Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή 14 Απριλίου 2013 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, επί παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κληρικών της Πόλεως και πλήθους ευσεβών φιλομούσων χριστιανών, η «Δραματουργία της Κλίμακος του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου», σε μελοποιΐα του Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη.
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδας και τμήμα εκκλησιάσματος
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδας και τμήμα εκκλησιάσματος

Την Δραματουργία απέδωσε με πιστότητα στην ψαλτική μουσική παράδοση ο 40μελής Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης», υπό την διεύθυνση του καθηγητού κ. Δήμου Τσίμπου. Την επιμέλεια της όλης Εκδήλωσης, την οποία προλόγισε καταλλήλως είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής και διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ Χαλκίδος καταγόμενος, κ. Γρηγόριος Αναστασίου.

Όλοι οι ακροατές, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, απόλαυσαν τα θαυμασιώτατα κείμενα της Κλίμακος του Οσίου Ιωάννου, του αξεπέραστου αυτού Σιναϊτικού Ιερογραφήματος της ελληνικής ασκητικής Γραμματείας του 6ου αιώνα. Ο Όσιος Ιωάννης ζώντας ως ένσαρκος άγγελος στην έρημο του Σινά, μεταξύ γης και ουρανού, έστησε την Κλίμακά του, την ασκητική θεωρία ως οδηγό στην πράξη, για όσους επιποθούν την ανάβαση σκαλοπάτι σκαλοπάτι προς τους ουρανούς.

H ουρανόδρομη αυτή ανάβαση με τις φτερούγες του λόγου του αγίου Ιωάννου, συνεπήρε και τον ποιητή και μελοποιό Γρηγόριο Στάθη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, που έζησε οχτώ μήνες στο μοναστήρι του Σινά και περπάτησε κάποια μονοπάτια του αγίου Ιωάννου και μπήκε στο σπήλαιό του, το λεγόμενο του Θολά. Ο συνεπαρμός έγινε φως και έμπνευση να τρυγήσει και μελοποιήσει κάποιους στίχους της Κλίμακος, σε μια προσπάθεια ν’ ακουστούν ευρύτερα και στην εποχή μας, την «χαλεπώς πονηρά», αυτά τα θεοτύπωτα λόγια με αρμόδιο ψαλτικό ένδυμα για μονιμότερη εντύπωση στις ψυχές μας. Η Δραματουργία της Κλίμακος των Αρετών του Γρηγορίου Στάθη, ως γεγονός, είναι μια προσέγγιση του κορυφαίου αυτού θεωρητικού βιβλίου για τον πρακτικό ασκητισμό, που είναι μεταφρασμένο σε πάρα πολλές γλώσσες της οικουμένης.

Μετά την ψαλτική απόδοση της Κλίμακος από τον Χορό Ψαλτών, τον λόγο έλαβε ο γνωστός Ιεροκήρυξ, Αρχιμανδρίτης π. Ανανίας Κουστένης, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για να απευθύνει λόγο επίκαιρο αγάπης και παρηγορίας στα μέλη της κατά Χαλκίδα Εκκλησίας, με θέμα «Ο μανιακός εραστής». Ο π. Ανανίας, με το γλαφυρό του ύφος και την γεμάτη αγάπη καρδιά του αναφέρθηκε στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου και κάλεσε τους πιστούς να δίδουν προτεραιότητα ως «μανικοί εραστές» στο Νυμφίο της καρδιάς τους Χριστό, ο Οποίος ως «μανικώτατος εραστής» ανταποκρίνεται σε κάθε τέτοια αγαπητική προσέγγισή Του.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον ομιλητή Γέροντα π. Ανανία και τους Ιεροψάλτες για την αγάπη τους και κάλεσε όλους ν’ ανέβουν στην «ουρανοδρόμο κλίμακα» του Αγίου Ιωάννου, μέσα από την προσευχή και τον ασκητικό αγώνα.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας