Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τηλε-σύνδεση και συμμετοχή στο πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας του ιστορικού Αβερώφειου Ελληνικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.
Τηλεδιάλεξη της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας με Αβερώφειο Ελληνικό Σχολείο Αλεξάνδρειας
Τηλεδιάλεξη της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας με Αβερώφειο Ελληνικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του πρωτοποριακού προγράμματος «ΤηλΕστια» της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας και ήταν η 15η και τελευταία για το τρέχον σχολικό έτος. Πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Απριλίου 2013 από τις 10 έως τις 13:30 στην έδρα της Εστίας στο Κόκκινο Σπίτι σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στην Εστία παρευρισκόταν η Γ’ Τάξη του Γυμνασίου Αμαρύνθου και το πρόγραμμα περιελάμβανε:

• Παρουσίαση του θέματος «Στα μονοπάτια του Ήλιου και του Σύμπαντος» από τον Δρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικό Υπεύθυνο της Εστίας κ. Αντώνη Αντωνίου.

• Παρουσίαση του θέματος «Διαστημικά Ταξίδια» από την ομάδα εργασίας Αστρονομίας των μαθητών του Αβερώφειου Ελληνικού Σχολείου της Αλεξάνδρειας με συντονιστή τον καταγόμενο από την Αμάρυνθο καθηγητή Μαθηματικών κ. Κώστα Γιαννακούρη στους μαθητές του Γυμνασίου Αμαρύνθου.

Την Τρίτη 16 Απριλίου στην Εστία παρευρισκόταν ομάδα μαθητών της Β’ Τάξης του 1ου Λυκείου Χαλκίδας και το πρόγραμμα περιελάμβανε:

• Παρουσίαση του θέματος «Η ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» από τον Δρ Φιλολογίας και Σχολικό Σύμβουλο κ. Άγγελο Μαντά. Στη συνέχεια από την ομάδα μαθητών του 1ου Λυκείου, με συντονιστή τον κ. Μαντά και τις καθηγήτριες φιλολογίας κ.κ. Ματθαίου Μαρία και Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη, παρουσιάσθηκαν εργασίες με θέμα «Παπαδιαμάντης και Εύβοια» και «Το παιδί στο έργο του Παπαδιαμάντη»

• Παρουσίαση της ζωής και του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη από την ομάδα εργασίας φιλολογικών θεμάτων του Αβερώφειου Ελληνικού Σχολείου της Αλεξάνδρειας στους μαθητές του 1ου Λυκείου Χαλκίδας. Η εργασία έγινε υπό την εποπτεία του π. Αποστόλου, φιλολόγου του Αβερώφειου Σχολείου και γραμματέα του ιδιαίτερου γραφείου του Πατριάρχου και Πάπα Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ. Θεοδώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και μαθήτριες της ομάδας εργασίας του Αβερώφειου Ελληνικού Σχολείου της Αλεξάνδρειας απάγγειλαν ποιήματα του Καβάφη και στα αραβικά.

Για την εν λόγω εκδήλωση απέστειλε γραπτό χαιρετισμό ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και σχολείων του εξωτερικού, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του ιστορικότατου Αβερώφειου Ελληνικού Σχολείου της Αλεξάνδρειας, στους μαθητές του οποίου έχω την χαρά να απευθύνομαι σήμερα , αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Και αυτό γιατί προάγει ενεργά τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών που διαμένουν στην Ελλάδα και εκείνων της διασποράς. Γιατί αποδεικνύει ότι οι δεσμοί που ενώνουν παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν σε διαφορετικό κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον μπορούν να είναι και να παραμένουν ισχυροί.

Σταθερή βούληση του Υπουργείου Παιδείας είναι η άνευ όρων στήριξη των απανταχού ελληνικών σχολείων και η καταπολέμηση παντός λογής ανισοτήτων. Το πρόγραμμα «ΤηλΕστία» αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι τέτοιου είδους εποικοδομητικές μαθησιακές διαδικασίες στο μέλλον θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Εκφράζω ακόμη μια φόρα την αμέριστη συμπαράσταση μου στις αξιοθαύμαστες πρωτοβουλίες σας και σας εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο σας».

Στο Αβερώφειο Ελληνικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Αλέξανδρος Γαλανόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιώργος Ελευθερίου, ενώ από την Χαλκίδα χαιρέτισε την εκδήλωση η Πρόεδρος της Δ.Ο.Π.ΠΑ.Χ. κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, η οποία εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ. Αλέξανδρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλίας Παλιαλέξης και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Δρεμέτσικας.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση των σχολείων από όλη την Ελλάδα για τη συμμετοχή τους τόσο στο καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας όσο και για το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» για το επόμενο σχολικό έτος είναι τέτοια που έχει ήδη δημιουργηθεί λίστα προτεραιότητας.

Για την Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Η Πρόεδρος της Δ.Ο.Π.ΠΑ.Χ

Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος

Αντώνιος Αντωνίου

Δρ. Αστροφυσικής Παν/μίου Αθηνών
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας