Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε στις 20 Απρίλη, στο Πάρκο του Βούρκου στη Χαλκίδα, το μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το κύριο σύνθημα του Φεστιβάλ ήταν «Άλλαξε τον κόσμο. Το έχει ανάγκη».
Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Χαλκίδα
Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Χαλκίδα

Το φεστιβάλ περιελάμβανε ποδηλατοβόλτα, τουρνουά μπάσκετ, έκθεση βιβλίου, συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, σκετς από μαθητές και ομιλία από εκπαιδευτικούς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές, για τη ζωή του μαθητή και το τι μαθαίνουν στο σχολείο.

Κύριος στόχος του φεστιβάλ ήταν να αφυπνίσει τους μαθητές να παλέψουν ενάντια στο σύστημα και σε όλα αυτά που τους επιβάλλουν, παλεύοντας για την ζωή που αξίζουν και που πρέπει να έχουν. Βασικά θέματα όπως τα ναρκωτικά, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία, ο ρατσισμός κυριαρχούσαν σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ. Σκοπός, να αντισταθούν οι μαθητές σε όλα αυτά που τους επιβάλλουν καθημερινά, όπως την μοιρολατρία, την παραπληροφόρηση, τον ρατσισμό απέναντι στους ξένους, ο οποίος καλλιεργείται από το σχολείο, καθώς και να δώσουν μια διέξοδο στα παιδιά να εκφραστούν, είτε μέσω του αθλητισμού, είτε μέσω του πολιτισμού. Να υπάρχει μια νεολαία που να ζει με αξιοπρέπεια, να έρχονται σε σύγκρουση με τα προβλήματα τους, να καταφεύγουν στον αθλητισμό και όχι στην εύκολη λύση των ναρκωτικών. Άλλωστε το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου σημαντικό, αφού με αυτήν την πάλη μπορούν οι μαθητές να κερδίσουν πράγματα, όπως την δημιουργία ενός γυμναστηρίου, ένα αξιοπρεπές σχολείο κ.α.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε σκετς από μαθητές και ομιλία. Το σκετς ουσιαστικά είχε ως βασικό θέμα την ομιλία του καθηγητή στις μαθήτριες για τον κομμουνισμό. Ο καθηγητής «βολεμένος» μιλάει για τον κομμουνισμό και τους αγώνες, χωρίς να έχει ουσιαστικά αγωνιστεί ή απεργήσει στη ζωή του. Από την άλλη 2 μαθήτριες μάθαιναν πράγματα εκτός σχολείου και η μια μαθήτρια έμενε σε αυτά που διδάσκονταν στο σχολείο και σε όλα αυτά που δείχνει η τηλεόραση. Όσον αφορά τη ζωή του μαθητή στο σχολείο, τον λόγο πήραν η κ. Άννα Γαλανού, καθηγήτρια, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η κ. Μαρία Τζαβάρα, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς και μια μαθήτρια της Β’ Λυκείου, η οποία μίλησε για το πώς βιώνουν καθημερινά η ίδια και οι συμμαθητές της, τις μειώσεις μισθών, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, τα φαινόμενα υποσιτισμού των μαθητών και την όλη προπαγάνδα που προσπαθούν να περάσουν μέσα από τα βιβλία στους μαθητές, αποκρύπτοντας τους την αλήθεια. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι προαναφερόμενες κυρίες.

Η κ. Άννα Γαλανού αναφέρθηκε, στα νέα βιβλία των σχολείων και πως έχουν διαμορφωθεί, για την παραπαιδεία που ανθεί, φτάνοντας μέχρι να πουλήσουν οι γονείς κτήματα για να μπορέσουν να μορφώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους και για τον ρόλο του εκπαιδευτικού, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο κάθε εκπαιδευτικός δεν πρέπει να αντισταθεί αλλά να παρέμβει. Να μιλήσει στα παιδιά μέσα από πραγματικές πηγές, έτσι όπως είναι ακριβώς τα πράγματα» για να κλείσει με το εξής «Η ζωή και η ιστορία είναι ώριμες για να αλλάξουν την κατάσταση».

Η κ. Μαρία Τζαβάρα αναφέρθηκε στην αδιαφορία του κράτους για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Εύβοιας, αφού μέχρι και 2 χρόνια πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς, παραμένουν 68 κενά καθηγητών συν το γεγονός της υποχρηματοδότησης που υφίστανται τα σχολεία της Εύβοιας. Τόνισε μάλιστα ότι είναι επιτακτική ανάγκη, η Ένωση Γονέων του Δήμου Χαλκιδέων, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολειων, να διεκδικήσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για το φαινόμενο της υποσίτισης που παρατηρείται στα σχολεία. Τέλος, τόνισε την αντίδραση της απέναντι στο νόμο περί ναρκωτικών, που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε η συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα να δίνουν το παρών τους. Τέλος, στόχος του φεστιβάλ ήταν να δείξει και το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει «εισβάλλει» στα σχολεία. Θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει σημασία αν είσαι αλλοδαπός ή Έλληνας αλλά αν ανήκεις στο κεφάλαιο ή στην εργατική τάξη. Γιατί και το αλλοδαπό παιδί, είναι παιδί της εργατικής τάξης.

Ένα ωραίο φεστιβάλ που πέρασε πολλά μηνύματα με το κυριότερο να κλείσουν τα παιδιά τα αυτιά τους σε όλα αυτά που τους επιβάλλουν, διευρύνοντας τους ορίζοντες τους διαβάζοντας βιβλία και αφήνοντας το facebook, να βρουν διέξοδο στα προβλήματα τους όχι μέσω των ναρκωτικών αλλά μέσω του αθλητισμού και της καλλιτεχνικής έκφρασης και κυρίως, να αγωνιστούν για αυτά που τους αξίζουν, για αυτά που πρέπει και επιβάλλεται να έχουν. Για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο αύριο.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας