Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, προτείνοντας τρόπους εξοικονόμησης των ποσών που δαπανά το Δημόσιο για τηλεπικοινωνίες.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Ο βουλευτής αναφέρεται στο έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», όπου παρουσιάζει αναβολές και καθυστερήσεις αλλά και στην περίπτωση το Δημόσιο να συγκεντρώσει όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών, υπουργείων, νοσοκομείων κ.λπ. και να διαπραγματευτεί με τους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στη βάση ενός μεγάλου πελάτη, επιτυγχάνοντας μεγάλες εκπτώσεις, όπως εξάλλου θα μπορούσε να υλοποιήσει, αν εφάρμοζε το νόμο 3979 του 2011 για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που έχει ψηφισθεί.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργείο Οικονομικών Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Δαπάνες Δημοσίου για τηλεπικοινωνίες

Κύριοι Υπουργοί,

Το Δημόσιο πληρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο για τηλεπικοινωνίες περίπου 310 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με το έργο «Σύζευξη ΙΙ», το οποίο θα διασυνδέσει τηλεπικοινωνιακά τα 34.000 (!) κτίρια που χρησιμοποιεί το ελληνικό Δημόσιο-και δεν είναι όλα- η ετήσια δαπάνη για όλες τις τηλεπικοινωνίες του θα είναι 150 εκατ. ευρώ. Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν προχωρούμε σε αυτό το έργο το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να εξοικονομούμε ετησίως 160 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις και αναβολές στο έργο «Σύζευξη ΙΙ». Σύμφωνα με μια παρουσίαση της «Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.» θα ξεκινούσε το 2011 και θα ετίθετο σε πλήρη λειτουργία στα μέσα του 2012. Στις 9 Φεβρουαρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι «προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012». Τελικώς, το έργο βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου 2013 για να προκηρυχθεί στη συνέχεια διαγωνισμός και έπεται συνέχεια… Σημειώνεται ότι το έργο θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ, που ανέρχονται σε 172,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αν δεν αξιοποιηθούν εγκαίρως, χάνονται.

Ωστόσο, μέχρι να ξεπεραστούν οι αναβολές και το έργο προχωρήσει, επιβάλλεται να βρεθεί ένας τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα από τις δαπάνες του δημοσίου στις τηλεπικοινωνίες. Στο νόμο 3979 για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση προβλέπεται στο άρθρο 39 να δημιουργηθεί «Δίκτυο Δημοσίου Τομέα» με σκοπό τη συγκέντρωση της ζήτησης υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την κάλυψη του συνόλου των αναγκών και αιτημάτων για την παροχή και προμήθεια των σχετικών υπηρεσιών και συστημάτων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης». Με απλά λόγια, όλες οι τηλεπικοινωνίες της Γενικής Κυβέρνησης να συγκεντρωθούν, ώστε το ελληνικό Δημόσιο ως σύνολο να έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ώστε να επιτυγχάνει μεγαλύτερες εκπτώσεις και οικονομίες κλίμακος, όπως ακριβώς θα έκανε και μια επιχείρηση για να μετριάσει τις δαπάνες της. Στην περίπτωση του δημοσίου δυστυχώς, οι χιλιάδες φορείς του ελληνικού Δημοσίου (δήμοι, υπουργεία, οργανισμοί, νοσοκομεία κ.λπ.) λειτουργούν ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα πλεονεκτήματα ενός μεγάλου πελάτη.

Πάντως, μέχρι και σήμερα το Δημόσιο δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μητρώο όλων των τηλεφώνων (σταθερών και κινητών) που χρησιμοποιεί προκειμένου να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος με τους παρόχους.

Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή αξίζει να δούμε πώς θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τις τηλεπικοινωνίες, ερωτάσθε:

  • Γιατί δεν έχετε εφαρμόσει το νόμο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και το άρθρο 39 για τη δημιουργία «Δικτύου Δημοσίου Τομέα», ώστε να συγκεντρωθεί η ζήτηση των υπηρεσιών και να επιτευχθούν εκπτώσεις από τους παρόχους;
  • Γιατί δεν έχετε προχωρήσει σε ένα μητρώο όλων των τηλεφώνων, σταθερών και κινητών που χρησιμοποιεί το Δημόσιο, ώστε να ελέγχονται οι χρεώσεις και να διαπραγματευτεί κεντρικά το Δημόσιο καλύτερες τιμές και υπηρεσίες;
  • Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά του;
  • Κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότησή του από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ;Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας