πολύ, τα πράγματα θα στρώσουν….

Παρόντες στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων, ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ και Γιώργος Παπαγεωργίου, ο πολιτευτής, Συμεών Κεδίκογλου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, ο αντινομάρχης, Σταμάτης Καπελέρης, καθώς επίσης και οι Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκος Κατσαρός, Σταύρος Πετράκης, Σταύρος Καμαριώτης, Βαγγέλης Αυλωνίτης, Δημήτρης Μπουραντάς και πολλοί άλλοι.


Ομιλία Κώστα Σημίτη
Ο πρώην Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα παρακάτω:
«Η κρίση έχει ήδη αντίκτυπο στην Ελλάδα. Τα άμεσα προβλήματά μας είναι: Ο περιορισμός της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας… Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4,6% τον Φεβρουάριο για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Το ποσοστό των ανέργων προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 10% των εργαζομένων.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης, γιατί τα εισοδήματα δεν καλύπτουν τις ανάγκες, η ζωή είναι ακριβότερη και οι δουλειές αποδίδουν λιγότερο ή και δεν υπάρχουν πια.
Το αρνητικό κλίμα στην αγορά, η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι δυσκολίες των επιχειρήσεων, που κάνουν τις τράπεζες προσεκτικές στις συναλλαγές τους…
Η δραστική μείωση των οικοδομικών δραστηριοτήτων. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια είναι απούλητα και τον Ιανουάριο η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση κατά 22,5%.

Στα οικονομικά προβλήματα προστίθεται ένα έντονο κοινωνικό. Η κρίση πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα, τους νέους και διευρύνει τη φτώχεια…
Το πολιτικό κλίμα δεν βοηθάει στην αντιμετώπισή της. Η κοινωνία έχει αποξενωθεί σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις. Αμφιβάλλει και αμφισβητεί. Η κυβέρνηση επέλεξε αρχικά την τακτική της σιωπής ως προς τις εξελίξεις και μετά τη σύνδεση του οτιδήποτε συμβαίνει με την κρίση, ώστε να μην της αποδίδονται ευθύνες…
Πολλοί ρωτούν, θα ενταθεί η κρίση στη χώρα μας ή έχουμε ζήσει κιόλας τις κύριες επιπτώσεις της. Η απάντηση είναι δυστυχώς ότι η κρίση δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη με όλη της την οξύτητα…. Η ελληνική οικονομία δεν έχει επηρεαστεί ακόμη δραστικά από την πτώση στο διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης σ’αυτούς τους δύο τομείς θα φανούν ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, οπότε και θα αυξηθεί η ανεργία και θα περιορισθεί δραστικότερα η κατανάλωση.   …….Στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 2009 κατά την εκδοχή του προϋπολογισμού τα 238 δις ευρώ και θα αντιπροσωπεύει το 91,4% του ΑΕΠ μας. Είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. …Το χρέος αυξήθηκε θεαματικά τα τελευταία χρόνια και θα αυξηθεί και άλλο. Οι αιτίες της αύξησης είναι συναρτημένες με την πελατειακή νοοτροπία της κυβέρνησης και την σταθερή επιδίωξη ενίσχυσης της εξουσίας της…..
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2009. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που θα παρουσιάσει χειρότερη επίδοση το 2010 από το 2009.
Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έχει σαθρή βάση. Βασίστηκε στην κατανάλωση και το δανεισμό…Η ανταγωνιστικότητα των τιμών έχει επίσης επιδεινωθεί… Τέλος τα στοιχεία γήρανσης του πληθυσμού δείχνουν ότι θα χρειαστούν στο μέλλον υψηλότερες δαπάνες για συντάξεις και υγειονομικές υπηρεσίες.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν:

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικό από εκείνο που αντιμετωπίζουν είτε οι ΗΠΑ είτε η Γερμανία, που και πόρους έχουν και διεθνή φερεγγυότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί όπως άλλες χώρες, που είχαν πριν από την κρίση ένα εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος, να δανείζεται για να δαπανά απεριόριστα…. Στο διεθνή οικονομικό τύπο έχει επισημανθεί ότι η έλλειψη ρευστότητας στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τις υψηλές δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα….

Η λύση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί πράγματι να σχεδιάσει κινήσεις για να διευκολύνει κράτη που έχουν δυσκολίες δανεισμού….Είμαστε στο επίκεντρο συζητήσεων όπου όλοι θεωρούν ότι είμαστε το μεγάλο πρόβλημα της Ένωσης και η διάθεση να μας βοηθήσουν είναι περιορισμένη….

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης με διπλή στόχευση: την αντιμετώπιση τόσο της κρίσης όσο της υστέρησής μας. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα βραχυχρόνια αλλά και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αν δε συνδυάσουμε το σήμερα με το αύριο δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία. Το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στοχεύει κυρίως στη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να συμπληρώνεται από εισοδηματικές ενισχύσεις για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φτώχειας.  Ένα τέτοιο πρόγραμμα ενισχύσεων με διπλό στόχο, τις υποδομές και τις στοχευμένες εισοδηματικές παροχές θα ενδυνάμωνε το αναπτυξιακό δυναμικό και θα βοηθούσε στρώματα που καταναλώνουν ιδίως εγχώρια προϊόντα. Για να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή πορείας απαιτείται ενεργή πολιτική για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε, ώστε να ανταποκριθούμε στη δυνητική μελλοντική παγκόσμια ζήτηση. Να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές παρεμβαίνοντας ιδίως στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών ώστε να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός. Να αναδιαρθρώσουμε την οργάνωση και λειτουργία του κράτους ώστε να μειωθεί η σπατάλη πόρων και να περιορισθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρηματίες. Και οπωσδήποτε να βελτιώσουμε τους συντελεστές παραγωγής όπως παιδεία, έρευνα, εργασιακό περιβάλλον, υγεία. Όλα αυτά απαιτούν συνεχείς επενδύσεις που θα στερούν πόρους από την κατανάλωση.
Το σημαντικό είναι να κατανείμουμε τους πόρους που διαθέτουμε, σύμφωνα με μια ανάλυση ποια δαπάνη ωφελεί περισσότερο. Στοχευμένες δαπάνες είναι η λέξη κλειδί……
Η κυβέρνηση ως τώρα έχει εξαγγείλει τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων: για τις τράπεζες, τους οικονομικά αδύναμους και τον τουρισμό. Δεν απέκλεισε όμως και άλλες παρεμβάσεις. Τα μέτρα της κυβέρνησης ένα εξεταστούν ως σύνολο δεν αποτελούν ένα συγκροτημένο σχεδιασμό με ιεραρχημένους στόχους και σαφήνεια επιδιώξεων. Είναι επιλεκτικές παρεμβάσεις που είτε είχαν προαποφασιστεί και παρουσιάζονται τώρα ως αντιμέτρα στην κρίση είτε προσπαθούν τώρα να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων.

 ……Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό. Είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πρόβλημα διαμόρφωσης και εφαρμογής πολιτικής».

 
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας